Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, beraberindekiler ile birlikte Doğanlı Barajı, Arıtma Tesisi ve Doğanlı Barajı Tüneli´nde incelemelerde bulundu. Başkan Eşref, Doğanlı Barajı Tüneli´nin bitmesiyle Zonguldak´ın 100-150 yıllık su sorunun olmayacağını söyledi. Başkan Eşref, &[#]8220;Su sıkıntısı Ulutan Barajı´nda da tartışmalara neden olmuştu. Bu yıl içinde bulunduğumuz haziran ayı içerisinde de geçtiğimiz yıllarda 10 milyon 400 bin metre küp suyumuz var ve bu suyumuz yıllara ortalaması bakıldığında, yani her yıl 10-11 milyon arasında değişen su bu yıl 100 milyon 400 bin civarında bunun 1 milyon 400 bini alınamıyor. Milyon metre küp kullanılabilir suyumuz var. Bu su bir yıl yetebilecek su ama yağmurların yağmasıyla bizim tünelin bitmesiyle artık 100-150 yıl su sorunu çekmeyeceğiz. Bu görülen seviye geçmiş yıl ortalamalarına göre orta bir seviye. Su sıkıntısı olduğu yıllarda su seviyesi yaklaşık 3-4 milyon metre küp civarındaydı. Dolayısıyla barajın su seviyesi itibariyle de su sorunumuz yok. Tünelin de bitmesiyle bu sorun çözülmüş olacak. Zonguldak Metropolitan Belediyeler Birliği Zonguldak, Kozlu, Kilimli, Çatalağzı, Gelik ve Muslu belediyeleri olarak su temini konusunda beş belediyeye su veriliyor. Böylesi bir havzayı besleyen bu barajın önemi çok büyük. Metropolitan Belediyeler Birliği üye her belediyenin meclis üyelerinden oluşuyor. Belediye başkanları ve meclis üyelerimizin ciddi desteğiyle sorunsuz halde çalışmalar sürüyor. Metropolitan Belediyeler Birliği´nin gelir-gider durumu da çok iyi. Geçmiş yıllarda çok yüksek borcu vardı ama bunlar sıfırlandı şuanda hiç borcu yok. Birliğimiz sağlıklı olarak çalışmalarına devam ediyor&[#]8221; dedi.
Doğanlı Barajı´nın ardından Arıtma Tesisi´ne geçen Bakan Eşref, Arıtma Tesisi ile ilgili bilgiler verdi. Eşref, &[#]8220;Arıtma Tesisi çok önemli yıllar önce yapıldığında Zonguldak şehir merkezindeki su içilebilsin diye yapılmış. Dışarıdan su almaya gerek kalmadan bu su içilebilir su olsun istenmiş ve onun için kurulmuş bir tesis. Su önce havalandırma bacalarına giriyor. İlk önce burada havalandırılıyor. Daha sonra durultucular var. Yani çökertiliyor ve en son geri geldiğimiz de geri yıkama oluyor. Burada bir metre kalınlığında kum tabakası var. Yani suyumuz, havalandırma, durultucu ve geri yıkamadan sonra tanklara gidiyor&[#]8221; diye konuştu.
Başkan Eşref, daha sonra kontrol odasına giderek yetkililerden bilgi aldıktan sonra Doğanlı Barajı Tünel´inde incelemelerde bulundu.
200 MİLYON TL´LİK BARAJ YERİNE 9 MİLYON TL´LİK BARAJ
Belediye Başkanı İsmail Eşref, Doğanlı Barajı Tüneli´nde yaptığı açıklamada devletin 200 milyon TL´ye yapacağı barajı kendilerini bu projeyle 9.5 milyon TL´ye yaptıklarını söyledi. Devlet büyük bir masraftan kurtardıklarını belirten Başkan Eşref, Zonguldak´ta su sorununun yaşanmayacağını kaydetti. Eşref, &[#]8220;2002 yılındaki o 7 aylık kuraklık 2003 yılında bizim yaz ayında haftada 4 gün su kesmemize neden oldu. Biz o gün çare ararken, Kumtarla köyü olan bu mevkide su aradık. Doğanlı Barajı´nı besleyen bu Hörgüç deresinin bulunduğu vadide, kuraklık döneminde TTK eski Genel Müdürü Ömer Yenel´in de fikirleriyle bu tünelin açılabileceğini tespit ettik. 2004 yılında yatırım programına alındı ve 2.5 kilometre uzunluğundaki bu tünelin yapımı o tarihte 5 milyon Türk Lirası olarak ön görüldü. 2004 yılında projesi yapıldı ve biz o dönem görevden alındık. Programa alınmış, düşüncesi oluşturulmuş, projesi yapılmış bir tünel inşaatıyla görevi bıraktık ve 5 yıl sonra tekrar göreve döndüğümüzde artık bitme noktasına geldiğini gördük. Yapım aşamasında maliyetlerin artması işin toplam maliyetini 9.5 milyon TL´ye çıkardı. Tünelin boyu 2.5 kilometre, çapı 3 metre. Tabanı ve etrafı betonlandı. 4 metre kazı yapıldı ve betonlanarak çapı 3 metreye düştü. Buradan akacak olan su Doğanlı Barajı´na akaca Hörgüç deresinin akarsuyunu Regülatör vasıtasıyla (Su alma ağzı) bu tünele yönlendirilecek ve barajımızın 14 milyon tüplük yıllık ortalama rezervine bir 14 milyon küplük daha buradan ilave su gelecek. Dolayısıyla barajımız artık yağmur suyu ile beslenen bir baraj değil bu Hörgüç deresinden akacak ve tünelle bağlanacak 14 milyon metre küpe yakın destekle 28 milyon metre küplük rezervi olan bir baraj haline geleceğiz. Belki bu su fazla gelecek bizim 14 milyon metre küplük barajımızın şuan ki miktarı 10-11 milyon metre küp. Bu 14 milyon küpün hepsini almadan bu tünel ağzında tutarak dengeli alarak barajımızı besleyeceğiz. Bu suyun hepsini aldığımızda bizim 24 milyon küp kapasiteli barajımız, 28 milyon metre küp suyu aldığı için taşabilir ve bu suyun hepsini almayacağız. 2003 yılında başlattığımız bu proje o kadar değerli ki devlet 200 milyon TL harcayarak yapacağı bir barajdan kurtuldu. Baraj yapılırken çok ciddi bir tasarruf sağlandı. Zonguldak izin yıllar yetecek bir suya kavuştu. 5 Temmuz 2010´da bitecek. Buraya tekrar gelerek bunun hizmete açıldığının müjdesini vereceğiz&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi