Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Selim Karakaş, Zaman Gazetesi Yazarı İbrahim Öztürk&8217;ün 17 Mayıs tarihli köşe yazısında CHP&8217;ye yönelttiği eleştirilerde Bartın&8217;daki parti yöneticilerinin Hema&8217;nın üzerine yürüyüp, kentten kovdukları şeklindeki ifadelerinin gerçekleri yansıtmadığını söyledi. Yazıda parti için yapılan yakıştırmalara da tepki gösteren Karakaş, &8220;Zaman Gazetesi´nde 17 Mayıs 2010 tarihinde İbrahim Öztürk tarafından kaleme alınmış &8216;Derviş modeli uymaz Bartın modeli olsun!&8217; başlıklı köşe yazısında Cumhuriyet Halk Partili yöneticilerinin kamuoyu önünde küçük düşürüldüğü, yıpratıcı ve saygınlığını zedeleyici nitelikte yayınlanmış olması nedeniyle Basın Yasası&8217;nın 14. maddesi gereğince düzeltme gerektirdiğini düşünüyoruz&8221; dedi.


Yazı gerçekleri yansıtmıyor


Yazının gerçekleri yansıtmaktan uzak olduğunu kaydeden Karakaş; &8220;İlgi yazıda yöneticisi olduğum Cumhuriyet Halk partisi için; &8216;Hiçbir şey üretmeyenlerin partisi CHP&8217;, &8216;Kemal Derviş&8217;e gelince. Ne olduğu belli olmayan CHP´ye kesinlikle bir kimlik kazandırır&8217; sözleri ve &8216;Türkiye´yi büzüp sıkıştıracak bu yapının adına ben ´ZİP modeli´ diyorum: Zina, içki ve plaj serbestisinden oluşan bir model&8217; yaftaları ve son olarak da, "Aslında bu modeli deşifre eden bir haber de yakın tarihte Bartın´dan geldi. Yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayacağı tahmin edilen termik santral yatırımı için şehre gelen yabancı sermaye ve yerli ortakları, CHP´Iİ idareciler tarafından tartaklandı ve şehirden kovuldular" sözleri dayanaksız ve kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine yönelik, gerçek dışı bir yazıdır&8221; diye konuştu.


Toplantıda görüşler dile getirildi


Yapılan toplantıda Bartın halkının santrale olan görüşlerini dile getirdiğini kaydeden Karakaş; &8220;Bartın yerel basını ve Ulusal basında ne tesadüftür ki Gürhan Savgı´nın Zaman yayın grubunun Aksiyon Dergisi&8217;nin 3 Mayıs 2010 tarihli sayısında &8216;Amasra´ya ´volkan´ gibi termik santral&8217; yazısında Amasra ve Bartın´daki durum farklı yorumlanmıştır. Gerçek durum şudur; Amasra&8217;ya yapılacak bir termik santralin çevreye, insan sağlığına ve Bartın ekonomisine zararlı olacağını düşünen kurum ve kişileri bir araya getiren 9 Nisan 2010 tarihli toplantı sonucunda &8216;Bartın Platformu&8217; kurulmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü Bartın Platformu´nun destekçisidir. Platform bileşeni olarak da örgütü ile 15 Nisan 2010 tarihinde Bartın Valisi İsa Küçük tarafından yönetilen saat 14.00´den, 22.00´ye kadar sekiz saat süren toplantıda, Bartın halkını temsil eden Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Meclisi Üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri termik santrale karşı olduklarını çok açık bir dille belirtmişlerdir&8221; şeklinde konuştu.


Bize sorulmadan yazılması düşündürücü


Yazıda toplantıda yaşanmayan hadiselerin yaşanmış gibi gösterildiğini ifade eden Karakaş; &8220;Şirketin daha önceki halkı etkileme çalışmalarının yoğunluğuna rağmen, il örgütümüz Amasra Belediye Başkanımız ve Meclis Üyelerimiz ile Bartın´da yaşayan ve toplantıda söz alan herkes, termik santrale, Bartın ekonomisine zarar vereceği gerekçesiyle karşı olduğunu açık bir şekilde belirtmişlerdir. Toplantı bu şekilde gerçekleşmişken, şirketin kamuoyunu yanıltmayı amaçlayarak basına gönderdiği bültenlerin, bazı yerel basın organlarında doğruymuş gibi değerlendirilerek &8216;belediye başkanı yatırımcıların üzerine yürüdü&8217; şeklinde benzer başlıklarla aynen yayınlanmış olmasının düşündürücü olduğunu 19 Nisan 2010 tarihli Bartın Platformu Yürütme Kurulunun basın açıklamasından öğrenmek olasıdır. Zaman Gazetesi köşe yazarı İbrahim Öztürk´ün aynı yanılgı ile kendisine servis edildiği biçimiyle gerçek durumun tarafımıza sorulmadan iddiaların doğruluğu ve dayanakları araştırılmadan partimiz aleyhine olumsuz bir kamuoyu oluşturulmaya yönelik olarak bu yazıyı yazması doğru değildir&8221; ifadesini kullandı.


Öztürk gerekeni yapmalıdır


Zaman Gazetesi Yazarı İbrahim Öztürk&8217;ten düzeltme ve özür beklediklerini söyleyen CHP İl Başkanı Selim Karakaş; &8220;Ne basın özgürlüğü, ne de vatandaşın haber alma hakkı bu durumla bağdaşmamaktadır. Basın gerçeğe uygun haber vermekle yükümlü ve gazeteci de yayımladığı olayların doğruluğunu araştırmakla görevlidir. Gerçeğe aykırı yayında basının haber verme ödevini yerine getirdiğinden söz edilemez. Gerçek dışı haberlerle kişilik haklarına saldırılması sorumluluğu gerektirir. Aynı zamanda cevap ve düzeltme hakkını doğurur. Bartın CHP İl Örgütü olarak Zaman Gazetesi köşe yazarı İbrahim Öztürk&8217;ün başta Cumhuriyet Halk Partisi, onun nezdinde Bartın halkı için sarf etmiş olduğu &8216;yatırımı için şehre gelen yabancı sermaye ve yerli ortakları, CHP´li idareciler tarafından tartaklandı ve şehirden kovuldular&8217; sözleri için Bartın halkı ve örgütümüzden özür dilemesini istiyoruz. Yazılan yazıya ilişkin düzeltmenin de aynı köşede yayınlanması için gereğini yapmasını rica ediyoruz&8221; ifadesini kullandı.





Editör: Pusula Gazetesi