Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) İşletme ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü tarafından düzenlenen 9. Ulusal İşletmecilik Kongresi Emirgan Otel&[#]8217;de başladı.


ZKÜ İşletme ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü tarafından Zonguldak&[#]8217;ta ulusal düzeyde gerçekleştirilen 9. Ulusal İşletmecilik Kongresi iki gün sürecek.


Törenine Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, Zonguldak Belediye Başkan Vekili Aynur Bayram, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş, ZKÜ Rektör Yardımcıları, İşletme ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Güven Murat, dekan yardımcıları, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.


Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış töreninde ilk konuşmayı ZKÜ İşletme ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turhan Korkmaz yaptı. İki gün boyunca kongreye ev sahipliği yapacaklarını belirten Korkmaz, kömürün önemine değindi. Kongrenin temelde iki amacının olduğunu vurgulayan Korkmaz, şöyle dedi:


&[#]8220;Bu kongrelerin sırasına girsek herhalde bize en son sıra gelirdi. O yüzden bir aralara girerek en ön sıralara girmek istiyoruz ve bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Zonguldak özellikli bir il, karakteri olan bir ildir. Zonguldak için bir slogan vardır. Derler ki, &[#]8216;Yürüten, ısıtan ve ışıyan şehirdir.&[#]8217; Bu çok güzel bir slogandır. Kömürün stratejik olarak son yıllarda eskisi kadar önemi olmadığı söylenir. Ama Zonguldak&[#]8217;ın özelliği odur, dinamik yapısı vardır. Üniversite bu görevi almıştır. Bayrak yarışı devam ediyor. Kömür yine Türkiye için Zonguldak için önemli bir maden kaynağıdır. Ama yürümesi, ısıtması ve ışıması sürekli devam ediyor. Bunda üniversitemizin katkısı olduğuna inanıyorum. Bu kongrenin yapılmasında katılımcıların büyük emeği var. Bunun devamlılığı açısından buradaki varlığınız çok önemlidir. Burada iki gün boyunca başta bilime ev sahipliği yapacağız. Bu bizim son kongremiz olmayacak. Rektörümüzün büyük katkısı var. Kongremizin iki temel amacı var. Biri temel amacıdır. Diğer amacı da Zonguldak&[#]8217;ın tanıtılması içindir.&[#]8221;


Prof. Dr. Güven Murat,küresel krize değindi


ZKÜ İşletme ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Murat ise konuşmasında küresel krizi anlattı.


Kongre sürecinde 102 bildiri sunulacağını ve bu bildirilerin tartışılacağını belirten Murat, &[#]8220;Sanayi devriminden günümüze gelen süre içerisinde dünya ekonomisi, derin ve uzun izler bırakan küresel ekonomik krizlerle karşı karşıya kalmıştır. 2007 yılının ikinci yarısında başlayan 2008 yılının son çeyreğinde dünyayı saran 2009&[#]8217;da etkilerini doruk noktasına çıkaran küresel finansal kriz de bunlardan bir tanesidir. Bu krizin olumsuz etkileri karşımıza çıktı. Ekonomik büyüme oranlarının düşmesi, işsizliğin artması, refah düzeyinin düşmesi banlardan bazılarıdır. 2010 yılının ilk üç ayına baktığımızda rakamlar, dünya ekonomisinin krizden çıkma gayretleri verdiğini gösteriyor. 9. İşletmecilik Kongresi&[#]8217;ni böyle bir ortamda gerçekleştirilmiş bulunuyoruz. Daha önceleri Orta Anadolu İşletmecilik Kongresi, Anadolu İşletmecilik Kongresi adlarıyla yapılan bu kongre, ilk kez fakültemiz tarafından ulusal başlık altında 9. Ulusal İşletmecilik Kongresi altında düzenlenecektir. Kongre süreci boyunca işletmeciliğin alt dalları olan yönetim organizasyon, muhasebe finansman, üretim yönetim ve pazarlama, sayısal yöntemler alanında 200&[#]8217;ün üzerinde bilim adamı, 102 tane bildiri sunacak ve bu bildirileri tartışacaktır. Ayrıca bu bildirileri değerlendirme sürecinde zamanlarını ayırarak bize yardımcı olan bilim kurulu üyelerimize de teşekkürlerimi sunuyorum. Fakültemiz 5 bölümde eğitim öğretim faaliyetini sürdürüyor&[#]8221; diye konuştu.


Açıkgöz: &[#]8216;Maden işçimizlegurur duyuyoruz


ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz ise Zonguldak&[#]8217;ın Cumhuriyet ile var olmuş kentlerden biri olduğunu söyledi ve şunları sıraladı: &[#]8220;Zonguldak, Cumhuriyet&[#]8217;in genç şehirlerinden bir tanesidir. Cumhuriyetle var olmuş kentlerden bir tanesidir.


Türkiye ekonomisine büyük katkı yapmış illerden biridir. Bugün Türkiye dünya sıralamasında 17. sırada ise bunda Zonguldak&[#]8217;ın katkısı büyüktür. Zonguldak&[#]8217;ı belirleyen karaelmas ve maden işçisi bütün dünyada emeğin simgesi olarak gösteriliyor. Biz maden işçimiz ve karaelmasımızla gurur duyuyoruz. Şehrimizde maden şehitleri anıtı vardır. Bunu gezmenizi tavsiye ediyorum. Ama şu anda tadilat aşamasındadır. Dünyanın her yerinden gelen madenciler burada hayatlarını kaybetmişler. Hepsini saygıyla anıyoruz, Zonguldak 1924&[#]8217;ten beri yüksek öğretiminin devam ettiği bir şehirdir. Benim özellikle dikkatinize sunmak istediğim bir olgu daha var. Cumhuriyet öncesinde havzada güçlü olan Fransızların bir şirketi var. Bu şirketin devletleştirilme aşaması hakikaten incelenmesi gereken bir konudur. Bilimsel madencilik havzaya gelince Ereğli Kömür İşletmeleri kuruluyor. Bu aşamaların incelenmesinde ve değerlendirilmesinde yarar var.&[#]8221;


Özdemir: &[#]8216;ZKÜ Zonguldak&[#]8217;afayda sağlamaktadır&[#]8217;


Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir ise kongreyi önemsediğini belirtti. ZKÜ&[#]8217;nün gerçekleştirdiği faaliyetlerle Zonguldak&[#]8217;a büyük fayda sağladığını dile getiren Özdemir, şunları söyledi:


&[#]8220;Kuruluşundan bugüne gerçekleştirdiği faaliyetlerle Zonguldak&[#]8217;a çok büyük faydalar sağlayan üniversitemize 9. Ulusal İşletmecilik Kongresi&[#]8217;ni gerçekleştirdiği için teşekkür ediyoruz. Bugün düzenlenen kongrenin amacına bakıldığında, işletme alanında araştırma yapan akademisyen ve iş hayatından gelen uygulamacıların bir araya getirilerek, işletmeciliğin tüm bilimsel alanları ve bu alanlardaki gelişmeleri yönetsel açıdan değerlendirerek katkıda bulunmak olduğunu görüyorum.


Yine üniversitemizce hazırlanan kongre programı incelendiğinde geniş ve kapsamlı bir program olduğu görülmektedir. Bu yönüyle de kongrenin dünyanın her geçen gün çoğalan tüketim ihtiyacı ve gelişen teknoloji karşısında, artan rekabet ortamında, işletmelerin uygulama zorunda kaldıkları yeni yöntemlere işaret edeceği, çağımızın işletmecilik sorunları konusunda işletme faaliyetleri yönetimini ve işletmelerin etkili, karlı ve verimli bir şekilde yürütmesine katkı sağlayacağı, bunun yanı sıra işletmelerin en önemli işlevleri arasında bulunan üretim, pazarlama, finansman ve insan kaynakları gibi konularda da hem uygulayıcılara hem de öğrencilerimize büyük yarar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu nedenle, konularında ihtisas sahibi çok değerli hocalarımızın ve öğretim üyelerimizin, ülkemiz ekonomisi için önemli olduğunu gördüğümüz işletmecilik konusunda bizlerle paylaşacakları yararlı bilgilerin, konuların yer alacağı, öne çıkacağı bu kongreyi önemsiyoruz.&[#]8221;


Açılış töreninin ardından programa ara verildi. Ardından ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz&[#]8217;ün Oturum Başkanlığı&[#]8217;nı yaptığı birinci oturuma geçildi. İki gün sürecek olan kongrede dokuz oturum gerçekleştirilecek. Kongrede 200&[#]8217;e yakın bilim adamı bulunuyor. (İHA)

Editör: Pusula Gazetesi