Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde AK Parti grubu adına konuştu. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Bütçesi hakkında Genel Kurul'a hitap eden Milletvekili Hamdi Uçar, "Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğümüz hakkında kısaca bilgi aktarmak istiyorum. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, bünyesinde 2.804 personelle 56 değişik konuda 172 başlık altında çalışmalarını yürütmekte olup çalışma alanına göre 620 çeşit görev tanımı bulanan, 1935 yılında kurulmuş köklü bir kurumumuzdur. Tüm madenlerin araştırılmasında başlangıç noktası olan MTA, ülkemizde alanında en kapsamlı araştırma kuruluşudur. Ülkemizin ilk ve tek yer bilimleri araştırma kurumu olan MTA yaptığı arama ve araştırma faaliyetleriyle sektöre yön vermekte; kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini yakından takip ederek, sektörün ihtiyaç duyduğu teknik altyapıyı kurum bünyesinde kazandırarak teknik destek ve danışmanlık faaliyetlerini sağlayabilmektedir. İstikrarlı, yerli ve milli bakış açısıyla gerçekleştirilen bu çalışmalar, gittikçe daha net sonuçlar vermekte ve öngörülen hedeflere yaklaşmaktadır. Bu bakış açısı ve kararlı uygulamalar kurumun dünyadaki emsal kuruluşlar içerisinde saygınlığını da gün geçtikçe artırmaktadır" dedi.

" MTA'nın son yıllarda başlattığı yenilikler sonucunda havadan, karadan, denizden yerin üstü ve altını en ince ayrıntılarına kadar inceleme olanaklarına kavuşulmuştur" diyen Milletvekili Uçar konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Uçaklarla havadan jeofizik, Oruç Reis gemisiyle su altı ve sismik araştırmaları, jeokimya çalışmalarıyla da ülkemizin her metrekaresini tetkik etme ve arama çalışmalarını aynı anda yürütebilme potansiyeline sahip olmuştur.

Tamamı yerli ve milli imkanlarla yapılmış, modern teknolojiyle donatılmış Oruç Reis sismik araştırma gemisiyle derin sularda aramalara başlanmıştır. Ağustos 2017'de denize açılarak Karadeniz'de öncelikle İstanbul Boğazı açıklarında belirlenen bir petrol sahasında çalışmalarına başlayan Oruç Reis gemisi, Batı Karadeniz'de de petrol, doğal gaz, maden potansiyelinin ortaya konulması için çalışmalar yapmıştır. Şu an itibarıyla Akdeniz'de çalışmalarına devam etmekte olan ve alanında birçok ilke imza atan Oruç Reis gemisi yapım aşamasından gemi işletme çalışmalarına, tekne, makine ve araştırma ekipmanı sigortalarından koruma takip gemilerinin hizmet alımlarına kadar tamamen yerli ve millidir.

Değerli arkadaşlar, bu verilerin geleceğimiz için çok önemli olduğuna inandığımız için paylaşmak istiyorum. MTA kurulduğu 1935'ten bugüne kadar yaklaşık 9,5 milyon metre sondaj yapmıştır. Bu rakamın 3,5 milyon metresi son üç yılda gerçekleştirilerek tarihi bir rekor kırılmıştır. Son üç yıldaki bu kadar yoğun çalışmanın neticesinde yeni maden kaynaklarına da ulaşılmıştır. Türkiye genelinde yapılan sondaj çalışmalarından elde edilecek karotlardan edinilen bilgilerin derleneceği, arşivleneceği, daha sonra kullanıcının hizmetine sunulacağı Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası (TÜVEK) 2018 tarihinde faaliyetine başlamıştır. Bu sayede bilgiye ulaşma kolaylığı aynı bölgedeki mükerrer sondaj çalışmalarının önüne geçilmesi, gelişen teknoloji şartlarıyla bugün elde edilen sonuçların gelecekte tekrar değerlendirilebilmesi sağlanmıştır. Maden Tetkik Arama tarafından karot verileri sisteme aktarılmış, özel sektörün de verilerinin aktarımı devam etmektedir.

Tüm bu çalışmaların yanı sıra bor konusunda da çok önemli mesafe kaydedilmiştir. Türkiye bu alanda sadece ham madde değil, işlenmiş ürün ihracında da önemli bir yere gelecek, büyük hedeflere yürüyen Türkiye'de her sektörün desteği oldukça önemlidir. Bor gerek ham madde gerekse ihracat yönünden de 2018 itibarıyla dünya bor pazarının yüzde 59'una hakim olduğumuz 2020 yılı içinde hedefimizi büyüttüğümüzü, inşallah üretim kapasitemizi artırarak pazar payımızı yüzde 60'lara çıkaracağımızı ifade edebilirim."

Değerli Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; madenciliğin okulu sayılan kömürün ana vatanı Zonguldak taş kömürü havzasında 1.200 metre derinliğe kadar tespit edilen toplam jeolojik rezerv 1,5 milyar tondur.

Kömürlerin kalori değeri 6.200-7.250 kilokaloridir. Doğrudan meteorolojik kok elde etmeye uygun rezervler özellikle Kozlu, Üzülmez, Karadon bölgelerinde bulunmakta olup toplam rezervdeki oranı yüzde 57'dir. Koklaşabilir kömür yüksek fırınlara uygun ve kok üretiminde kullanılabilir kalitede kömür olup "meteorolojik kömür" olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıca, yürütülen sondajlamayla da metalik altın, bakır ve gümüş aramaları da devam etmektedir.

Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesine, Kurumumuza Enerji Bakanlığımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın katkılarıyla 2006-2019 yılları arasında yaklaşık 7 bin civarında işçi istihdam edilerek hem üretimin artırılması hem istihdamın sağlanması hem de Kurumun ayakta kalması konusunda da çok önemli mesafe kaydedilmiştir.

Madenci şehrin bir milletvekili olarak, yapılan tüm bu çalışmalardan dolayı Hükumetimize, Enerji Bakanımıza, MTA Genel Müdürümüze teşekkür eder, 2020 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını temenni eder, hepinizi saygıyla, sevgiyle, muhabbetle selamlarım.

Editör: Pusula Gazetesi