İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Bartın Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) kanserden korunmak ve erken teşhis amaçlı meme kanseri taramalarına başladı. Tarama programı için pilot bölge olarak seçilen Bayramoğlu, Turkuaz, Güneşkent, Yıldızkent, Akgünler, Özlem, Dağlıoğlu ve Kemik Sitelerini ziyaret eden KETEM sorumlu hekimi Hasan Kendirli ve KETEM hemşireleri vatandaşlara meme kanseri ile ilgili broşürler dağıtarak bilgiler verdi. Taramaların yoğun bir şekilde süreceğini belirten Kendirli; &8220;Taramalardaki hedef grubumuz 49-71 yaş aralığındaki tüm kadınlardır. Ayrıca tarama yaptırmak isteyen tüm kadınlarımız Bartın Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezine başvurabilir&8221; dedi.


8 kadından 1&8217;i risk taşıyor


Kanserlere mücadelede erken teşhisin önemine dikkat çeken Doktor Kendirli; &8220;Bilindiği üzere her 8 kadından 1&8217;i meme kanseri riski taşımaktadır. Ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda risk daha fazladır. Meme kanserinde ölüm riskini azaltmanın en etkili yolu erken teşhistir. Meme kanserinin hiçbir bulgu yokken erken dönemde saptanmasında mammografi denilen meme filmi erken teşhis için en önemli tetkiklerden biridir. Mammografi incelemesi; kadınların olası meme hastalıklarının erken fark edilmesinde yaşlarına göre belirlenmiş aralıklarla uygulanması gereken ya da var olan rahatsızlığın nedeninin anlaşılabilmesi için kullanılan, memenin özel bir röntgen cihazıyla filminin çekilmesidir&8221; diye konuştu.


İzlenecek yollar sıralandı


Vatandaşlara muayene olmak istemeleri durumunda izleyecekleri yolları anlatan Doktor Hasan Kendirli; &8220;Meme kanseri taramasında herhangi bir şikayeti olsun veya olmasın 49-71 yaş arasındaki tüm kadınların evlerine mektuplar bırakıldı. Taramaya katılmak isteyen 49-71 yaş kadınlar Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinle iletişime geçerek mamografi çekimi için randevu almaları gerekmektedir. Başvuru için T.C Kimlik Numaranızın yazılı olduğu nüfus cüzdanı yeterlidir. Herhangi bir ücret talep edilmeyecektir&8221; şeklinde konuştu. Doktor Kendirli, &8220;Mammografi çekimi için gerekli hazırlıklar hakkında da şu bilgileri verdi: İki parçalı kolay çıkarılabilen kıyafetle geliniz. Filmin etkilenmemesi için koltuk altına deodorant, losyon, krem ve bunun gibi şeyleri sürmeyiniz. Varsa eski filmlerinizi ve raporlarınızı getiriniz&8221;

Editör: Pusula Gazetesi