Zonguldak ziyaretinin ardından Kdz. Ereğli ilçesine gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TSO binasına geldi. Sanayici iş adamları ile buluşan Bakan Ergün, sorunları dinledi. Toplantıya Bakan Ergün´ün yanı sıra AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Fazlı Erdoğan ve Polat Türkmen, Vali Erdal Ata, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, sivil toplum örgütü temsilcileri ve daire amirleri katıldı.
Bakan Ergün, yaptığı konuşmada, "Tapu ile alakalı normalde üretime geçmiş olan tesislerin tapusu veriliyor. Ancak teminat verilmesi halinde tapuya şerk konularak veriliyordu. Bu şerkin kredi kullanılmasında engel teşkil ediyorsa ona başka bir formül bulalım. Türkiye´nin her yerinde tersaneler bölgelerinde önemli sorunlarımız oldu. Diğer sektörler daha hızlı toparlanıyorlar ama gemi inşa sektöründe toparlama daha yavaş oluyor. Son Bakanlar Kurulu´nda gemi inşa konusunda Ziraat Bank ile kredilendirme konusu görüşüldü. Girişimcilik eğitimi almış projesi olan arkadaşlarımıza ilk etapta 27 bin liraya kadar kredi veriyoruz. Bankalarda kusur oldu. İnşallah bundan sonra ki dönemde daha az etkilenecek. OYAK´ın ücretleri düşürmesi bir dönem için makul karşılanabilir ama bu uygulamadan vazgeçmesi lazımdır. Yeniden devletleştirilmesi lafına katılamayacağım. İçine girsek de içinden çıkamayacağımız tartışmalardır. Katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Zonguldak Valisi Erdal Ata, bölgesel sorunları aktarırken gelişmeler hakkında da bilgiler verdi.
Kdz. Ereğli TSO Başkanı Mehmet Genç ise, "Global krizden en çok etkilenen sektörleri başında metal ve denizcilik sektörü gelmektedir. Bu iki sektör Ereğli´de lokomotif sektörler olarak, diğer sektörlerimizin etkilenmelerine neden olmuştur. Tüm bu olumsuzluklar ekonomik yönden kayıplara ve işsizliğe sebep olmuştur. Kdz. Ereğli tarihinde böyle bir kriz yaşamamıştı. Bu iki sektöre dayalı olarak metal sektörü ve gemi tersaneleri başta olmak üzere yaşanan kriz ilçemizde ağır tahribata yol açmıştır. Sizlerden özellikle bir isteğimiz olacak. Çok acil bir şekilde hükümet tarafından finans ve iş desteğinin süratle sağlanmasını talep ediyoruz. Organize Sanayi Bölgemiz yüzde 25 kapasite ile çalışmaktadır. Alt yapısı hazırlanmış olup yollarının asfalt çalışmaları bir an önce yapılmalıdır. Bu konuda destek verileceğini bilmekteyiz. Erdemir Kdz. Ereğli TSO´nun en büyük üyesidir. Sektöründe Avrupa´nın devi dünyanın önde gelen yassı çelik tesisleri arasındadır. Zonguldak 3. Bölge Teşvik Bölgesi´nde yer almıştır. İlçemize
özel, demir çelik ve gemi sektörüne yönelik sektörel ve bölgesel teşvikler süratle verilmelidir" dedi.
Toplantıda 10 katılımcı söz aldı.
Editör: Pusula Gazetesi