Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Bayram Şimşek, Milli Eğitim Bakanlığının Orta Öğretime Geçiş sisteminde yaptığı değişiklikleri değerlendirdi. Bayram Şimşek, yapılan değişiklikleri &8216;Ortaöğretime Geçiş Sistemi, SBS değişikliği ile yapboz tahtasına çevrildi&8217; şeklinde yorumladı. Milli Eğitim Bakanı Çubukçu&8217;nun, SBS&8217;nin genel olarak olumlu yönlerinin de olduğu tespitini gerçekçi bulmadığını belirten Şimşek, SBS&8217;nin artısından bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. Şimşek, SBS uygulamasından kısa sürede vazgeçilmiş olması önemli olduğunu belirtirken, Bakan Çubukçu&8217;nun bu konuda yapmış olduğu açıklamanın bir özeleştiri olarak bile değerlendirilemeyeceğini ifade etti. Eski sistem ile öğrenci velilerinin hem psikolojik, hem de maddi dengesini alt üst ederek yaşadıkları mağduriyetin bir numaralı sorumlusunun Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik olduğunu ifade eden Şimşek, göz göre göre mevcut sınav sistemini uygulamakta ısrar edenlerin tümünün hesap vermesi gerektiğini belirtti.



OKS yapboza çevrildi


Dün yaptığı açıklamada son yıllardaki değişikliklere değinen Şube Başkanı Şimşek, &8220;Önceki yıllarda sadece 8. sınıfların katıldığı OKS, Ekim 2007&8217;de &8220;Öğrencilerin hayatını sınava bağladığı, fırsat eşitliğine aykırı olduğu&8221; temel gerekçesiyle dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından kaldırılmış, yerine &8220;dershanelere bağımlılığı azaltacağı&8221; gerekçesiyle üç aşamalı SBS getirilmişti. Ancak Eğitim Sen&8217;in ciddi itirazlarına rağmen uygulanan üç aşamalı SBS&8217;nin üç yıllık uygulama sonucunda tüm beklentilerin aksi yönünde sonuçlar ortaya çıkarması, ortaöğretime geçiş sistemi ve SBS sistemini yeniden tartışmalı hale getirmiştir. Sadece üç yıl önce uygulanmaya başlanan üç aşamalı SBS&8217;nin önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırılacağı Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından açıklanmıştır. OKS yerine getirilen ve öğrencilerin dershanelere bağımlılığını azaltacağı iddiasıyla uygulanmaya başlanan SBS, sendikamızın ve tüm eğitim camiasının eleştirileri göz ardı edilerek uygulanmaya başlanmış ve üç yıl içinde sistemin beklenenin tam tersi sonuçlar ortaya çıkardığı görülerek, uygulamadan kısmen vazgeçilmiştir. Ortaöğretime Geçiş Sistemi, SBS değişikliği ile yap-boz tahtasına çevrilmiştir&8221; dedi.



Tespit gerçekçi değil


Bayram Şimşek, &8220;Şöyle ki, SBS artık sadece 8. sınıfta gerçekleştirilecek ve bundan sonra öğrenciler 8. sınıf konularından sorumlu olacaklardır. 2010&8211;2011 eğitim-öğretim yılında 6. sınıfa başlayan öğrenciler sınava girmeyecek, bu öğrenciler 2011&8211;2012 yılında da 7. sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyeceklerdir. Fakat bu yıl Seviye Belirleme Sınavı&8217;nda 6. sınıfta olup eski sisteme uygun olarak sınava giren öğrenciler 7 ve 8. sınıflarda da sınava girecekler. Bu yıl 7. sınıfta olup SBS&8217;ye katılan öğrenciler ise eski sisteme uygun olarak 8. sınıfta da sınava girip bu şekilde ortaöğretim kurumlarına yerleşeceklerdir. Milli Eğitim Bakanı, her ne kadar SBS&8217;nin genel olarak olumlu yönlerinin de olduğunu iddia etse de, bu tespit gerçekçi değildir. Genel olarak bakıldığında SBS sisteminin artısından bahsetmek mümkün değildir. Önceden çoktan seçmeli test usulü tek bir sınav yapılıyorken, SBS ile yapılan sınav sayısı üç olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencileri okula bağlayacağım ve dershanelere olan ilgiyi azaltacağım derken, daha da arttırmıştır. Hatta dershaneye başlama yaşı 9-10&8217;a kadar düşmüştür&8221; diye konuştu.



Sorunlar göz ardı ediliyor
Öğrenci velileri ve eğitim emekçilerinin karşılaştığı sorunlara değinen Bayram Şimşek, &8220;Bu anlamıyla SBS paralı eğitim ve paralı kurs sistemini eğitimin tüm kademelerine yaymanın aracı olarak önemli ve bize göre çok tehlikeli bir işlev görmeye başlamıştır. Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik zamanında uygulanmaya başlanan ve şimdiki bakan Nimet Çubukçu döneminde devam eden SBS uygulamasından kısa sürede vazgeçilmiş olması önemlidir. Ancak Sayın Bakan&8217;ın bu konuda yapmış olduğu açıklama, bir özeleştiri olarak bile değerlendirilemez. Aradan geçen süre zarfında sınav sistemi ile ilgili olarak öğrencilerin, öğrenci velilerinin ve eğitim emekçilerinin karşı karşıya kaldığı sorunlar hala göz ardı edilmekte, Bakanlık bir anlamda uygulamadan geri adım atarken, herhangi bir özeleştirel tutum içine girmekten özellikle kaçınmaktadır&8221; şeklinde konuştu.



Okul odaklı eğitim politikası oluşturulmalı


Şimşek, &8220;Eğitim Sen olarak, yıllardır her türlü elemeye ve yarışa dayalı sınav uygulamasının pedagojik yönden ciddi sakıncaları olduğunu belirttik ve düşüncelerimizi hem bakanlıkla hem de kamuoyu ile paylaştık. Öğrencilerin bilgi, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda çok yönlü olarak eğitim almalarını ve herhangi bir ön şarta bağlanmadan kendi ilgi ve isteklerinin doğrultusunda, kendilerini geliştirebilecekleri alanlara yönlendirilmesi gerektiğini sürekli olarak vurgulamamıza rağmen bu doğrultuda bugüne kadar herhangi bir adım atılmamıştır. Öte yandan ortaöğretime geçiş sisteminin bugünkü haliyle bu söylediklerimizin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle Türkiye&8217;de eğitim sisteminin temelini oluşturan ve her yönüyle sınavlara endeksli olan mevcut yapının kökten değiştirilmesi ve göstermelik değil, gerçek anlamda öğrenci ve okul odaklı eğitim politikaları oluşturulmalıdır&8221; dedi.


Sorumların hesap vermesi gerekiyor


Bayram Şimşek &8220;Aksi takdirde bugün eğitim sisteminde yaşanan sorunlar, önümüzdeki dönemde tamamen içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. SBS&8217;ye giren milyonlarca öğrencinin yaşamında telafisi olmayan tahribatlar yaratan, çocuklarının başarılı olması için dershanelere binlerce lira harcama yapan öğrenci velilerinin hem psikolojik, hem de maddi dengesini alt üst ederek yaşadıkları mağduriyetin bir numaralı sorumlusu Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik&8217;tir. Söz konusu olan çocuklarımızın yaşamıdır. Bu süreci görmezden gelemeyiz. Yaşanan mağduriyetin asıl sorumlusun Hüseyin Çelik başta olmak üzere, göz göre göre mevcut sınav sistemini uygulamakta ısrar edenlerin tümü hesap vermelidir&8221; ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi