Festivaller giderek yozlaşıp içi boşaltılan, yerel ve kültürel motiflerden uzaklaştırılan, eğlenceye yönelik etkinlikler haline geldi. Gazeteci Harun Ersoy&[#]8217;un sergisinde 1984 yılında düzenlenen festivalde çekilen ilginç kareler festivallerdeki değişimi nostaljik bir tonda, hüzünlü bir melodide ortaya koyuyor.


Haber: Atilla Öksüz
Son yıllarda ülkenin her noktasında yapılan festivaller o yörelerin yerel özelliklerini ve kültürünü taşımaktan öte kültür yozlaşmasına ve şova yönelik oldu. Popüler sanatçıların sahne alması ine anılır olan festivaller beraberinde kültürel bir zemin kayması yaratmış durumda.
Zonguldak&[#]8217;ta &[#]8216;festival&[#]8217; denilince ilk akla gelen isim şüphesiz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık. Türkiye&[#]8217;de &[#]8216;festival&[#]8217; diyince de ilk akla gelen isimlerden birisi yine Halil Posbıyık. Ama Posbıyık&[#]8217;la birlikte aklan gelen yer ise Ereğli. Karadeniz Ereğli Belediyesi&[#]8217;nin yıllardır yaptığı festivallerin ünü Türkiye&[#]8217;yi aştı.
Halil Posbıyık&[#]8217;ın her defasında ifade ettiği; &[#]8220;Ben çok iyi şov yaparım&[#]8221; sözü gerçek oldu.
Şovunu her sene yineleyen Posbıyık geçen yıl zirve yaptı. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden ünlü pop müzik sanatçısı Michael Jackson ile ilgili ortaya attığı iddia yaygın televizyonlara konu oldu. Kimi dalga geçti, kimi ciddiye alıp Posbıyık&[#]8217;ı yayına aldı.
Ereğli&[#]8217;de bu konuda ikiye bölündü. Bir grup Ereğli&[#]8217;nin bu yolla tanıtılmasından, adının duyurulmasından mutlu olurken, diğer grup ise Ereğli ve Ereğlililerin küçük düşürüldüğünü ifade etti.
Festivallerin tanıtım ve daha çok yaygın medyada yer alma amacı gütmesi her zaman öne çıktı. Belediyeler ve festival komiteleri çoğu zaman gündemde olan popüler sanatçı ve isimleri getirerek kentin tanıtımına katkı yapmaya çalıştılar. Ancak bu süreçte her zaman beklenen olmadı. Ekranlarda çıkan yerel kültür değil, sanatçıların polemikleri, sahnelerde kutlanan doğum günler, ayılıp bayılmaları, izdiham, kırdıkları potlar ve verdikleri frikikler öne çıktı.
Uluslararası festivallerde en çok dikkat çeken ise uzak ülkelerden gelen dansçıların kıyafet ve dansları oldu. Bu yüzden Avrupa yakasından değil, daha uzak ülkelerden ekipler getirmek daha dikkat çekici oldu.
Ereğli&[#]8217;nin &[#]8216;Hamsi Festivali&[#]8217; kendi sınıfında çok özel ve tek festival oldu. Yerel bir kıyafet gibi Ereğli&[#]8217;nin üzerine &[#]8216;Cuk&[#]8217; diye oturdu. Bunların başlangıcı aslında &[#]8216;Osmanlı Çileği Festivali&[#]8217; idi. Bu da yerel bir değerin tanıtımı açısında önem kazanmış ve hala önemini koruyan bir festival anlayışı oldu. Zonguldak Merkez ve diğer ilçeler ise festivaller ile geç tanışan noktalar oldu. Örneğin Devrek&[#]8217;te düzenlenen festivalin &[#]8216;baston&[#]8217; kültürünün yaşaması ve gelişmesi için katkısı küçümsenemeyecek kadar büyük.
Devrek Esnafı bugün çok sayıda baston satıyorsa, bastonculuk gelişerek devam ediyorsa bunda festivallerin önemi büyük.
Festivallere geçtiğimiz yıllara kadar gelen kültür elçileri ve fikir adamlarının sayıları düşerken, ses ve sahne sanatçılarının sayılarındaki artış ta zemin kaymasının en bariz göstergesi.
Zonguldak&[#]8217;ın festivalleri eski festivallerle kıyaslanmayacak kadar kültürel motiflerden uzaklaşırken, Harun Ersoy&[#]8217;un sergisinde yer alan fotoğraflar festival eğlencesinin nasıl bir karnavala dönüştüğünü ortaya koyuyor. Karaelmas Gazeteciler Derneği tarafından, Karaelmas Kültür ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenen sergide Harun Ersoy&[#]8217;un 90 fotoğrafı yer alıyor.
Demir Medya Koordinatörü ve Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Harun Ersoy&[#]8217;un ikinci sergisinde birincisinde yer alan fotoğraflara ilave olarak 1984 yılında ikincisi düzenlenen festivalde çekilen ilginç kareler yer alıyor.
Karabük ve Bartın&[#]8217;ın Zonguldak&[#]8217;tan henüz ayrılmadığı yıllarda 100. Yıl Vakfı tarafından düzenlen festivalde Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin yanı sıra ilçe ve belde belediyelerinin festival kortejsine nasıl hazırlandıkları görülüyor.
İki yıl önce açtığı sergide iş, siyaset ve spor dünyasından fotoğrafları nostaljik bir atmosferde sunan deneyimli Gazeteci Harun Ersoy&[#]8217;un 1984 yılında düzenlenen festivalde çektiği fotoğraflarında yer aldığı sergi DemirPark AVM&[#]8217;de sergilenmeye devam ediyor.
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref&[#]8217;in de ziyaret ettiği sergide yer alan fotoğraflar gelecek yıllarda düzenlenecek festivallerin nasıl olması gerektiği konusunda yol gösteriyor. Sergiyi değerlendiren Ersoy&[#]8217;a göre 1984&[#]8217;ten bugüne pek çok şey değişti. Ama değişimi görmek için fotoğraflara bakmak, genç nesle değişimi aktarmanın en kolay ve zevkli yolu. Ersoy, Zonguldak küçülse de yerel kültürel dokuları bir karnaval havasında sunabilecek festivallere ihtiyaç var. Bunun içinde belediyelere ve festivaller olaya sadece eğlence olarak bakmayıp, kültürel zenginlikleri ortaya çıkaracak katılımcı bir festival yapmalı. Sergiyi ziyaret edenlerden bazıları fotoğrafların fotoğraflarını çekerken, ilk kez görenler ise şaşkınlıkların ise gizleyemiyorlar.
Editör: Pusula Gazetesi