CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, belediye kanununda yapılan değişiklikle ilgili Milliyet Gazetesi&8217;ne yaptığı değerlendirmede, konuyu Anayasa Mahkemesi&8217;ne götüreceklerini söyledi. Gazetenin Yazarı Melih Aşık&8217;a konuşan Yalçınkaya&8217;nın değerlendirmeleri cumartesi günü Açık Pencere isimli köşede yer aldı. Yalçınkaya, Aşık&8217;a verdiği demeçte, çıkartılan yasanın kentsel dönüşüm adı altında yaptığı uygulamalarla zor durumda kalan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek&8217;i kurtarma yasası olduğunu söyledi.



Melih Gökçek yasası



Belediyelerin askeri alanları bu yasayla kolaylıkla alabileceklerini de belirten Yalçınkaya&8217;nın Milliyet&8217;te yer alan haberi şöyle; Geçtiğimiz perşembe günü sabaha karşı çok önemli bir yasa kabul edildi Meclis&8217;te. Basının bir bölümünün kısaca, &8220;Kentsel Dönüşüm Yasası&8221;, bir diğer bölümünün &8220;Melih Gökçek Yasası&8221; adını taktığı bu yasanın çıkmaması için muhalefet milletvekilleri ellerinden geleni yaptılar. Onlardan biri de CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya idi. Sorduk:



Ismarlama teklif



- Yasayı kısaca nasıl özetler misiniz?
- Bu, Gökçek&8217;in isteği üzerine AKP&8217;lilerin hazırladığı ısmarlama bir teklifti. Gökçek, kentsel dönüşüm uygulaması adı altında çok sayıda usulsüzlük ve kanunsuzluk yaptı. Binlerce vatandaşın malını-mülkünü, hakka-hukuka aykırı şekilde elinden aldı. Bu nedenle açılan davalar sonucu Ankara Büyükşehir Belediyesi yüzlerce milyon lira tazminata mahkûm oldu. Davalar sonuçlandıkça rakam daha da büyüyordu ki bu teklif geldi. Bu kanun yürürlüğe girince daha önce yargı mercilerince açılmış ve henüz kesin hükme bağlanmamış davalar yok hükmünde olacak. Tabii diğer anakent belediye başkanları da kanundan sonuna kadar yararlanacak.



Askeri alanlar alınabilecek



- Bir de askeri alanlar meselesi var.
- Evet anakent belediye başkanları, bakanlar kurulundan karar çıkartarak askeriyeye ait alanları kentsel dönüşüm alanı ilan edip &8220;harca esas&8221; değerleri üzerinden (komik fiyatla) kendi üzerine alabilecek. Büyük kentlerde son olarak mezarlıklarla askeriyeye ait araziler yeşil kaldı. Şimdi bunlar da betona dönüştürülecek. Biz CHP olarak bu kanunu Anayasa Mahkemesi&8217;ne götüreceğiz. İnanıyorum ki Mahkeme bu soyguna izin vermeyecektir.



Mecliste konuşma yapmıştı


CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Belediye Kanunu&8217;nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi&8217;nde görüşülürken partisi adına söz alarak konuşma yapmıştı. Yalçınkaya geçen hafta yapılan görüşmeler sırasında meclis kürsüsünden yaptığı 20 dakikalık konuşmada, kanunun meclisten geçmesi halinde şehirlerin talan edilmesinin yolunun açılacağını söylemişti. Yalçınkaya konuşmasında; &8220;İçişleri Komisyonu tarafından kabul edilen bu kanun teklifi, gerek veriliş amacı gerekse içeriği nedeniyle ülkemiz hukuk sisteminde ve kentlerimizde önemli tahribata neden olacak bir niteliğe sahiptir&8221; demişti.


Editör: Pusula Gazetesi