Zonguldak Karaelmas 2010 Karadeniz Uluslararası 11. Kültür ve Sanat Festivali Valilik önünde düzenlenen çelenk koyma ve meşale ateşinin yakılmasıyla start aldı.
Törene, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Vali Yardımcıları Cemalettin Özdemir ve Fethi Özdemir, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ve eşi Nermin Eşref, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun, daire ve şube müdürleri ve vatandalar katıldı.
11. Kültür ve Sanat Festivaline bu yıl, Giresun Halkoyunları ekibi ile Romanya, Gürcistan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Makedonya, Ukrayna ve Moldovya ülkelerinin halkoyunları ekibi katıldı. Bu yıl ki festivalin, 17 Mayıs 2010&[#]8217;da 30 madencinin ölümü ve terör saldırıları nedeniyle gelen şehit haberleriyle sönük geçtiğini ifade eden Zonguldak Belediye Başkanı Eşref, ülkedeki gelişmeler nedeniyle festival ve konserlerin iptal edilmemesi eleştirilerine de cevap verdi. Eşref, &[#]8220;Festival 10-15 gün önce hazırlanmıyor, aylar öncesinden hazırlıklar başlıyor. Festivale gelecek ülkelerle bağlantılar kuruluyor. Konserler düzenleniyor. Son aşamada bunu nasıl iptal edeceğiz? Belki erteleyebilirdik; ama 21 Haziran tarihi Zonguldak&[#]8217;ın düşman işgalinden kurtuluşu olduğu için her yıl festivali bu dönemde yaptık&[#]8221; diye konuştu.
Daha sonra protokol üyelerinin meşaleyi yakmasıyla festival etkinlikleri başladı. Program, yerli ve yabancı ülke halkoyunları ekiplerinin gösterileriyle devam etti.
Editör: Pusula Gazetesi