Zonguldak'ta, gemi maket yapımı ustalığı ile tanınan Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) emekli 69 yaşındaki Kadri Dilmen, 10 yıl önce kendi atölyesinde yapmaya başladığı kabak kemane'yi Türkiye'nin yanı sıra sipariş üzerine Hollanda, Almanya ve Danimarka'ya satıyor. Dilmen, 5 Eylül'de ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan "Kabak Kemane Sanatçısı" ünvanını alarak büyük bir başarıya imza attı.

Zonguldak'ta, daha önce yaptığı gemi maketleriyle uluslararası yarışma ve festivallerde Türkiye'yi başarıyla temsil eden Kadri Dilmen, 10 yıl önce TRT sanatçısı İhsan Mendeş'i dinlediği sırada kabak kemane ((Türk Halk Müziği'ndeki telli, yaylı ve deri kapaklı sazların tek örneğidir) yapmaya karar verdi. Dilmen, evinin atölyesinde bu müzik aletini yapmaya başladı. Dilmen, bir taraftan kabak kemaneyi yaparken diğer taraftan da siparişler almaya başladı. Kısa sürede adı Türkiye'de duyulan Dilmen, İstanbul Teknik Üniversitesi Çalgı Yapım Kemane Bölümü'nde okuyan öğrencilere de kabak kemane yaparak işi ticarete dönüştürdü. Ardından Dilmen, Hollanda, Almanya ve Danimarka'dan gelen siparişleri de tez zamanda yaparak sahiplerine ulaştırdı. İki haftada yaptığı kabak kemaneler sayesinde işleri de arttı. Dilmen, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkililerinin tavsiyesiyle bakanlığa başvurarak girdiği sınavı da başarıyla geçerek 5 Eylül'de "Kabak Kemane Sanatçısı" ünvanını aldı. Dilmen, böylece Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurtiçi ve yurtdışı etkinliklerine katılarak sergi açabilecek.

İHSAN MENDEŞ'İN KABAK KEMANE ÇALMASINA HAYRAN KALDIM

40 yıldır müzikle uğraştığını 50 yıla yakın da maket gemi ustalığı yaptığı belirten Kadri Dilmen, kabak kemane yapımına da nasıl başladığını şöyle anlattı: "Müziğin yanı sıra bağlama çalıyorum. Kabak kemane yapımını da 10 yıl önce başladım. TRT sanatçısı İhsan Mendeş'ın 'aşkın beni deli eyledi, yaktı yaktı kül eyledi' türküsünü dinlerken sanatçının hem sesine hem de kabak kemane çalışına hayran kaldım. Bu beni çok etkiledi. Kendimi kabak kemane yapımının içinde buldum. 10 yıl da 300'ün üzerinde kabak kemane yaptım. Bir tanesini de İhsan Mendeş hocaya hediye verdim. Süs kabağından yapılıyor. Kabak kemanenin gövdesi süs kabağından, sap kısmı da akça ağaç, klavye kısmı yurt dışından gelen Hindistan pelesenkinden , gül ağacı, siyah abanoz ağacını kullanıyorum. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri, kaybolan mirasları yaşattığım için Kültür Bakanlığı'na yönlendirdiler. Ankara'da Nisan ayında Gazi Üniversitesi'nde girdiğim sınavı kazandım Kültür Bakanlığı Kabak Kemane Sanatçılığı ünvanını aldım. Bu kartla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurt içi ve yurt dışı etkinliklerine davet edileceğim. Sergilerde Zonguldak'ı ve Türkiye'yi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Çalgı Yapım Kabak Kemane Bölümü'nde okuyan öğrencilere kabak kemane yapıyorum, bunları ücret karşılığında satıyorum. Ayrıca sipariş üzerine vatandaşlara yapıyorum. Hollanda, Danimarka, Almanya'ya sipariş üzerine bu müzik aletini gönderdim. Türkiye'nin her vilayetinden siparişler geliyor.

Türkiye'de sayılı ustaların arasındayım. Bugüne kadar el attığım her şeyi başardım. Gemi maket yapımcılığından başladım, kabak kemane yaptım. Elim bu işleri çok yatkın."

Editör: Pusula Gazetesi