En güvenli yerde patlamanın olduğuna işaret eden İnan; ´´Kömür üretimi bölgesinde patlama olabilir. Havalandıramazsınız patlama yaşanır, ancak burası havalanan bir yer. Keşke yaşanmasıydı. İş güvenliğine müthiş paralar yatırdık. Yaklaşık 5 aydır hiç kazamız yoktu. Her şey çok yolunda giderken bu olayla karşılaştık.´´


Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan; yaptığı açıklamada, madende ulaşılamayan 2 madencinin aranması kapsamında, göçük açma çalışmalarına devam ettiklerini, karşılaştıkları iri taşları buradan aldıklarını söyledi.
Çalışmaları Gelik Beldesindeki 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu yönünden devam ettirdiklerini anlatan İnan, şöyle konuştu:
´´Normalde 3 vardiya çalışırız. Göçük açma çalışmalarını ise 4 vardiya yaptık, arkadaşlarımız işi birbirine teslim ediyorlar. Personel sayısı konusunda sıkıntı yok, gereken bütün elemanlar orada. İlk göçüğü henüz geçemedik, oranın ardından da bir kömür göçüğü var. Birinci göçükten sonra diğerini kaldırmanın daha kolay olduğunu düşünüyoruz. Yollar çok kötü, patlamanın etkisiyle demir bağlar yatmış ve tahrip olmuş, onların tamiri gerekecek.´´

AĞAÇ TAHKİMAT
Kömür üretiminde ağaç tahkimat kullanıldığını, 1848´den itibaren de bunun böyle olduğunu belirten İnan, şöyle devam etti:
´´Bunu kullanmamızın nedeni de yapısal bozuklukların çok yoğun olması, yani jeolojimizin bozukluğudur. Bazı kömür ayaklarında da çok nadir de olsa çelik sarma, hidrolik direk kullanma imkanı buluyoruz. Yüksek Denetleme Kurulu Üyeleri, ´araştırın, bu hidrolik direk kullanma imkanını bir miktar artırın´ demişler. ´O zaman ağaç sarfiyatınız azalır´ önerileri var.
Bu görüşü birileri alıyor, ´burada ağaç yerine demir kullanılsaydı olay olmazdı´ diyor. Denetleme kurulunun önerisi, uygun ayaklarda ağaç kullanımını azaltmamızdı. Onun patlamayla ya da tavandaki yükü almayla alakası yok, ekonomik bir yaklaşım.
Ton başına 10 liralık direk harcayacağınıza 7 liraya yaparsınız gibi, iş güvenliğine yönelik değil de, ekonomiyle ilgili öneriydi.´´


´´EN EMİN YERDE PATLAMA OLDU´´


İnan; kuyu dibinde, dakikada bin metreküp temiz havanın girdiği en emin ve güvenli yerde patlamanın olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:
´´Kömür üretimi bölgesinde patlama olabilir. Belki havalandıramazsınız patlama yaşanır, ancak burası havalanan bir yer. Keşke yaşanmasıydı. En çok canı yanan benim. İş güvenliğine müthiş paralar yatırdık. Yaklaşık 5 aydır hiç kazamız yoktu. Her şey çok yolunda giderken bu olayla karşılaştık.´´
Maden ocaklarında alev sızdırmazlık cihazının imal iznini TTK´nın verdiğini belirten İnan, kurumda antigrizu ekipmanlarının kullanılmadığına yönelik eleştirilerin de bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.
Genel Müdür İnan, 28 cenazeyi maden ocağından çıkarmak için alınan riskin, çok büyük olduğunu belirterek, ´´Ben indim o kafesten. Her taraf birbirine girmiş.
Patlama 8 tonluk harç makinesini bile fırlatmış. Küçük kafesten katlara girmek, insan çıkartmak hep büyük riskti. Arkadaşlarımız sağ olsun başardılar´´ diye konuştu.


Kuyunun onarımı için Çin´den 2 uzman geldi


Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki grizu patlamasında hasar gören yeni servis kuyusunun onarım çalışmaları kapsamında, Çin´den 2 uzmanın kente geldiği bildirildi.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan yaptığı açıklamada, 17 Mayıstaki patlama nedeniyle kuyuda çok büyük tahribat yaşandığını, kafeslerin aşağıya inemeyecek konuma geldiğini söyledi.
Kuyunun açma işini yapan Çinli firmadan ilgili kişileri kente davet ettiklerini anlatan İnan, ´´Çin´den kuyunun projesini hazırlayan profesör ile uzman bir kişi şehre geldi.
Kuyuyu çalışır hale getirmek amacıyla çabamız devam ediyor. Çalışmalarımızı 2 Çinli uzmanla birlikte yürütüp, organize edeceğiz´´ dedi.
Genel Müdür İnan, patlamanın meydana geldiği ocağın içini yansıtan görüntülerin çekildiği iddiasıyla ilgili olarak, bilgileri dahilinde sadece kuyuya kamera indirildiğini belirterek, ocağı yansıtan görüntülerin kendileri tarafından çekilmediğini, madene inen ekiplerden izinleri dışında görüntü çekenin olması durumunda haklarında gerekli işlemi yapacaklarını kaydetti.
Yetkililer de, soruşturma kapsamında madenden görüntü isteyen savcılığın talebinin bile, ocaktaki gazların risk oluşturması nedeniyle kabul edilmediğini bildirdiler.
Editör: Pusula Gazetesi