Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)&8217;un Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda, Dışişleri Bakanlığı işbirliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)&8217;in destekleriyle 13-18 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Expo Center Fuar Merkezinde organize ettiği, &8220;Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programı sona erdi. TUSKON´un İstanbul´da buluşturduğu 4 bin 500 işadamı iki günde 100 binden fazla iş görüşmesi yaptı. Zirveye Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD)&8217;la birlikte katılan Bartınlı iş adamları hem firmalarını tanıtma hem de çok sayıda iş bağlantısı yapma imkanı buldu.



135 ülkeden katılım oldu



Milyonlarca dolarlık anlaşmalara imza atılan zirveye 135 ülkeden binlerce işadamı katıldı. İnşaattan gıdaya, tekstilden mermere, silahtan mobilyaya kadar birçok alanda ticari bağlantı kuruldu. İş zirvesinde bu yıl en aktif olan ülke Cezayir oldu. Cezayirli 7 firma ilk etapta 60 milyon dolarlık anlaşmalara imza attı. Bartın&8217;dan da 5 işadamının katıldığı Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programında 100 bin ikili iş görüşmesi kapsamında 7 milyar dolarlık bir ticaret hacminin oluşması bekleniyor.



Madeş Afrika&8217;ya açılacak



TUSKON programına katılan Madeş Firması İhracat Müdürü Mustafa Özcan bu kadar az maliyetle 5 kıtadan 135 ülkeden gelen işadamlarıyla buluşmalarına ve iş görüşmeleri için kendilerine zemin hazırlayan TUSKON&8217;a teşekkür etti. TUSKON zirvesinde firma olarak 20 iş görüşmesi yaptıklarını dile getiren Mustafa Özcan, Libya, Irak, ABD, Kamerun, Cezayir, Fas gibi ülkelerden gelen işadamlarıyla iş görüşmeleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Yaklaşık 10 Avrupa ülkesine ihracat yaptıklarını ifade eden Madeş İhracat Müdürü Mustafa Özcan, &8220;BAKİAD&8217;ın bağlı bulunduğu TUSKON her geçen yıl daha güzel işlere imza atıyor. Bu seneki zirve de verimli geçti&8221; dedi.



Teşekkürler BAKİAD



Özcan &8220;Tam da hedef pazarımız olan Kuzey Afrika, Orta Asya ve Arap yarımadasından potansiyel alıcılarla tanıştık. İnşallah önümüzdeki süreçte yapacağımız daha detaylı görüşmelerle onlarla ilk ticaretimize başlamayı ümit ediyoruz. BAKİAD&8217;a ve TUSKON&8217;a tekrar teşekkür ediyorum&8221; şeklinde konuştu. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü görüşmelerine katılan işadamı Ramiz Tarhan da yeni pazar araştırması yapmak, 5 kıtadan 135 ülkeden gelen işadamlarının buluştuğu atmosferi görmek için organizasyona katıldığını belirterek, zirvenin işadamları için çok büyük fırsat olduğunu söyledi. TUSKON Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü-2010 programında açılan 398 standı da ziyaret ettiğini belirten Tarhan, işadamlarının bu tür organizasyonları değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti.



Bakan Çağlayan&8217;dan övgü



Aktif İşadamları Derneği Başkanı Birol Dikyurt, zirveyi değerlendirmek üzere yaptığı açıklamada, Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan&8217;ın TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral ile birlikte TUSKON&8217;a katılan işadamlarının ikili görüşmelerini takip ettiğini söyledi. Dikyurt, Bakan Çağlayan&8217;ın ´´Burası miting alanı gibi. Bu, Guinesss Rekorlar Kitabı´na geçebilecek bir başarıdır´´ dediğini söyledi. Bakan Çağlayan&8217;ın ikili görüşme gerçekleştirenlerin birçoğunun Türkçe konuşabildiğine değindiğini de belirten Dikyurt, Çağlayan&8217;ın bunun TUSKON´un çabaları, orada kurulan Türk okulları ve Türkçe eğitimin önemli bir göstergesi olduğunu vurguladığını kaydetti.



Türkiye&8217;nin ekseni dünya



Bakan Çağlayan&8217;ın son zamanlarda Türkiye´nin ekseninin kayıp kaymadığıyla ilgili tartışmalar olduğuna dikkat çektiğini de ifade eden Dikyurt, Çağlayan&8217;ın &8220;Türkiye´nin elini uluslararası arenada zayıflatmaya çalışanlar gidip ekseni başka yerde aramasınlar. Eksen kaymasından söz edenler TUSKON&8217;un 5 kıtadan 135 ülkeden gelen 2 bin 300 işadamıyla 2 bin 200 Türk işadamının buluşturmasına baksınlar. Kayan onların ekseni. Türkiye´nin ekseni tüm dünyadır´´ diye konuştuğunu söyledi.



Pazar ve yatırım araştırması



BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, TUSKON Dünya Ticaret Zirvesine dernek yönetim kurulu üyeleri Yaşar Bahçıvan ve Aydemir Toksöz&8217;le katılarak ikili iş görüşmeleri, değişik alanlarda pazar ve yatırım imkanları araştırması yaptı. Dikyurt, zirvede, geçtiğimiz Ocak ayında Hollanda&8217;ya yaptıkları iş gezisi esnasında tanıştıkları TUSKON&8217;a bağlı Hollanda Genç İşadamları Federasyonu (HOGİAF) Başkanı Mehmet Kabakyer&8217;le görüşerek Hollandalı işadamlarını Bartın&8217;a davet etti.



Dünyayı Bartın&8217;a getireceğiz



Arjantin, Bangladeş, Kazakistan, Güney Afrika, Hindistan, Brezilya, Cezayir, Arnavutluk, ABD gibi birçok ülkenin işadamı temsilcileri ve işadamlarıyla bir araya gelen BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt&8217;un görüştüğü isimler arasında TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral ve SANKO Yönetim Kurulu Üyesi Sami Konukoğlu da yer aldı. Dikyurt, Meral ve Konukoğlu&8217;nu Bartın&8217;a davet etti. Dikyurt, TUSKON Dış Ticaret Köprüsü programlarına katılan yabancı işadamlarını önümüzdeki organizasyonlarda Bartın&8217;a getirerek yöredeki sanayici ve işadamlarıyla buluşturup fabrika ziyaretleri yapılacağını da söyledi.



Bartın cazibe merkezi olacak



BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, &8220;Yeter ki işadamı ve sanayicilerimiz bu tür organizasyonlara destek versin. Bu tür organizasyonları fırsata çevirmeyi bilen, talep eden işadamı ve sanayicilerimizin her zaman yanındayız. Yeniçağ-Bartın arası duble yol çalışmaları, demiryolu projesi, Saltukova havaalanının giderek işlevinin artması Bartın&8217;ımızı cazibe merkezi yapacak&8221; şeklinde konuştu.


Editör: Pusula Gazetesi