Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Karaelmas 2010 Karadeniz Uluslararası 11. Kültür ve Sanat festivalini değerlendirerek, festivalin eğlencesiz ve acılara yakışır bir festival olduğunu söyledi.


Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, makamında basın toplantısı yaparak Zonguldak Karaelmas 2010 Karadeniz Uluslararası 11. Kültür ve Sanat festivalini değerlendirdi. Festivali iptal etmelerinin mümkün olmadığını belirten Eşref, ancak acılara yakışır bir festival gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi:

&[#]8216;Festivalin aktiviteli olmasını istemedik&[#]8217;
&[#]8220;Festivalimiz sona erdi. Bir haftalık festival düşünmüştük ancak etkinliklerimizin eğlence bölümünü kaldırarak sadece ilk iki gün Uzunmehmet&[#]8217;i ve maden şehitlerimizi andık.
Zonguldak&[#]8217;ın kurtuluşunu kutladık. Üçüncü günde festivalimizin kortej yürüyüşünü iptal ederek sadece Valilik Binası önündeki etkinliklerimizi yaptık. Bu süreç festivalin sade, yavan ve hareketsiz geçmesine sebep oldu. Bizde festivalimizi eğlencesiz ve hareketsiz yapmayı düşünmüştük. Kortej yürüyüşü yapmamamız ve festivalin ilk günkü coşkusunu gerçekleştirmemek festivale olan yoğunluğun etkisini azaltmaktı ve biz bunun böyle olacağını biliyorduk. Açıkçası festivalin çok etkili ve aktiviteli olmasını istemedik.

&[#]8216;İstediğimiz festival olmadı&[#]8217;
Sadece yabancı gruplar kendi arasında eğlendi. Mahallelerde bir kaçı da gösteri yaptı. O gösteriler de onların folklorik tarzlarının bir parçasıydı. Konserlerimiz oldu, her konserimizde her topluluk ve sanatçılar müzik ziyafetlerini 30 maden şehidini anarak her parçayı ifade edeceğiz dediler. Bir anmaydı bizim için. İşin eğlence kısmı da çoktu. Festival kapsamındaki büyük etkinliklerin, büyük çoğunluğu yağmur sebebiyle zaten ilk üç gün yapılamadı. Ama bunların içeriği de söyleşi, dinleti, yarışma ve görsel etkinliklerdi. Açık havada yapılan bu etkinlikleri kültürel ağırlıklı olduğu halde yağmur sebebiyle yapamadık.
Bu festivalimizde öncelikle şehit madencilerimiz ve Güneydoğu&[#]8217;daki şehit askerlerimiz adına eğlence bölümünü azalttık. Üçüncü gün yağan yağmur nedeniyle de festivalimiz zaten istediğimiz gibi olmadı. Acılarımıza yakışır bir festival oldu.

&[#]8216;Festivali iptal etmemiz mümkün değildi&[#]8217;
Biz bağlantıları Mart ayında yapmıştık ve ülkelerimiz hazırlıklarını yapmışlardı. Uzunmehmet&[#]8217;i anma vardı. Anmasaydık. 21 Haziran tarihini erteleyemezdik. Yani Eylül ayında yapalım diyemezdik. Çünkü Kültür ve Sanat literetörlerine festivalimiz 21 Haziran diye kazındı. İşaretlendi. Ya yapmayacaktık ya da yapacaktık.
Yani erteleme yapamazdık. O literetördeki yerimizi bozuyordu. Acılarımıza yakışır bir festival yaptık ve bundan hiç kimse gocunmasın. Altında bir şey aramasın. O tür söylemler olacaktır. Biz yine halk adına doğru bildiğimizi yapmaya da devam edeceğiz&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi