Zonguldak Kızılay Kan Merkezi Doktoru Murat Babalık, Türk milletinin en fazla A Rh pozitif grubu kana sahip olması nedeniyle en fazla A Rh pozitif kana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Zonguldak Kızılay Kan Merkezi aracı ile Devrek ilçe meydanında kan bağışı düzenleniyor. Kan Bağış aracının sorumlu doktoru Murat Babalık, en fazla toplanan kan grubunun A Rh pozitif, en az toplanan kan grubunun ise AB Rh negatif olduğunu kaydetti. Türk milletinin büyük bir oranında A Rh pozitif kana sahip olduğunu belirten Dr. Babalık, &[#]8220;Gezici araçlarla ilçelerde düzenli olarak sürdüğümüz kan bağış kampanyalarında günlük 20-30 ünite ortalama kan topluyoruz. Toplanan kanların ise geneli A Rh pozitif grubu oluyor. En az toplanan kan grubu ise AB Rh &[#]8211; oluyor. Zaten hastanelerin talebi de genelde A Rh pozitif grubu oluyor. En az istedikleri kan grubu ise AB Rh negatif oluyor. Türk milletinin genelinin A Rh pozitif grubuna sahip olması, çok az bir oranının ise AB Rh negatif olması, talebi ve bağışlanan kanları etkiliyor&[#]8221; dedi. Babalık, Devrek ilçesinde ilçe meydanında bulunan 2 yataklı kan bağış aracında 20 kişinin kan verdiğini söyledi.
Ayrıca Dr. Babalık, araç ve görevli personelin her Pazartesi günü Ereğli ilçesinde, her Çarşamba günü Alaplı ilçesinde, Her Perşembe günü Devrek ilçesinde, her Cuma günü ise Çaycuma ilçesinde düzenli olarak kan bağışlarının sürdürüldüğünü ifade etti.
Editör: Pusula Gazetesi