İş-Kur Zonguldak İl Müdürlüğü´ne Orman İşletme Müdürlüğü´nde 31 kişilik kadro için talepte bulunuldu. Yaklaşık gün süren başvuru süresinde bin 500 kişi müracaatta bulundu. KPSS şartının aranmadığı müracaatlarda Almanya´dan gelen bir gurbetçi bile başvuruda bulundu. Diğer iş taleplerinde bu kadar yoğunluk olmadığını vurgulayan İş-Kur İl Müdürü Cemal Yiğit, süresi uzatılan KPSS sınavına girmelerini istedi. Yiğit, "İş gücü taleplerimiz Kamu Personeli Seçme Sınavı´na tabii olmayan taleplerdir. Dolayısıyla en az ilköğretim okulu şartlı olduğu için bu sınavdan 60 ve yukarı puan alamayan mesleğinde iş gücü talebi bulunmayan insanların yoğunluğundan kaynaklanan bir artış var. Bu gün başvuruların son günüdür. Akşam kadar kayıt alacağız. Sistemden de 23.59´a kadar kayıt olacak. Orman İşletme Müdürlüğü´ne 31 kontenjan var. Buna bin 500´ün üzerinde başvuru oldu. Bazı iş alımlarının yapıldığı kurumlarda KPSS ön planda tutulursa müracaatların sayısı bu kadar fazla olmuyor" diye konuştu.

İŞVEREN TALEPLERİ
İş verenlerin ihtiyaçları doğrultusunda talepte bulunduğunu anlatan Yiğit, "İş verenlerin taleplerine gelince ihtiyaçları ne ise onu belirlerler. Örnek verecek olursak TTK, yeraltında nitelikli işçi alacağı konusunda bizden talep eder. Bunda da KPSS´den 60 ve yukarı puan alma şartı var. Mahalli müracaatlar kabul ediliyor. Orman İşletme Müdürlüğü´nün taleplerine bakacak olursak yangınla mücadele ile ilgili mesleklerde iş gücü talepleri var. Yangın sezonunda bu vatandaşlarımızın yangınla mücadelede başarılı
olacağına inanıyoruz. Zonguldak´ta hemen hemen hiç isteği olmayan konularda müracaatlar oluyor. Temizlik ve güvenlik firmalarına müracaatlar gibi. O kurumlarda ihaleli iş yapıyorlar. Her yıl aynı vatandaşlar çalışıyor" dedi.

İŞSİZLİK RAKAMLARI
Zonguldak´ta Haziran 2010 itibariyle 22 binin üzerinde işsiz sayısı olduğunu dile getiren Müdür Cemal Yiğit, "Haziran 2010 tarihi itibariyle Zonguldak´ta 22 bin 085 vatandaşımız işsiz durumdadır. Orman İşletme Müdürlüğü´nün iş talepleri bizim bu kayıtlarımızı arttıracaktır. Daha iyi şartlarda iş aramak her vatandaşımızın hakkıdır. KPSS´nın süresi uzatıldı. Vatandaşlarımızın lise ve üstü eğitimlilerin özellikle mesleki eğitim belgesi olan meslek lisesi mezunları veya fakülte mezunlarının müracaatlarını
yapmaları sınava iyi hazırlanmalarını istiyorum" şeklinde konuştu.
Öte yandan İş-Kur İl Müdürlüğü´nde kayıt yaptıran Cihan Ulukoz (24) bir umutla başvuruda bulunduğunu anlattı. Kuruma kayıt yaptırmak için Devrek ilçesinden geldiğini dile getiren Ulukoz, "Şansımız varsa kazanacağız. Kazanamazsam serbest mesleğe devam edeceğim" dedi. Almanya´dan kesin dönüş yapan Hakan Kilerci (35) ise iş bulmak için kayıt yaptırdığını anlattı.
Son günde mesai bitimine kadar kayıtlar sürerken işçi adayları 23.59´a kadar da sistemden başvuruda bulunabilecek. Talihliler ise noter huzurunda belirlenecek.
Editör: Pusula Gazetesi