Vali İsa Küçük´ün 20-30 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Çilek Festivali kapsamında Taşhan&8217;da Mimarlar Odası organizasyonu ile açılan Bartın bina kimlikleri sergisinde &8216;Yıkılan eski ortaokulu bütün Bartın el birliği ile yapalım&8217; çağrısından sonra başlatılan çalışmalarda, belediye tarafından yapılan temel açma işlemleri sırasında, gün yüzüne çıkartılan tarihi tünel turizme kazandırılacak.


Tünel projeye dahil


Bartın&8217;da yaşayan eski Rumlardan olan tüccar Bodasaki&8217;ye ait olan ve sonrasında Ortaokul olarak kullanılan tarihi ahşap yapıyı orijinaline uygun olarak yapılması için başlatılan çalışmaların proje sorumluluğunu üstlenen Mimarlar Odası Başkanı Kemal Çubukçuoğlu, tünel ile ilgili çalışmanın projeye dâhil edileceğini söyledi.


Kurul incelemelerini tamamladı


Deprem sonrası hasar gören okulun 1971 yılında yıkılmasının ardından Bartın Lisesi&8217;nin bahçesi olarak kullanılan alanda bulunan 150 metre uzunluğundaki tünelin santral sokakta kültür evi olarak kullanılan eski kiliseye kadar devam ettiği biliniyor. Oda Başkanı Mimar Kemal Çubukçuoğlu tünelle ilgili Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu heyeti tarafından yapılan incelemelerin tamamlandığını kaydetti.


Tünel faaliyete geçecek


Mimar Kemal Çubukçuoğlu; &8220;Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu heyeti çalışmalarını tamamladı. Bundan sonra Kurul toplantısında tünel için karar çıkartılacak. Tünelin girişi yıkılan ortaokul binasının altından sağlanıyordu. Proje kapsamında tünel de faaliyete geçecek&8221; diye konuştu.


Birebir aynısı yapılacak


Eski tarihi binanın Valilik tarafından müze olarak yapılmasına karar verilmesinin ardından başlatılan çalışmalara devam edildiğini de ifade eden Kemal Çubukçuoğlu, okul inşaatının rekonstürüksiyon (Binanın özgün halinde, aynı malzemelerden yararlanılarak yapılması) ve restetisyon (Binanın özgün halinin nasıl olduğunu anlatan proje) işlerini yaptıklarını belirterek, tarihi yapının birebir aynısının yapılacağını ifade etti.

Editör: Pusula Gazetesi