İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, bugün tamamlanacak olan eğitim öğretim yılında karne alacak öğrencilerin ailelerine uyarılarda bulundu. Karnelerin öğrencilerin kişilik değeri olmadığını belirten Psikolog Ayşin Akdağ, &8220;Aileler karne nedeniyle, çocuklarımıza ömür boyu etkisini sürdürecekleri, onların davranışlarını olumsuz yönlendirecekleri davranış ve tutumlardan kaçınmalı, çocuklarını kusursuz sevdiklerini onlara göstermelidir&8221; dedi.



Çocuğunuzu sürekli takip edin


Uzman Psikolog Akdağ, &8220;Öğrencilerin yıl içerisinde almış oldukları ders notlarının aile tarafından bilinmesi ve o süreçteki eksikliklerini tamamlayarak yılsonuna kadar ders notlarının toparlanması mümkün olabilmektedir. Bu karne aynı zamanda anne ve babanın da karnesidir. Çocuklardaki derse ilişkin başarı, anne ve babaların onlara elbise almak, diğer ihtiyaçlarını karşılamakla olamaz. Çünkü öğrencilerimizin her dönemde ailelerinin kontrolüne, takibine ve desteğine ihtiyacı vardır. Anne ve babanın görevi yıl içinde &8216;dersini çalış&8217; demekle bitmemektedir. Her zaman için okul ile yakın ilişkide bulunup, çocuğundaki değişimleri takip edip, uygun yöntemlerle müdahale etme yetisine sahip olmalıdır&8221; ifadesini kullandı.


Başarısızlık da paylaşılmalı


Psikolog Doktor Akdağ, &8220;Aileler eğitim dönemi boyunca kendi özel hayatlarından da bazı fedakârlıklarda bulunmalıdır. Örneğin, uygun zamanlarda misafir çağırmaktan, misafirliğe gitmekten kaçınmak gerekir. Aileler çocuk okuldan çıkıp eve geldiğinde evde bulunmaya özen göstermelidirler. Çocukları ders çalışma konusunda motive etmek gerekir. Okul hayatının çocuk için önemini ona kavratmak gerekir. Aile içerisinde sahip olunan başarı ve başarısızlıklar paylaşılmalıdır. Çocuğun eğitiminde sadece babaya veya sadece anneye yükümlülük vermek yerine ortak işbölümü ve tutarlılıkla müdahale etme becerisine sahip olma aşırı baskı ve disiplinle çocuğun okul başarısını değerlendirme yerine nedensel yaklaşarak çözüme odaklanma ve çocukla birlikte başarı çıtasını yükseltmek, çocuklarımızın daha da başarılı olmalarına neden olacaktır&8221; şeklinde konuştu.


Geleceğe yönelik planlar hazırlanmalı



Psikolog Ayşin Akdağ, &8220;Karne, anne ve babanın çocuğunun eğitimi için ne yaptığı ve ne yapmadığı değerlendirilmesi olarak kabul edilip, yaz dönemi bu çözüm hedefleri doğrultusuna yönelik geleceğe nasıl hazırlanacağı ve gelecek eğitim döneminde şu anki durumu iyi yönde nasıl değiştirileceğinin belgesidir. Çocuklarımız için ise karne bu yılı ne kadar verimli geçirdiklerinin göstergesi olarak değerlendirilmesi gerektiği, kendilerini motive edecek düşünce sistemi içerisinden &8216;seneye daha iyi olacağım, az oynayarak gerektiği kadar ders çalışacağım&8217; şeklinde içsel konuşmalar yaparak ve aile içinde bir bütün halinde karar alma mekanizmasını hareket ettirerek geleceğe yönelik planlar hazırlanmalıdır. Çoğu zaman veliler ve öğrenciler bu sorunla baş edemeyebilir. O yüzden bu konuyla ilgili uzman kişilerden destek almaktan kaçınılmamalı ve planlama gerçekleştirilirken çocuğun da özellikleri ve kapasitesi göz önünde bulundurularak, ilgi, alaka ve yetenekleri doğrultusunda planlama gerçekleştirilmelidir&8221; diye konuştu.


Benlik değeri yüksek tutulmalı



Karnelerin, aile içerisinde tarafların birbirine şiddet göstermesine sebep olmaması gerektiğini belirten Uzman Psikolog Akdağ, &8220;Aksine aile üyelerinin birbirleriyle daha fazla iletişim kurmaları için araç olmalıdır. Anne ve babalar çocuklarına belki fiziksel şiddeti kullanmayacaklar ama psikolojik şiddeti bilinçli ve bilinçsiz kullanma eğilimi içerisinde olabilirler. Yani çocuklarına &8216;sen beceriksizsin, bir işe yaramazsın&8217; dercesine mesajlar verecek davranışlardan uzak durulmalıdır. Çocukları diğer çocuklar ile karşılaştırmamalıdırlar. Çocukların benlik değerlerini nota endekslememelidirler. Daha çok not aldıklarında onları daha çok sevdiklerini, düşük notta ise daha az sevdiklerini gösteren davranışlarda bulunmamalıdırlar. Çocuklarımız sadece okulda değil, hayatta da başarılı olabilmelidir. Bu da ancak benlik değerin yüksek tutulmasıyla mümkündür. Öyleyse ailelerin karne nedeniyle, çocuklarımıza ömür boyu etkisini sürdürecekleri onların davranışlarını olumsuz yönlendirecekleri davranış ve tutumlardan kaçınmalı, çocuklarını kusursuz sevdiklerini onlara göstermelidir&8221; ifadesini kullandı.
Editör: Pusula Gazetesi