Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü Termik Santral Su, Atıksu ve Atık İstatistikleri Anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre; 2018 yılında termik santraller tarafından yüzde 98,2'si denizden, yüzde 1,8'i ise baraj, akarsu, kuyu ve diğer kaynaklardan olmak üzere toplam 7,9 milyar metreküp su çekildi. Çekilen suyun yüzde 93,4'ü soğutma suyu olarak kullanıldı.


TERMİK SANTRALLER TARAFINDAN 7,5 MİLYAR METREKÜP ATIKSU DEŞARJ EDİLDİ


Termik santraller tarafından 2018 yılında deşarj edilen 7,5 milyar metreküp atık suyun yüzde 96,6'sını soğutma suyu oluşturdu. Toplam atık suyun yüzde 99,5'i denize, yüzde 0,5'i ise kül barajı, düzenli kül depolama sahası, akarsu ve diğer alıcı ortamlara deşarj edildi.


TERMİK SANTRALLERDE 26,1 MİLYON TON ATIK OLUŞTU


Termik santrallerde 14 bin tonu tehlikeli olmak üzere toplam 26,1 milyon ton atık oluştu. Toplam atığın yüzde 89,2'sini kül ve cüruf atıkları, yüzde10,7'sini ise metal, kağıt, plastik atıklar, atıksu arıtım çamurları ile evsel ve benzeri atıklar oluşturdu. Toplam atığın yüzde 87,5'i kül dağı, kül barajı veya düzenli depolama tesislerinde bertaraf edilirken, yüzde 12,4'ü lisanslı atık işleme tesislerine gönderildi ve maden/taş ocaklarının geri doldurulmasında kullanıldı, yüzde 0,1'i ise diğer yöntemlerle bertaraf edildi

Editör: Pusula Gazetesi