18 Haziran Ereğli´nin kurtuluşunun 90´ıncı yılı düzenlenen törenlerle ile kutlandı. Kutlamalar kapsamında ilk tören Atatürk Anıtı önünde saat 09.30 başladı. Törene, Kdz. Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Kdz. Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, askeri personel, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri öğretmen ve öğrenciler katıldı. Anıt önündeki ilk tören çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okunmasıyla sona erdi. Ereğli´nin kurtuluşunun 90. yılı kutlama programı dahilinde Karadeniz Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık Alemdar Gemisi´nde tebrikleri kabul etti. Ardından Ereğli´nin kurtuluşunun 90. yılında ilçe merkezindeki tören düzenlendi. Buradaki tören saat 10.00´da başladı. Buradaki tören, Karadeniz Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Kdz. Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık´ın halkı selamlamasıyla başladı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Posbıyık, &[#]8220;Ereğli´de yaşayan tüm insanlarla 18 Haziranlarda bu büyük gururu, birlikte paylaşıyoruz. Karadeniz Ereğli´miz, tarih boyunca hep ilkleri gerçekleştirmiş bir kenttir. 18 Haziran 1920 şanlı tarihimiz içinde hiç kuşkusuz çok önemli bir yere sahiptir. 18 Haziran 1920 tarihi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından başlatılan Ulusal Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktalarından biridir&[#]8221; dedi.
Karadeniz Ereğli´nin 4 bin 500 yıllık tarihi boyunca Karadeniz´in en önemli liman kentlerinden biri olduğunu, bunun önemin 1829 yılında Uzun Mehmet´in taşkömürünü bulması ile bir kat daha arttığını belirten Posbıyık, 1918 yılında sona eren Dünya Savaşı ile Anadolu paylaşılmaya başlandığında, daha önceleri kömür madenlerini işletmiş olan Fransızların, Karadeniz Ereğli´yi işgal ettiğini hatırlattı.
Posbıyık´ın konuşmasının ardından çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi. Kutlamalar tören geçişinin ardından son buldu.
Editör: Pusula Gazetesi