Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğünde banka maaş promosyon sözleşmesinin bitmesinin ardından, yetkili sendika Sağlık-Sen´in de katılımıyla oluşturulan yeni komisyon, bu yıl için ödenecek banka maaş promosyon miktarlarını belirledi. Önceki yıllarda promosyon miktarının yaklaşık yüzde 70´ni alan sağlık çalışanları, yetkili sendika Sağlık-Sen´in mücadelesi sonucu bu yıl promosyonların tamamını alacak. Yeni sözleşmeyle çalışanlar, ilk altı ay için bin TL ve ikinci altı ay için de bin TL olmak üzere toplamda 2 bin TL promosyon alacaklar. Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, promosyonların çalışanların hakkı olduğunu söyledi. Çalışanların hakları konusunda çok titiz davrandıklarını son kuruşuna kadar hakkın çalışana verilmesi için mücadele verdiklerini ifade eden Kara, komisyon çalışmalarının başarılı bir şekilde geçmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Sağlık-Sen´in Türkiye genelinde son iki yıldır yetkiyi aldığını hatırlatan Mehmet Ali Kara, ek ödemede aylık mahsuplaşmayla ilgili süreci de titizlikle takip ettiklerini ve bu konuda da çalışanlara en yakın zamanda müjde vereceklerini söyledi. Kara, yaklaşan 2010 toplu görüşmeleri öncesinde toplu sözleşme ve grev hakkı konusundaki ısrarlarını sürdüreceklerini belirtti. Sağlık-Sen ve bağlı bulunduğu Memur-Sen Konfederasyonu ile birlikte geçen yıl toplu sözleşme hakkı olmadan masaya oturmayacaklarını ısrarla vurguladıklarını ifade eden Kara, &[#]8220;Kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkının referanduma giden anayasa paketinde yer alması Memur-Sen´in ısrarlı mücadelesi sonrasında olmuştur. Bunu önemsiyoruz ancak grev hakkı da vazgeçilmez talebimizdir&[#]8221; dedi. Toplu sözleşme olmadan toplu görüşmelerde mutabakata alınan kararların bağlayıcılığının olmamasından yakınan Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:
&[#]8220;Sendikamızın talebi doğrultusunda memurlara giyim yardımlarının nakden ödenmesi 2009 toplu görüşmelerinde mutabakata alındı. Ancak hemen yürürlüğe girmedi. Çünkü kararların bağlayıcılığı yok. Konu 29 Haziran 2010 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bunu önemsiyoruz ama toplu sözleşme olsaydı bu karar geçen yıl yürürlüğe girerdi.&[#]8221;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu´nda yapılacak değişikliklerle ilgili görüşlerini de açıklayan Sağlık-Sen Başkanı Kara, paketin olumlu ve olumsuz yanlarının bulunduğunu ifade etti. Kara, değişikliklerin çalışanların görüşleri alınmadan yapılmasını da eleştirerek, yetkili konfederasyonun taleplerinin dikkate alınması önerisinde bulundu. Kara, &[#]8220;Toplu görüşmede vardığımız mutabakatlarda, emekli harcırahlarının 500 TL´den 750 TL´ye çıkarılması, engellilere nöbet muafiyeti getirilmesi, toplu görüşme priminin 3 ayda bir 30 TL olmak üzere yeniden verilecek olması, evlilik ve vefat izinlerinin genişletilmesi, doğumda babalık izni, hasta yakınlarının refakat izni, babaya doğumda mazeret izni verilmesi, KİT personeline sendikalı olma hakkı verilmesi, disiplin cezalarına yapılacak itirazlarla ilgili düzenleme gibi önceden imza altına alınan ve hükümetin yapacağını taahhüt ettiği değişikliklerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir&[#]8221; dedi.
Tasarıda yer alan bazı maddelerin ucunun açık bırakıldığını, kendilerinin de bu maddelerden tedirgin olduklarını belirten Kara, TBMM sürecinde bu eksikliklerin giderilmesi için çalışacaklarını ifade etti.
Editör: Pusula Gazetesi