CHP´nin Genel Başkan adayı ve İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Zonguldak´ta meydana gelen maden ocağı kazasıyla ilgili olarak, "Çağdaş yönetimlerde önce risk analizleri yapılır, olası riskler giderilir ve ondan sonra işçiler çalışmaya başlar. Ama maalesef hala bizim ülkemizde kaza olur insanlar yaşamlarını kaybeder ondan sonra önlemler alınır" dedi.
Zonguldak´ta maden ocağında meydana gelen göçükle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın açıklamasının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, Erdoğan´ın Zonguldak´ta talihsiz bir açıklama yaptığını belirterek, "Bu kazanın adeta olağan ve bu işte çalışanların da bu tür kazalarla karşılaşabileceği şeklinde bir açıklamada bulundu. Çağdaş yönetimlerde önce risk analizleri yapılır, olası riskler giderilir ve ondan sonra işçiler çalışmaya başlar. Ama maalesef hala bizim ülkemizde kaza olur insanlar yaşamlarını kaybeder ondan sonra önlemler alınır. Bu yönetim anlayışının değişmesi lazım. Sayın Başbakan´ın da bu yönetim anlayışını hala kavrayamamış olmasını çok yadırgıyorum" dedi.
Bir gazetecinin, "Sayın Başbakan Zonguldak´ın kaderi diyor. Zonguldak´ın kaderi mi bu? şeklindeki sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Bu mesleğin kaderi değildir. Batıda maden ocakları var. Orada da çalışan işçiler var ama orada yaşamını kaybeden işçilerin sayısı çok ama çok az. Çağdaş yönetimlerde risklere bakılır olası riskler değerlendirilir. Önlemler alınır işçiler eğitilir ve ondan sonra hizmete başlanır ama maalesef bizde işçileri alıyoruz doğrudan doğruya yer altına indiriyoruz. Olası riskler hiçdeğerlendirilmiyor. İnsanlar yaşamını kaybediyor ondan sonra arkalarından ağıt yakıyoruz. Bu doğru değil. İyi bir yönetim anlayışı değil. Burada tablonun ikinci bir dramı var. Yaşamını yitiren taşeron işçisi. Neden taşeron işçileri yeraltında çalışırlar. Soru sormadığımız bir konu daha var bu işçilerin kaçı sigortalıdır. Ben Sayın Vali ile kazanın ilk olduğu gün telefonla görüştüm bilgi aldım. Nasıl olur da yeraltında çalışan işçilerin sayısını bilmiyoruz" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu Zonguldak´a gidip gitmeyeceği yönündeki soruyu ise yanıtsız bıraktı.
Editör: Pusula Gazetesi