Makine Mühendisi Faruk Papila, Bartın ırmağının çevresindeki yapılaşmaya kısıtlama getiren taşkın tehlike sınırı haritasının bazı yerlerde farklı uygulanarak haksızlığa sebep olduğunu söyledi. Haritanın Kaynarca mevkiinde farklı Kemerköprü mevkiinde farklı uygulandığını belirten Papila, Kaynarca&8217;da bazı yerlere sel tehlikesi var diye inşaat izni verilmezken Kemerköprü ve Çatmaca&8217;da aynı tehlikeye rağmen aralarında kamu binalarının da bulunduğu birçok binaya inşaat izni verildiğini ifade etti.


1998 seli burada 2 metre yükseldi


Bu binalar arasında Bartın Valilik binası inşaatının da bulunduğunu belirten Papila, belediye binasının da aynı konumda olduğunu kaydederek, &8220;Taşkın tehlike sınırı haritasına göre Valilik binası inşaatının mühürlenmesi lazımdır. Bunun yanında; 1998 yılı seli etkisinde kalmış arazilerdeki, tüm yapılan bina inşaatlarının mühürlenmesi lazımdır. Çünkü 1998 yılı seli, bu mıntıkada yaklaşık 2 metre yükselmiştir. Resim dikkatle incelendiğinde, işaret ettiğim binadaki sel izleri, 1998 yılı seline aittir. Binanın karşısında ise, Valilik binası inşaatı devam ediyor. Sel basan mevkiine, Valilik nasıl bina yapar? Belediye nasıl bina yapar? Bu binanın sahibi, bu binayı nasıl yapar?&8221; dedi.


Taşkın tedbirleri nasıl alındı?


Papila &8220;Sel önlemlerinde, saklanan gerçekler var. Bu nedenle Bartın son 35 yılda, 9 sel felaketi yaşadı. 1975 yılı selinden sonra, sel önlem gerçekleri gündeme getirilmeyerek, onun yerine saklamanın bedelini Bartın, 8 sel felaketi yaşayarak ödedi. Saklanan, konuşulmayan gerçek nedir?! 1975 yılı selinden sonra, imar planına, taşkın sel sınırı işlendi ve &8216;Taşkın tehlike sınırı içinde kalan konut geliştirme alanlarında D.S.İ. tarafından taşkın tedbiri alındıktan sonra bina yapılacaktır&8217; notu kondu. Nasıl bir taşkın tedbirleri alındığından, kimin haberi var? Taşkın tedbirleri alındı madem bu seller neden yaşandı&8221; diye konuştu.


Harita yanlış çizildi


Papila &8220;İşin kötü tarafı, bu harita yanlış çizildi. Selin 2-3 metre yükseldiği Yalı mevkii, sel sınırı içinde değil. Selin yaklaşık 1 metre yükseldiği Kaynarca mevkii sel sınırı içinde. Bu hatayı, bilerek yapan, hatayı engellemeyen, önlem alınmasını istemeyen yetkililer, oluşan her selde, kamu vicdanına karşı sorumlu olmadılar mı? 1998 yılı seli, imar planına işlendi mi? Hayır. 1998 Yılı Seli İmar Planına neden işlenmedi? Neden işlenmedi ki? 1998 yılı büyük Bartın seli, İmar planında, taşkın tehlike sınırı olarak işlenmiş olsaydı eğer; Belediye, Valilik, Belediye çalışanı, büyük alışveriş merkezi ve Bartın&8217;ın yüzde 70&8217;i inşaat yapamayacaktı. Oldu mu şimdi&8221; şeklinde konuştu.


Farklı uygulanıyor


Faruk Papila &8220;Taşkın tehlike sınırının işlenmesi, sel önlemlerinin alınmasını hiç gündeme getirilmedi. Ama inşaat izni verildi. &8216;Oluşan sellerden kim sorumlu olacak&8217; sorusuna, o dönemin yetkilileri nasıl cevap verilecektir ki? Bunu yanında, selin en az yükseldiği Kaynarca mevkiine inşaat izni verilmedi. Kaynarca mevkii, &8216;Sel sınırı içindedir&8217; gerekçesiyle. Bu nasıl bir mantık?! Bu haksız uygulamaya, kim &8216;dur!&8217; diyecek. Sayın Belediye Başkanım Cemal Akın, Sayın AK Parti Milletvekilim Yılmaz Tunç, bu haksız uygulama nasıl bulacaktır?&8221; diye sordu.



Valilik binası mühürlenmeli


Papila sözlerini şöyle sürdürdü; &8220;Bartın basınının, ısrarlı yazıları sonunda Bartın&8217;da, sel ve taşkın önlemleri alınmaya başlandı. Sel önlemleri çalışmaları bittiğinde, aşırı yağan yağışlarda, Bartın halkı sel korkusu yaşamayacaktır. Afetler belki de olabilecektir ama şiddetleri azalmış olarak. Sel önlemlerinin alınmasını hızlandırmak için, bir çalışmanın daha yapılması kanaatindeyim. Taşkın sel önlemleri alınana kadar, taşkın sel sınır haksızlığı giderilene kadar, 1998 yılı seli sınırları içinde kalan, yasal olmayan tüm inşaatların ve Valilik bina inşaatının mühürlenmesi lazım&8221;

Editör: Pusula Gazetesi