Gökçebey halkı, Bodaç köyü mevkiinde kurulması düşünülen "Baz Biyokütle Enerji Santralı ve atık yakma tesisine" karşı tepki göstererek eylem yaptılar. Gökçebey Platformu, bugün Cumhuriyet Meydanında yapılan eylemde "Toprağıma, suyuma, sağlığıma dokunma" diye haykırdılar.

"ÇIKAN ZEHİRLER KANSER, ENDOKRİN SİSTEM BOZUKLUKLARI, AKCİĞER HASTALIKLARI, ALERJİ VE DAHA BİR ÇOK HASTALIĞA NEDEN OLACAK"

Gökçebey Platformu, yaptığı açıklamada ise şu görüşlere yer verdi;

"Gökçebey İlçesi Bodaç Köyü mevkiinde ırmak ve kenarında 'Biyokütle Enerji Santrali ve atık Yakma Tesisi kurulması planlanıyor. Biyokütleenerji santralinde; tavuk gübresi, kanalizasyon atıkları, her türlü çöp, sanayi atığı (araba lastiğinden her tür plastik atığı) yakması düşünülüyor. Yakma sırasında zehirli gazlar ortaya çıkacak. Dioksin, furan, ağır metaller, insan ve hayvan sağılığına zararlı gazlar bu tesisin bacasından havaya, çevreye ve yer altı ve yer üstü suyumuza karışacak. Gazlaşan bu zehirli maddeler soluma ve su kaynakları yoluyla her türlü canlının bedenine taşınacak. İnsan bedeninin yağ dokusunda biriken bu zehirler kanser, endokrin sistem bozuklukları, akciğer hastalıkları, alerji ve daha bir çok hastalığa neden olacak. Bu tesis suyumuzu, bahçemizde yetişen meyveyi, sebzeyi, kümesimizdeki tavuk, ahırımızdaki hayvanları zehirleyecek. Dünyada bu santrallerin 30 km çevresinde yaşayan insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda; alerji, astım ve kronik akciğer hastalığının görülme sıklığının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kaşıntı, kızarıklık, göz tahrişi, öksürük, burun tıkanıklığı, alerjik septomlar, boğaz ağrısı ve solunum zorluğu riskleri biyokütle enerji santrallerinin yakınında yaşayanlar arasında daha belirgin olarak bulunmuştur. Araştırmalarda biyokütle santrallerinden meydana gelen kirliliğin, santrallerin yakınında yaşayan insanlarda önemli sağlık sorunlarına neden olduğu kanıtlanmıştır. Çatalağzı'ndaki termik santrallerin o bölgedeki halkı nasıl zehirlediğini biliyoruz. Bizler suyumuzu, havamızı, toprağımızı, doğamızı kirleterek bizi zehirleyecek olan bu santrali istemiyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi