Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan ve Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Kutlu Günvar ile yönetimi dün Kozlu´nun Kavaklı Mevkindeki kavakların kesilmesine tepki göstererek, ağaçların katledilmesini önlemeye çalıştılar.
Aydan, Kozlu Belediyesi´nin Kavaklık mevkinde bulunan 160 kavak ve çınar ağaçlarının yaşlı ve kurumuş olduğu gerekçesiyle kesimine karar vermesine tepki gösterdiklerini belirtti.
Berran Aydan, ağaçların tehlike arz edenlerinin değil, genç ve sağlam ağaçların kesildiğini söyledi.
Belediyenin bu ağaçların yerine fidan ağacı değil, yetişmiş ağaçların dikilmesini isteyen Aydan, "Biz bu bölgede ağaçların kesileceğine dair duyum almıştık ve önlemek için harekete geçti. Ancak bakıyorum ki biraz geç kaldık.
Çünkü ağaçların bir çoğu sabah erken saatlerde kesilmiş.
Bu ağaçları kesmemeleri için Milli Emlak Müdürlüğü ve Kozlu Belediyesi ile görüştük. Buradan aldığımız bilgilere göre bu bölgeden bazı vatandaşların kavak ağaçlarının polenlerinden rahatsız olduğu yönünde şikayetçi olduğunu ve bu şikayet üzerine ağaçların kesildiği belirtildi.
Buranın özelliği zaten kavak ağaçlarının olması.Biz ağaçların kesilmesini istemiyoruz. Eminim bizim gibi bir çok vatandaş da kesilmesini istemiyor.
Bize belirtilen bazı ağaçların yaşlı ve kurumuş olması nedeniyle tehlike arz ettiği için kesildiği. Ama burada bakıyoruz, hepsi genç ve sağlam ağaçlar. Bunların kuruluk veya yaşlılıkla alakası olmadığını görüyoruz. Biz tehlike arz eden ağaçların kesilmesini istiyoruz. Biz genç ağaçların kesilmesini istemiyoruz. Temiz hava solumak için bir ay sabredilebilir.
Kozlu Belediyesi´nin bu kesilenlerin yerine fidan dikmesini değil, yetişmiş ağaç dikmesini istiyoruz. Biz de bundan sonraki ağaçların kesilmemesi için elimizden geleni yapacağız. Türkiye´nin çöl olmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye çöl olmasın istiyoruz" dedi.
Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Kutlu Günvar da, ağaçların kesilmesine tepki göstererek; &[#]8220;Ağaçların kesimi için bu emri verenlere yazıklar olsun&[#]8221; şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi