Çalışma Bakanı Ömer Dinçer´in talimatı üzerine gaz izleme sistemi olmayan, iş güvenliği önlemleri yetersiz olduğu tespit edilen redevanslı ve taşeron firmasının ocakları için geçici süreyle kapatma kararı çıktı. Eksikliklerin en çok tespit edildiği yerler ise taşeron firmalar oldu. Uygulama önümüzdeki günlerde başlanacak.


Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü´nde meydana gelen grizu faciasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sıkı tedbirler almaya başladı.
Redevaslı sahalar olarak bilinen özel işletmelerin çalışma yaptığı maden ocaklarıyla, bu firmalara bağlı taşeron firmaların çalıştığı ocaklarda yapılan incelemeler sonunda tespit edilen eksikler Bakan Dinçer vasıtasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´a iletildi.
Çalışama ve Sosyal Güvenlik Müdürlüğü ve Bakanlık denetim elemanları yapılan inceleme sonunda saha sahipleri tarafından işletilen bazı ocaklar ile bunlara bağlı çalışan taşeron firmaların üretim yaptığı ocaklar için kapatma kararı verdi.
Eksikliklerin en çok taşeron firmaların çalıştırdıkları ocaklarda olduğu ortaya çıktı. Çalışma Bakanlığı ekipleri ocaklara zorunlu gaz izleme sistemi kurulması, havalandırma ve diğer eksikliklerin giderilmesi için verilen sürenin ardından yeniden denetim yapacaklar. Bu sürede belirtilen ocaklarda üretim yapılmayacak.
Gaz izleme sisteminin kurulumunun ciddi bir maliyet yükü getirmesi beklenirken, bu donatımların yapılabilmesinin ise 30- 40 gün sürebileceği belirtiliyor. Eksikliklerini tamamlayan işletmeler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nın yapacağı denetimin ardından üretime başlayabilecekler. TTK Karadon işletmesinde Yapı-Tek firmasının hazırlık çalışması yaptığı eksi 540 kodunda meydana gelen grizu patlaması sonucu 28 işçi ölmüştü.
İki işçiye ulaşma çalışmaları da hala devam ediyor.


İşsizlik korkutuyor


Maden sahalarına getirilen sıkı denetim nedeniyle geçici süreyle kapatma kararı çıkarılan ocaklarda çalışanlarında bu defa işsizlik korkutuyor. Özellikle gaz izleme sistemlerinin getirdiği mali yük sonunda işletmecilerin nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.

Editör: Pusula Gazetesi