Tarım İl Müdürlüğü, Derbent köyünde uygulanmakta olan &8216;Örtü altı Entegre Üretimin Kayıt Altına Alınarak Belgelendirilmesi&8217; projesi kapsamında 30 çiftçiye &8216;Entegre mücadele ürünü&8217; 42 çiftçiye de &8216;Bitki Koruma Ürünü Uygulama&8217; belgesi verdi. Düzenlenen törende ayrıca çiftçilere bin 760 sarı yapışkan tuzak dağıtıldı. Törene İl Tarım Müdürü Yusuf Alagöz, İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Nuri Erikli, Tarım İl Müdürlüğü personeli ve Derbent köyü çiftçileri katıldı. Törende konuşan Tarım Müdürü Yusuf Alagöz, &8220;Biz kurum olarak entegre mücadele kapsamında seralarda hem çiftçilerimizi eğitiyoruz hem de sarı yapışkanlı tuzaklarımızı çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtıyoruz&8221; dedi.


Ayrıt edici belge veriyoruz


Müdür Alagöz; &8220;Biz 723 çiftçimizi eğitime alarak ilaç kullanımı konusunda eğittik. Eğitim verdiğimiz çiftçiler bundan sonra bilinçli bir şekilde kimyasal ilaç kullanacak. Bizim çalışmalarımız fedakârlık istiyor, gecemizi gündüzümüzü bu işe vererek çalışıyoruz. Bu çalışmaları değişik köylerde yapmaya başladık ve bu Bartın&8217;da yaygınlaşacak. Derbent köyünde 3 yıldır pilot köy olarak uygulanan proje kapsamında bu yıl 30 çiftçi bulunuyor. Toplam 33 bin metrekare alanda entegre mücadele ile üretim yapılmakta. Bu çiftçilerin eğitimleri ve teknik takipleri Bitki Koruma Şubemizce adım adım uygulanıyor ve kayıtları tutuluyor. Bu şekilde tarım ilacı kalıntısı bulunmayan ürünlerin üretilmesi hedefleniyor. Tarım ilacı kalıntısı bulunmayacak şekilde üretilen bu ürünlerin pazar yerinde diğerlerinden ayırt edilebilmesi için her ürüne ayrı ayrı belge veriyoruz&8221; diye konuştu.


3 bin çiftçiye eğitim verilecek


Eğitimlerin devam edeceğini kaydeden Müdür Alagöz; &8220;Bu belgeler o ürünün kontrollü şartlarda üretildiğini ve insana zararlı ilaç kalıntısı bulunmadığını gösteriyor. Pazar yerinde bilinçli tüketicinin bu şekilde belgelendirilmiş ürünleri tercih ettiğini görüyoruz. Yine bu yıl uygulamaya giren Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik gereğince herkes dilediği gibi ilaçlama yapamayacak. Öncelikle bir eğitim alması gerekiyor. Köylerimizde bu eğitimler bir aydır devam ediyor. 723 çiftçinin eğitimi tamamlandı. Toplam 3 bin çiftçinin bu kapsamda eğitilmesi planlanıyor. Eğitilen çiftçilerin belgeleri hazırlandı. İlk bu köyde dağıtımını yapacağız. Hedefimiz, Tarım ilacı kalıntısı bulunmayan ürünlerin üretilerek toplum sağlığı üzerindeki riskin ortadan kaldırılmasıdır. Biz özellikle bu köyde büyük oranda amacımıza ulaşacağımızı düşünüyoruz&8221; şeklinde konuştu.





Editör: Pusula Gazetesi