2004 yılının mart ayında Çinli işçiler tarafından yapılmıştı. Kuyunun yapımı sırasında 5 Çinli işçi ölürken 5 Çinli de yaralanmıştı. Aynı kuyu içinde bu sefer 30 maden işçisi göçük altında kaldı.
Yeni kuyunun yapımına 2004 yılında Çinli işçiler tarafından başlanmıştı. 16 Mart 2004 de 10 Çinli işçinin 100 metre yükseklikteki Yeni Kuyu´da kaynak yaptığı an patlama meydana gelmiş 5 Çinli ölürken, 5 Çinli işçi de yaralanmıştı. O gün yerin 780 metre altında çalışma yapıldığı ve çalışmanın ardından kuyunun kapatıldığı, kuyunun havalandırma sisteminin çalışmaması nedeniyle gaz sıkıştığı ve Çinli işçilerin çalışma yaptığı sırada kıvılcım düşmesi nedeniyle patlama meydana geldiği belirtilmişti. 2004
yılında meydana gelen patlamada yere düşen işçilerden Lii Gong Jum, Hung Jan Hank, Si Xıan Gin, Yan Xin Jian ve Cheng Ping isimli işçiler hayatını kaybetmişti.
Olayda beş işçi de yaralanarak SSK Zonguldak Bölge Hastanesi´ne kaldırılıp tedavileri yapılmıştı.
AYNI YERDE İKİNCİ PATLAMA
Çinli işçilerin ölümünün ardından kuyunun yapımı tamamlanmış ve kuyu çalışmaya başlamıştı. Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesesi Yeni Kuyu´da 6 yıl sonra yine grizu patlaması meydana geldi. Bir gün önce meydana gelen patlamada 30 işçi yerin 540 metre altında kaldı. İki gündür aralıksız süren kurtarma çalışmaları devam ederken, madencilerin yakınları da ocak başında iyi bir haber bekliyor.
Patlama ile ilgili Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız olay yerinde sürekli çalışmaları inceliyor.
Gaz yoğunluğu nedeniyle ekipler göçüğe sabah saatlerinde ulaşırken, beş ayrı ekip çalışmalarını sürdürüyor.
Editör: Pusula Gazetesi