Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü ve İlçe Sağılık Grup Başkalığı&[#]8217;nın katılımı ile esnaflara yönelik yeni düzenlemeler hakkında panel düzenlendi.
Panele Kaymakam Hasan Yaman, Garnizon Komutanı Bayram Kayıkçı, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Durşen Şen, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, İlçe Tarım Müdürü Aydın Çelik, Sağlık Grup Başkanı Erol Açmalı, ZONHAV Müdürü Hasan Özşahin, SP İlçe Başkanı Seyfettin Aydemir ve daire müdürleri katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir 2002 yılından beri eğitim seminerlerini uzman kişilerce en iyi şartlarda üyelerine vermeye çalıştıklarını söyledi.
Yeni çıkan yasaları bütün esnafların bilmesi gerektiğini belirten Kandemir sunumu yapacak olan yetkililere de teşekkür etti. Panelden önce oda tarafından açılan ilkyardım kursuna katılanlara belgeleri verildi.
İlk olarak Jandarma Kd. Başçavuş Ali Rifat Kartal kendilerini ilgilendiren denetim ve ceza konularında bilgi verdi. Yapılan denetimlerde işyerlerinin çalışma ruhsatlarının görülebilecek bir yere asılmadığını söyleyen Kartal; &[#]8220;Vergi levhalarının da işletilmeyip eksikleri olduğunu görüyoruz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarını bulunmayanların bir an evvel almaları gerekiyor. Sigara yasağının bulunduğu alanda tütün ürünleri kullananlara da sıklıkla rastlıyoruz. Özellikle köylerdeki bakkallarda sigara satışının yapıldığını görüyoruz. Eğlence ve içkili mekanlarda ise 18 yaşından küçükler çalıştırılamaz. Yasal düzenlemelerle bunların önüne geçmeye çalışıyoruz&[#]8221; diye konuştu.
Eğlence mekânlarının kapanış saatlerini de açıklayan Başçavuş Kartal, esnafların hırsızlık olaylarına karşı da kendi tedbirlerini almalarını istedi. İlçe Emniyet Müdür Mehmet Yassıkaya ise yaptıkları denetimlerde işyeri sahiplerinin işletmede bulunmadığını sıklıkla gördüklerini söyledi.
Yassıkaya; &[#]8220;İşyeri sahibi işletmeden ayrılırsa yerine mesul müdür bırakmak zorundadır. İşletmeye eğlence ve alkol amacı ile gelen kişilerin tütün yasağına uyması gerekmekte, hizmet eden garsonların ise kıyafetleri siyah pantolon ve beyaz gölekten oluşmaktadır. Çalışanların portör muayenesinin yapılması ve açma kapama saatlerine riayet etmelerini işletmelerden istiyoruz&[#]8221; dedi.
İlçe Tarım Müdürlüğü Veterinerlerinden Sedat Eren ise gıdaların üretim, tüketim ve denetlemelerine ilişkin kanunlar hakkında ayrıntılı bilgi aktardı. 2010 yılından itibaren İlçe Tarım Müdürlükleri&[#]8217;ne de denetleme yetkisi verildiğini belirten Eren; &[#]8220;Öncelikle denetime engel olanlara tutanak tutuyoruz. Satılan bütün gıda ürünlerinin satışa uygun olup, depolama, sergileme ve muhafaza kurallarına uyması gerekir.
İmalatta kullanılan bütün aletlerin hijyen kurallarına uyması şarttır. Ayrıca tuvaletler kesinlikle servis alanına açılmamalı, personelde hijyen konusunda eğitilmedir&[#]8221; şeklinde bilgi verdi.
İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Selda Gündoğdu, gıda güvenliği ve işyerlerinin taşıması gereken hijyen şartlarını anlattı.
Son olarak İlçe Halk Sağlığı Laboratuarı Müdürü Tuğrul Dereli personel hijyeni ve portör muayenesini anlattığı sunumunda Çaycuma&[#]8217;nın Halk Sağlığı Laboratuarı bulunan ender ilçelerden biri olduğunu belirterek Esnaf ve Sanatkarlar Odası&[#]8217;nın katkılarıyla açılan laboratuarda portör muayenesinin ücretsiz yapıldığını söyledi. Gıda işletmelerinde en iyi bulaşıcı kaynağın personel olduğunu vurgulayan Dereli, portör muayeneleri ile önlem almaya çalıştıklarını söyledi.
Editör: Pusula Gazetesi