Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Yaşar Sinoplu, bankaların 3 aylık net karlarının yüzde 22,1 oranında artmasını değerlendirirken, bankaların yüzde 40&8217;ının borsanın da yüzde 60&8217;ının yabancıların elinde olduğunu belirterek, ülkenin parasının dışa aktığını söyledi. Esnafın, tüccarın her gün banka kapılarında dolaştığını ifade eden Sinoplu, dünyadaki para spekilatörlerinin kalkınmakta olan ülkelerin kalkınmamaları için türlü hesaplar yaptıklarını ve silahla işgal edemedikleri ülkeleri para (kredi) tuzağına düşürdüklerini söyledi. Ekonomisi güçlü, halkı zengin olan ülkeleri sömüremeyeceklerinden bu oyunlar yapıyorlar diyen Sinoplu, &8220;Banka denen yasal faizciler, kendi bankalarını kendileri hortumlamazlarsa hiçbir banka iflas etmez. Çünkü faiz demek kaybetme riski olmayan para alışı demektir&8221; şeklinde konuştu.


Faizler perişan ediyor


Sinoplu &8220;Bankaların köydeki Hasan amcaya verdiği faiz halk deyimimizde devede kulak demektir. Oysaki halktan alınan faiz ise eninde sonunda yüzde 90 insanın perişan olması demektir. Hiçbir kimse yok ki hacısı, hocası, şişmanı zayıfı, emeklisi çalışanı, sokakta boş gezeni hepsinde her bankadan kredi kartı. Vatandaşın ekonomik olarak altını ıslatması söz konusu. Halk arasında öyle derlerde onun için böyle söylüyorum. Biz ise bu olaylara, tuzak diyoruz. Tuzak şimdi soruyorum, bankaların kaç tanesi borsanın, kaçı dış güçlerin biliyor musunuz? Bankaların yüzde 40&8217;ı borsanın yüzde 60&8217;u dış güçlerin&8221; diye konuştu.


Yerli malı kullanın


Sinoplu, &8220;Her zaman söylüyorum dış güçler bu yüce Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve milletini top, tüfek, tanklarla yenemediler. İdeallerinden vazgeçmeyen dış güçler hiçbir karşılığı olmayan sadece yeşil bir kâğıt olan Dolar adındaki kâğıt parçasıyla ülkeleri esir haline getirdiler. Ekonomik manada Bartın&8217;da ucu dışarıya bağlı olan bir sektörün bir günlük cirosu 275 milyar ve bu para akşam çuvallara doldurulup gideceği yere gittiği tarafımıza bildirilmiştir. Son olarak neyi anlatıyorum ben; Türkiye Cumhuriyetinin olduğu gibi, iller bazında da ilin parası dışarıya akıyor bundan fazlasını söylemek istersem cereyan çarpar diye düşünüyorum. Tüm bunlar olurken milletimizi de yerli üretime, yerli malı kullanmaya davet ediyorum. Üretime dayalı ekonomik model uygulanmadıkça bankaların karları katlanarak artar&8221; ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi