Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Zonguldak bölgesinde zaman zaman gündeme gelen kömür rezervinin azaldığı yolundaki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirterek; bunların TTK&[#]8217;nın kapanmasını isteyenlerin söylemlerini kolaylaştırabileceğini söyledi.

Karadon&[#]8217;da meydana gelen grizu patlamasının kesinlikle bir ihmal sonucu oluştuğuna inandıklarını belirten Kaymakçı bilirkişi heyetinin teknik raporunu beklediklerini ifade etti. Kaymakçı, iki işçinin kuyu dibinden çıkarılması için 2-3 ay beklenmeden uluslararası yardım alınmasını istedi.


Pusula&[#]8217;nın dünkü haber gündem toplantısının konuğu Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan kaymakçı oldu. Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz, Editör Bayram Tomakin ve Pusula muhabirleri ile bir arada olan Kaymakçı, kahvaltılı gündem toplantısında görüş ve düşüncelerini paylaştı.
Basının Zonguldak&[#]8217;ın yerel sorunlarının çözümünde, iş yaşamında ve toplumun doğru bilgilendirilmesinde önemini vurgulayan Kaymakçı Pusula&[#]8217;yı tebrik ederek, davetten dolayı teşekkür etti.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon İşletmesi&[#]8217;nde Yapı-Tek firmasının çalıştığı alanda meydana gelen ve 30 işçinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından Keşan&[#]8217;da üç işçinin mahsur kaldığını belirten Kaymakçı, Maden Yasası&[#]8217;ndaki düzenleme ve Zonguldak havzasındaki kömür rezervleri ve maden mühendislerine yönelik getirilen eleştirilerle ilgili sorulara yanıt verdi.


&[#]8216;Zonguldak&[#]8217;ta kömür bitmez&[#]8217;
Kaymakçı, zaman zaman kömür rezervlerinin azaldığı yönündeki söylenti ve açıklamalara karşın bunların TTK&[#]8217;nın kapanmasını isteyenlerin spekülatif açıklamalar yapmasına neden olabileceğini belirterek, tam tersi bir durum olduğunu söyledi.
Zonguldak&[#]8217;ın gelecekte de madencilik yapan bir kent olacağını belirten Kaymakçı; &[#]8220;TTK bu bölgede 1848 yılından beri başlayan geçmişi var. Bu bölgede kömürün ilk bulunuşundan günümüze kadar yaklaşık 300&[#]8211;350 milyon tonluk üretim yapılmış. Önümüzde de TTK veya bu havzada yaklaşık olarak 1,5 milyar ton rezerv (kömür) şeklinde tespitler var.
Zaman zaman kamuoyunda duyuyoruz. Burada bu kadar kömür var mı? Yok mu? Ama bu TTK burada yapmış olduğu rezerv çalışmalardan çıkan sonuçtur. Türkiye&[#]8217;de sadece Amasra sahasında 400 milyar tona yakın rezerv olduğu zaten ortada. Dolayısıyla bu rezervin bu taş kömürün ülkemizin milli kaynağı olduğu düşünülerek bunun gibi çalışmaların yürütülmesi gerekiyor. Bu rezerv konusunda tabiî ki yeraltında bu kadar rezervi çıplak gözle görmemizin imkanı yok ama yapılan çalışmalar bilimsel ve teknolojik çalışmalar bu rezervin hesabını ortaya çıkarıyor&[#]8221; dedi.
Kaymakçı; Zonguldak havzasında kömürün bitmeye yakın olduğun söylentilerinin kaynaklarıyla ilgili olarak; &[#]8220;Bizim doğal kaynaklarımıza farklı bakış açısından kaynaklanıyor. Uzaktan yakından ilgisi yok. Bunları söyleyenler veya bunlara sığınanlar kömür üretilmesin bu ocaklar kapatılsın, TTK kapatılsın anlamında mesaj veriyor olabilir. Kömürün olmadığı söyleniyor ama aslında rezerv yok demek ne demek. Kurum artık kendisi rahat etsin veya kapatılsın ki zaten şuan da ona doğru gidiyoruz. Hükümet ve geçmiş hükümetler uygulamış olduğu politikalarla kurumun özelleştirilmesi için çok çaba saffettiler veya parça parça satarak özelleştirerek kurumun kapatılması yönünde hareket ettiler. Rezerve olmadığını söylemek bence kurumun kapatılması anlamına geliyor&[#]8221; dedi.


&[#]8216;Bir galerinin ömrü 20-25 yıl&[#]8217;
Tahmini çalışma yıllarıyla ilgili bilgiler veren Kaymakçı, patlamanın olduğu ocakta hazırlık çalışmaları devam ederken, üst kodlarda üretim yapıldığını belirterek bir galerinin ömrünün 20-25 yıl olduğunu söyledi. Kaymakçı; &[#]8220;Karadon&[#]8217;da yeni açılan galeride nereden bakarsan 20 -25 yıllık bir kömür ömrü var. Yeni açılan eksi 540 kodunun ömrü 3&[#]8211;5 yıllık değil en azından 25 yıllık ömrü var. Bunu da vurgulamak istiyorum. 540 kodu bittikten sonra 620 kodu hazırlanacak burada çalışmalar devam edecek. Bir 25 senede bu çalışmaların devam edeceğini umuyorum. Zaten kömür kentiyiz. Kömür kentte olmaya devam edeceğiz. Çünkü Zonguldak&[#]8217;ın yaklaşık bir milyar ton rezerv ( kömür) var. Biz şimdi Zonguldak&[#]8217;ta iki milyon ton üretiyoruz. Zonguldak&[#]8217;ta en az 150 &[#]8211; 200 yıllık kömür var. Şuanda dünyadaki enerji krizine bakıldığında bizim kömürümüz uzun yıllar hem ülkemizde hem de dünyada önemini koruyacağını düşünüyoruz. Zonguldak&[#]8217;ta kömür ha deyince terk edilecek bir kaynak değildir&[#]8221; dedi.


&[#]8216;Karadon&[#]8217;dan bilirkişi raporunu bekliyoruz&[#]8217;
Kaymakçı, 30 işçinin yaşamını yitirdiği Karadon&[#]8217;daki patlamayla ilgili olarak bilirkişinin hazırlayacağı teknik raporunu beklediklerini belirterek; &[#]8220;Son dönemlerde maden kazaları arttı. Zonguldak&[#]8217;ta olduğu gibi Türkiye&[#]8217;nin maden kaynakları bulunduğu diğer illerde de maden kazaları meydana geliyor.
Örneğin bu kazaların biri de Edirne Keşan&[#]8217;daki maden ocağı. Bu da Zonguldak&[#]8217;taki kazalar gibi ülkenin gündemine oturdu. Maden Yasası&[#]8217;nda yer alan maddelerde madenlerde yaşanan iş kazalarının önlenmesi açısından ve iş güvenliğinin alınması çok önemli faktör. Keşan&[#]8217;da yaşadığımız olayda artık bu durumun şakasının olmadığını gösteriyor. Madenlerde yaşana kazaların önlemesi için ciddi tedbirler alınması gerektiğini de dikkat çekiyorum. Artık işin ciddiyeti hat safhaya gelmiştir. Mutlaka kazaların önlemesi için iş güvenliği önleminin alınması ve buna yönelik yatırımların yapılması gerekir. İşçilere yönelik verilen eğitimler bir sefere mahsus olmamalı. Belirli periyotlarda yapılması gerekiyor. İş güvenliği ilgili tedbirler kazalar meydana gelmeden öce alınabilir.
Karadon&[#]8217;daki kazadan sonra Zonguldak Cumhuriyet Savcılığı&[#]8217;na bir dilekçe getirdik. Yeraltında gerekli incelemeleri yaptılar. Şu aşamada olayın nedenleri üzerinde çalışmalar devam ediyor. Olayı teknik boyutunda inceleyen ve olayın meydana geliş sebebi hakkında fikirler verebilecek bir rapor ortaya çıkacaktır. Umarım bu olayda ihmal olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Böyle bir sonuç içerisindeyiz şu anda.
Karadon&[#]8217;da otuz kişi hayatını kaybetti. 28 kişi çıkartıldı ve şu anda 2 kişi yeraltında. Kurum yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre iki üç ay içerisinde işçilere ulaşılacak diye söylentiler var. Bu söylentiler kuyuya üç ay içinde ulaşılacağıdır. Çinli firmanın açmasını bekliyorlar. Bu kadar bekleme süresinde sıkı seferberlik teşhisi kurulsaydı, işçileri daha erken yeraltından çıkarabilirdik. Ama şimdi kuyunun tamamen çalışır hale geçmesini beklemekten başka bir şey yok. Bu arkadaşlarımız kurtarılması için ne gerekiyorsa yapılması lazım. gerekiyorsa uluslar arası başka bir yardım alarak 2-3 ay beklemeden arkadaşlarımız çıkarılmalı.

&[#]8216;Maden Mühendisleri de ölüyor&[#]8217;
Kaymakçı, bu tür kazalarda yaşamını yitirenler arasında neden maden mühendislerinin olmadığı yönündeki eleştirilere üzüldüklerini belirterek, mühendislerin görevleri gereği izleme ve çalışmaları denetlemelerini yaptıklarını olumsuz olayların tüm maden mühendislere mal edilemeyeceğini söyledi. Kaymakçı; &[#]8220;Kozlu&[#]8217;da yaşanan grizu faciasında ocakta olanlardan ikisi maden mühendisi idi. Patlamanın olduğu sırada orada işçilerimizin bir kısmını bu arkadaşlarımız çıkardılar. Karadon&[#]8217;da meydana gelen grizu da ise bu sefer 2 maden mühendisi arkadaşımız ve üyemiz yaşamlarını yitirdi. Mühendislerimiz ocağa inmiyor diye bir şey söz konusu değil. Öyle bir şey olabilir mi? Mümkün değil. Ancak ocak içinde her an her yerde mühendis olacak diye bir şey yok. Çalışma yönetmelikleri neyse o yapılır, yapılmalıdır&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi