Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesesi´nde meydana gelen grizu faciası nedeniyle ilk ziyaretini Zonguldak´a yaptı. Seçim otobüsü ile gelen Kılıçdaroğlu, yoğun ilgiyle karşılandı. Kılıçdaroğlu´nu basın ordusu takip ederken, izdihamlar yaşandı. Kılıçdaroğlu´nu Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, yönetim kurulu üyeleri ve maden işçileri sendika binası önünde karşıladı. Kılıçdaroğlu daha sonra Genel Başkan Ramis
Muslu´nun makam odasına çıktı.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, çalışmaları hakkında Kılıçdaroğlu´na bilgi verirken, "TTK´da taşeron firmalar çalışmasın" dedi. Muslu, yaptığı açıklamada, "Biz maden işlerinde taşeron firmaların çalışmalarını istemiyoruz. Bu bizim işimiz. Patlamanın meydana geldiği gün büyük göçük olmasaydı, Gelik işletmesinde çalışan arkadaşlarımızda ölebilirdi. Gelik işletmesinde 700-800 civarında maden işçisi kardeşimiz bulunuyor" diye konuştu.
Emekli Müftü İhsan Özkes de söz alarak bir konuşma yaptı. Emekli Müftü Özkes, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın meydana gelen kazanın kader olduğunu söylemesine tepki gösterdi. Bu ölümlerin kader olmadığını ifade eden Özkes, önlemlerin alındığı zaman ölümlerin azalacağına inandığını belirterek şöyle konuştu: "Bu bir kader, bu işi kabul ettiklerinde ölümü göze almışlardır´ şeklinde anlayış var. Bu çok tehlikeli bir davranıştır. Ben emekli bir müftü olarak bunun İslam dinine uygun olmadığını söylüyorum.
Bilerek ölmeyi kabul etmeleri nedeniyle intihar etmiş sayılırlar. Bu kabul edilemez. Halkımızda böyle bir inanç vardır, tedbir takdiri bozar. Tedbirler alınırsa, ben ölüm olaylarının azalacağına ölümlerin olmayacağı görüşündeyim."
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, üreten, çalışan, alın teri döken işçilerin yanında olacaklarını belirtti. Zonguldak´ın son 20 yıldır izlenen ekonomik politikalar nedeniyle kan kaybettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "CHP üreten, çalışan, kazananın, alın teri döken işçinin yanında olacak. Biz size her koşulda destek vereceğiz. Sizden bir tek isteğimiz var koşulsuz olarak destekleyen CHP´yi desteklemeniz. Zaman zaman farklı düşünsek bile Türkiye´nin bulunduğu durum itibariyle aynı
kulvarda yürümek zorundayız. Zonguldak son 20 yıldır izlenen ekonomik politikalar nedeniyle kan kaybına uğramıştır. 30 şehidimiz nedeniyle sizlere, Zonguldak´a, ulusumuza baş sağlığı diliyoruz."
Kemal Kılıçdaroğlu, sendika çıkışında "Başbakan Kemal" sloganlarıyla karşılandı.
Editör: Pusula Gazetesi