Zonguldak´ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki grizu patlamasının ardından ulaşılamayan 2 işçinin düştüğü tahmin edilen kuyunun, Çinliler tarafından 105 günde onarılmasının ardından cesetlerin çıkarılabileceği tahmin ediliyor.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan, 17 Mayıstaki grizu patlamasından sonra madenden çıkarılamayan Engin Düzcük ve Dursun Kartal´ın, kaldırılan göçük alanında cesetlerine rastlanılmadığını söyledi.
Düzcük ve Kartal´ın büyük ihtimalle kuyuya düştüğünü anlatan İnan, şunları kaydetti:
´´Kuyu tamir edildikten sonra cesetler alınabilecek. Bu konuda süreci işletiyoruz, tespitlerimizi yaptık. Kuyu, Çinliler tarafından monte edilmişti. Aynı firmayla, tamir ve bakıma yönelik de anlaşmamız var. Kuyuyu tekrar ele alıp, çalışabilir vaziyete getirmelerini istedik. Onlar da tespitlerini yaptılar. Geçen hafta da gelerek atölyelerimizi gezdiler, kuyuyu gördüler. Bugün yarın çalışmalara başlayacaklar. Bize 105 günde çalışmaları bitireceklerini söylediler. Çinli firma yetkililerinden işi hızlandırmalarını istedik.´´
İnan, patlamanın meydana geldiği 540 kodunun tamamen elden çıkmış vaziyette olduğunu belirterek, ´´Kuyuya inilen ana kafes ve halatlar yuvalarından çıkmış durumda. Demir aksam parçalanmış, kapalı bir giriş söz konusu´´ dedi.

-ULAŞILMAYAN İŞÇİLER-

Kuyunun 735 metre derinlikte olduğunu, 720 metrede ızgaranın bulunduğuna işret eden İnan, şöyle konuştu:
´´Kuyudaki yer altına inip çıkmayı sağlayan kafes eksi 540 koduna kadar çalışıyor. Ancak, patlamadan önce kurtarma kafesiyle 720 koduna kadar inebiliyorduk. Orada tulumbamız var, onu çalıştırıyorduk. Otomatik olmasına rağmen zaman zaman elektrik kesildiğinde ekiplerimiz tulumbanın yanına iniyordu. Kuyunun tamir edilmesinin ardından kurtarma kafesiyle tekrar oraya inebileceğiz.´´
İnan, patlamada arızalanan tulumbanın yerine yenisinin de geldiğini, onarım çalışmalarının ardından 720 koduna yerleştirileceğini bildirdi.
Editör: Pusula Gazetesi