CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 17 Mayısta Zonguldak&[#]8217;ta meydana gelen grizu patlaması sonrasında hazırlanan rapora göre patlamada yüzde 30 oranında Türkiye Taş Kömürü Kurumu&[#]8217;nun (TTK), yüzde 70 oranında da alt işverenin kusurlu olduğunun belirlendiğini ifade ederek, "Kabahat bellidir, resmi raporlarla ortaya çıkmıştır. Ortada kader falan yoktur. Ortada doğrudan doğruyu hükümetin aymazlığı vardır" dedi.



Kılıçdaroğlu, konuşmasında 17 Mayıs 2010&[#]8217;da Zonguldak&[#]8217;ta meydana gelen grizu patlaması sonrasında hazırlanan rapordan bölümler okudu. Kazada yaşamını yitirenlerin yerin metrelerce altında geçim mücadelesi verdiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan&[#]8217;ın kaza sonrasındaki açıklamalarından alıntı yaptı. Olayı kader olarak nitelendirmenin kabul edilemez olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Raporu bulduk. Rapor gerçekten içler acısı ortaya çıkan tablo şu: Resmi rapora göre, patlamada yüzde 30 oranında Türkiye Taş Kömürü Kurumu&[#]8217;nun kabahati var. Yüzde 70 oranında da alt işverenin kabahati var. Yani ölen hiçbir işçinin kabahati yok. O zaman Sayın Başbakan&[#]8217;a sormamız lazım: Kabahatler başkasındayken, ölüme başkaları yol açarken, alınmayan önlemler nedeniyle 30 işçi yaşamını yitirirken siz bunları görmeden ve bilmeden ve bunları araştırmadan, soruşturmadan bu işçileri bilerek ölüme gönderenler için ne yaptınız? Sayın Başbakan sorumlu bir devlet adamıysa, sorumlu bir başbakansa herhalde bunun yanıtını verecektir. Ne diyordu Sayın Başbakan? &[#]8217;Ben yürütmenin başıyım&[#]8217; diyordu.

Bizim anladığımız yürütme ile onların anladığı yürütme farklı değil ise o zaman bu sorunun yanıtına Sayın Başbakan&[#]8217;ın yanıt vermesi lazım." Raporda yer aldığını belirttiği ifadelerden bölümler aktaran Kılıçdaroğlu, "Yerin 540 metre altında çalışan işçilerin 23&[#]8217;ünün mesleki eğitim bilgilerinin olmadığı tespit edilmiş" dedi.

Kılıçdaroğlu, raporun işçilerin hiçbir kabahati olmadığını ortaya çıkardığını kaydederek, ölenlerin için ailelerine sembolik aylıkların bağlanması dışında hiçbir şey yapılmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, raporun sonucuna göre Başbakan Erdoğan&[#]8217;ın sorumlulara yönelik nasıl bir yaptırım izleyeceğini merakla izleyeceklerini, CHP olarak işçilerin haklarına sahip çıkacaklarını bildirdi.

Patlamada yaşamını yitiren işçilerin ölümlerinin kader olarak açıklanamayacağını anlatan Kılıçdaroğlu, "Gerçek öyle mi? Gerçek, hükümetin kendi kabahatlerini gizlemek için kader sözcüğüne sığınmasıdır. Kabahat bellidir.

Resmi raporlarla ortaya çıkmıştır. Ortada kader falan yoktur. Ortada doğrudan doğruyu hükümetin aymazlığı vardır" diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi