TTK Karadon İşletme Müdürlüğü´ne bağlı kömür ocağında, pazartesi günü meydana gelen grizu patlamasında yaşamlarını yitiren 28 madenciden Tarık Candemir (30), kardeşi Volkan Candemir (27) ile Erman Çaylıoğlu, Çaycuma ilçesine bağlı Çayköy´de son yolculuklarına uğurlandı. Bu sabah saatlerinde hastaneden alınan 3 cenaze köye getirildi. Cenazeler evlerinin önünde dua edildikten sonra Çayköy Mevlana Camisi´ne getirildi.

Tarık Candemir, kardeşi Volkan Candemir ile Erman Çaylıoğlu´nun cenaze namazına TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman, Filyos Belediye Başkanı Ömer İnal, ölenlerin aileleri, yakınları ve yüzlerce vatandaş katıldı. Köksal Toptan, cami avlusunda ölenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi. Bu sırada ölen iki kardeşlerin kuzeni Aykut Bayrak, Toptan´a "Bir aileden iki kişi kaybettik. Dur deyin artık bunlara. Önlem alın." diyerek gözyaşı döktü. Toptan, acılı Bayrak´ı bir süre teselli etti.

Cenaze töreninde konuşan Toptan, yaşanan olayın herkesi derinden yaraladığını belirterek, "Çayköy´e keşke böyle bir sebepten dolayı gelmeseydim. Acı olay hepimizi derinden yaraladı. Biz ölüme inanan insanlarız. Doğan bir gün mutlaka ölecektir. Ama böyle bir acıyla veda etmek hepimizin yüreğini dağlıyor. Bu nedenle ay yıldızlı bayrağımıza sarılı olarak onları uğurlayacağız. Onlar şehittirler." dedi.

Geride kalanlar olarak bu olaydan dersler almak suretiyle bu olayın idari, hukuki ve cezai sonuçlarını beklemeye bile zaman bırakmadan üzerlerine düşeni yapmak zorunda olduklarını kaydeden Toptan, şöyle konuştu: "Varsa bir yanlışlık, varsa bir ihmal bu dün başlatılan cezai, idari ve hukuki inceleme sonucunda ortaya çıkacaktır. Şunu temenni ederim ki 30 tane sevgili kardeşimizin şehit olması, bundan sonrası için alınacak tedbirlerle önemli bir başlangıç olsun. Madencilik zor bir iştir. Sadece bizde değil dünyada da en önemli ve riskli mesleklerin başında geliyor. Ama hemen tedbirler almak, hemen dersler çıkarmak da bize düşen görev olmalıdır."

Bu arada ölen iki kardeşin babaları Nurettin Candemir, cenaze namazına ambulansla gelebildi. Tedavi olduğu hastaneden sağlık görevlilerinin nezaretinde getirilen babanın güçlükle ayakta durduğu görüldü. Cuma namazı öncesinde kılınan cenaze namazının ardından 3 kişinin Türk bayraklarına sarılı tabutları omuzlarda köy mezarlığına taşındı. Cenazelerin camiden çıkartılması sırasında ölen madencilerin aileleri ve yakınları gözyaşlarına boğuldu. Ölen Tarık Candemir´in eşi Şengül eşinin arkasından feryat etti. 3 yaşındaki oğlu Erdem´e sarılarak ağlayan anneyi yakınları teselli etmeye çalıştı.

Daha sonra 3 madenci gözyaşları içinde köy mezarlığında toprağa verildi.


"İÇTEN İÇE BENİMLE HELALLEŞİRDİ"

Aynı vardiyada acı kaderi paylaşan Tarık ve Volkan Candemir kardeşlerin 2008 eylül ayında madende çalışmaya başladıkları öğrenildi. İşsizlik sebebiyle madende çalışmaya başlayan kardeşlerden evli olan Tarık´ın eşi Şengül Candemir, eşinin evden ayrılırken içten içe kendisiyle helalleştiğini söyledi.

Candemir, "Son görüşmemizde vedalaşır gibiydi. Hakkım helal olsun. En güzel yanı şehit oldu. Bize içten içe helalleştiğini söylerdi. Geri dönmeyecek gibi helalleşirdi. Ölüm de olsa sizin için giderim diyordu." şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi