AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi&8217;nde (TBMM) Dünya Hukuk Günü nedeniyle gündem dışı söz alarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında Anayasa değişikliği referandumuna değinen Milletvekili Tunç; &8220;Halkımız anayasa değişikliğini partiler üstü görmektedir. 12 Eylül 2010 tarihinde Milletimiz Anayasamızı darbe anayasası özelliğinden kurtaracak bu önemli değişikliklere &8216;evet&8217; diyerek demokratik hukuk devleti ilkesini güçlendirecektir&8221; dedi. Tunç, demokrasinin hukuk yoluyla varlık kazandığı demokratik hukuk devletinde; hukukun evrensel ilkelerine saygı, hak arama yollarının açık tutulması, kanun önünde eşitlik, bireysel hak ve özgürlüklerin korunması, devletin hukuka bağlılığının güvence altına alınmasının temel değerler olduğunu belirtti. Milletvekili Tunç, bu değerlerin hayata geçirilmesinin anayasa, yasalar ve bağımsız bir yargı ile mümkün olabileceğini söyledi.


Hedefimiz hukukun üstünlüğüdür


AK Parti&8217;nin kurulduğunda henüz daha iktidar olmadan programıyla hukukun üstünlüğüne dayalı yönetim anlayışının teminatı olacağını ilan ettiğini belirten Milletvekili Tunç, &8220;Kanunları hukuka, hukuku evrensel adalet ve insan hakları esaslarına dayandırmadıkça, Türkiye gerçek bir hukuk devleti olamayacaktır. Uluslararası camiada saygın bir yer edinilemeyecektir. Yargısız bir hukuk düzeni düşünülemez. Anayasa ve yasaların metinleri kadar onları yorumlayacak yargı organlarının da önemi büyüktür. AK Parti&8217;nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana toplumsal düzenin teminatı olan adalet sistemine azami ölçüde güvenin tesisini sağlayacak çok önemli adımlar atılmış, adalet hizmetlerinin yürütüldüğü fiziki mekanların iyileştirilmesi, teknolojinin adaletin hizmetine sunulmasıyla yetinilmemiş, başta Ceza Adalet Sistemimiz olmak üzere mevzuatımız da çağın gerekleri ve hukukun üstünlüğü esas alınarak büyük bir değişim ve dönüşüme tabi tutulmuştur&8221; diye konuştu.


Cumhuriyetimizin ilkelerini güçlendiriyoruz


Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda, bir hukuk devleti olduğunu ve bugüne kadar demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel değerleri esas aldığını belirten Tunç, Türkiye&8217;nin, AK Parti iktidarıyla son 7,5 yılda bu değerleri güçlendiren tarihi bir hukuk reformu sürecine sahne olduğunu ifade etti. Bu sürecin Anayasa Reformuyla çok daha önemli bir noktaya geldiğini kaydeden Milletvekili Tunç, &8220;Anayasa&8217;mızda milletimizin beklediği, demokratik hukuk devletini güçlendirecek, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını tesis edecek reform niteliğindeki 26 maddelik değişiklik paketi 6 Mayıs tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi&8217;nde kabul edildi ve 12 Eylül tarihinde de milletimizin onayına sunulacak. 26 maddenin tamamı Türkiye Cumhuriyetinin temel niteliklerini güçlendiren, demokrasimizin standartlarını yükselten, değişmesinde toplumun genelinde mutabakatın olduğu hükümleri içermektedir. Anayasa Mahkemesinin kararıyla da muhalefetin değişiklik paketiyle ilgili iddialarının hukuki temelden yoksun olduğu ortaya çıkmıştır&8221; şeklinde konuştu.


Değişikliği vatandaşlarımıza anlatıyoruz


Değişikliği anlatmak için vatandaşları ziyaret ettiklerini ifade eden AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç; &8220;Hepimiz hafta sonlarında seçim bölgelerimizdeyiz, siyasi görüşleri farklı olan vatandaşlarımızın bu konuya partiler üstü yaklaştıklarına ve Anayasa değişikliklerine &8216;Evet&8217; oyu vereceklerine şahit oluyoruz. Değişiklik paketinde yer alan; kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına; özürlülerin, yaşlıların şehit ve gazi ailelerinin, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak daha iyi korunması ve gözetilmesine, çocuk haklarının anayasal temele kavuşturulmasına kimin itirazı olabilir. Sendikal haklar ile grev hakkında öngörülen bazı sınırlamaların kaldırılmasına, memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkının tanınmasına; bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkının düzenlenmesine kimin itirazı olabilir. Yüksek Askerî Şûra kararlarının yargı denetimine açılması; memur ve diğer kamu görevlilerine disiplin cezası olarak verilen uyarma ve kınama cezalarının da yargı denetimine açılması; askerî yargının görev alanının daraltılması ve sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasının tamamen önlenmesi gibi demokratik hukuk devletinin gereği olan bu düzenlemelere kim hayır diyebilir&8221; dedi.


Darbe Anayasası&8217;ndan kurtulacağız


Milletvekili Yılmaz Tunç şöyle devam etti: &8220;Mukayeseli hukuk uygulamaları ve ülkemizin ihtiyaçları göz önüne alınarak Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılması, pek çok ülkede uygulanmakta olan bireysel başvuru müessesesinin yürürlüğe konulması; Askerî Yargıtay&8217;ın ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesinin bağımsızlığının güçlendirilmesi; Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun demokratik, şeffaf ve geniş tabanlı bir yapıya kavuşturulması gibi hukukun üstünlüğünü güçlendirecek bu düzenlemelere kimin itirazı olabilir. Demokratik hayata yapılan kabul edilemez müdahalelerde görev alanların sorumluluklarını kaldıran geçici 15. maddenin kaldırılmasına demokrasiye inananların itiraz etmesi mümkün müdür? 12 Eylül 2010 tarihinde Milletimiz Anayasamızı darbe anayasası özelliğinden kurtaracak bu önemli değişikliklere evet diyerek demokratik hukuk devleti ilkesini güçlendirecektir&8221;

Editör: Pusula Gazetesi