Filyos Beldesi Belediye Başkanı Ömer Ünal, Filyos Beldesi ve Çaycuma ilçesinde yolcu taşımacığı yapan 2 midibüste Ferdi Kaza sigortası, sürücülerinin ise Y belgelerinin bulunmadığını söyleyerek, yetkilileri göreve çağırdı. 9 ay önce başlayan taşıma sorunun krize dönüştüğünü belirten Başkan Ömer Ünal, krizin sorumlusunun da belediye olmadığını ifade etti. Ülkede olduğu gibi beldenin de kanunlarla yönetildiğini hatırlatan Başkan Ünal, &[#]8221;Beldemizdeki midibüs krizi olayı hala devam etmektedir. Sorumlusu belediyemiz değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Türkiye Cumhuriyeti Hukuk Devleti olduğuna göre kanunlarla yönetiliyor. Kanunları uygulaması ve uygulatması gereken kurum ve kuruluşlar vardır. Bunlarında bağlı olduğu birimler var. Zonguldak ve Çaycuma&[#]8217;da ise bu birimler görevlerini yapıp kanunları uygulatmakta imtina ediyorlar. Yaklaşık 15 gün önce Ulaştırma Bakanlığı&[#]8217;ndan görevliler geldiler. Buradaki midibüslerin Filyos-Çaycuma arasında yolcu taşımacılığı yapamayacağını söyleyerek, taşımacılık yapan 2 midibüs sürücüsüne 2 bin 40 TL civarında ceza yazdılar. Bu cezaların ise en büyük nedeni, Ferdi Kaza sigortasının bulunmayışıdır. Bu midibüslerin ferdi kaza sigortası, sürücülerin ise Y belgeleri yoktur. Bu şartlar altında çalışmaları mümkün değildir. Ben Belediye Başkanı Ömer Ünal olarak yetkili yerlere şikayette bulunuyorum. Ancak ceza yazacak merci bulamıyoruz&[#]8221; dedi.
Kanunsuz olan uygulamaları, yasal hakları bulunmamasına rağmen bitiremediklerini anlatan Ünal, sıkıntıyı da yine yerel yöneticilerin çektiğini ifade etti. Çaycuma ilçesinde ve Zonguldak&[#]8217;taki birimlerin ceza yetkisi bulunması ve denetlemekten sorumlu olduğunu hatırlatan Ünal, şöyle devam etti:
&[#]8220;Türkiye de mevcut uygulamayı bitirmek, bozmak çok zor. Yani uygulama yasal olmamasına rağmen, kanunen uygulamayı bitirmek gerekse de, yinede bu uygulamayı sonlandıramıyorsunuz. Bu durumun kanunsuz olduğunu tüm kurum ve birimlerde kabul ediyor. Ancak mevcut arkadaşlara ceza yazmaktan da imtina ediliyor. Bunun en büyük sıkıntısını Belediye olarak biz çekiyoruz. Belediye başkanı olarak şikayette bulundum. Bu arkadaşlarımızın yasa olarak çalışma hakları yoktur. Bu ceza yazacak birimlere gereğinin yapılmasını rica ettim. Ancak ceza yazamayacaklarını beyan ettiler. Bende ehliyetsiz araç kullanan sürücü örneğini verdim. Ehliyetsiz araç kullanmak nasıl ki yasaksa, ehliyetsiz sürücü her direksiyon başına geçtiğinde aynı ceza uygulanıyorsa, ben de bu sürücüler için ceza uygulanmasını talep ettim. Sadece, &[#]8216;gereğini yapamayız&[#]8217; dediler. Kanunları uygulamak ve uygulatmak suçmudur? Ben uygulatamıyorum. Filyos beldesinde midibüs konusunda kanunları uygulayacak ve uygulatabilecek bir merci bulamadım. Bu krizini biz kendi imkanlarımızla, yöntemlerimizle çözeceğiz. Bundan sonra da ne olacağını, nereye varacağını bilemem.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi