İl Özel İdare&8217;nin kuruluşunun 20. yıldönümü dün düzenlenen törenle kutlandı. İl Özel İdaresi toplantı salonunda yapılan törende İl Genel Meclisi&8217;nde bugüne kadar görev alan bütün üyelere plaket ve teşekkür belgesi verildi. Duygu yüklü geçen törenin açılışında konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, çok çalışarak Bartın&8217;ı iyi bir yere getirdiklerini söyledi. Genel Sekreter Kayış, &8220;Bundan 5 yıl önce İl Genel Meclisi Başkanımız ve üyelerimiz hep beraber, siyasi parti ayrımı gözetmeden reel anlamda çalışmalara başladık. Bugüne geldiğimizde hayaller ile gerçeklerin hayallerini kurmak derken bunlardan bahsediyorum. Bir kent kültürü olarak Bartın&8217;da yaşadığımız güzel ilimiz, Türkiye&8217;nin en güzel coğrafyası, belki de dünyanın en güzel coğrafyası şu anda verilere baktığımız zaman hayallerimizin gerçek olduğu noktayı görüyoruz. Köylerin altyapısında Karadeniz Bölgesinde 20 ilin arasında rahatlıkla söyleyebilirim ki; 4 ilin arasındayız. Biz küçük sekmenli bir iliz ama o zaman bir Bartın&8217;ı ilerilere taşımak için hayal kurmuştuk. Bu gerçek oldu. O gün başladığımız noktadan bugüne geldiğimiz zaman bu hayale ulaştığımıza inanıyorum.&8221; diye konuştu.


Başarıda herkesin katkısı var


Çalışmalarda önemli noktalara gelindiğini belirten Kayış, &8220;Asfalttan örnek vermek gerekirse, asfalt konusunda çok önemli noktalara geldik ve bin 500 kilometre köy yoluna el attık. İl Genel Meclisi&8217;nin eski üyelerinin de bulunduğu asfalt çalışmalarına o gün başladık ki, bugün bu sonuçları aldık. Bize düşen görev şuydu; kötü insan değil, iyi yönetemeyen insan olur. İyi yönetmeye çalıştık ve gerçekten Bartın&8217;da bir model yarattık. Artık hiç karayoluna girmeden 3 ilçemize de köy yolundan asfalt yol ile ulaşabiliyoruz. Çevremizde bulunan illerimize de asfalt yol ile ulaşabiliyoruz. Bu bir hayaldi ama artık gerçekleşti. Dünün statik durumunda bulunan İl Özel İdaresi ve Köy Hizmetleri Müdürlüğü, bugün dinamik duruma geçti. Artık Bartın&8217;da çok konuşmaktan öte, reel çalışmalara geldiğimizi çok rahatlıkla söyleyebilirim. Bu başarıda sadece üst yöneticilerin değil, basından, vatandaşa kadar herkesin katkısı var&8221; şeklinde konuştu.


Ali Kartal, teşekkür etti


Genel Sekreter İbrahim Kayış&8217;ın ardından konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, &8220;Yaklaşık 1 yıldır eski meclis üyesi arkadaşlarımızla bir araya gelsek diye konuşuyorduk ve bu buluşma bugüne nasip oldu. Öncelikle başta Sayın Valimiz olmak üzere dairemizdeki tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Hatırlanmak ve vefa güzel şey. Çünkü bir gün bu koltuklarda sizler vardınız, bugün ise bizler varız. Yarın başkaları olacak. Bu bir hizmet yarışı, bu bir hizmet sevdasıdır ve hepimiz bu koltuklara otururken, Bartın&8217;a bir şeyler yapabilme adına, hizmet edebilme adına oturuyoruz. Hiçbir arkadaşımız kendisi için bu koltuklarda olmadı ve olmayacak. Bu zamana kadar Bartın&8217;a yapmış olduğu çalışmalardan dolayı tüm meclis üyesi arkadaşlarıma teşekkürü borç biliyorum&8221; ifadesini kullandı.


Başarılarla, sorumluluklar da artacak


Meclis Başkanı Kartal, &8220;İl Özel İdaresi yasası 6 yıl önce değişti ve yeniden şekillendi. Bu yasanın değişmesiyle beraber hususi idareler, yerel yönetimler anlamında hem belediyelerimizin, hem de İl Özel İdaremizin ve İl Genel Meclisimizin yetkileri oldukça arttı. Tabi bu yetkiler artarken sorumluluklar da arttı. 15 Şubat 2005 yılında Köy Hizmetleri Müdürlüğü, İl Özel İdaresi&8217;ne bağlanırken bir tereddüt hâsıl oldu. &8216;Bu Özel İdare, Köy Hizmetleri&8217;nin maaşını bile ödeyemez&8217; dediler ama Allaha şükürler olsun, o günden bugüne baktığımızda maaş ödemeyi bırakın, Bartın&8217;a hizmet noktasında çok önemli ve anlamlı adımlar attı. Yerel yönetimlerin önemi büyük, bunu hepimiz biliyoruz ve yaşıyoruz. Bugün Bartın 1 metre yol yapımı kararını dahi burada alıyor ve bunun parasını da karşılığını da koyuyor. Böylelikle bu hizmet en kısa sürede ulaşıyor. Tabi yeterli değil. Bunlar, başarıların devamı arttıkça, bu hizmetler ve yetkiler de artacak diye düşünüyorum&8221; dedi.


Hizmet etmek onurdur


Meclis Başkanı Kartal, &8220;Çalışmaları yaparken önemli olan insana ve Bartın&8217;a hizmet etmektir. Hepimiz bu duygu ve düşünce içerisindeyiz. Fatih Sultan Mehmet&8217;in bir sözü var, &8216;Şehri emin&8217; diyor. Bu meclis üyelerinin de öyle olduğunu düşüyorum, hepimiz şehri eminiz. Çünkü vatandaşlarımız bizi buraya şehri emin olarak seçiyor. Biz bu şehri imar ederken onun yanında vatandaşlarımızın her şekilde gönüllerini de almak zorundayız. Bunu yaparken bütün arkadaşlarımız hizmet aşkıyla bu görevlerini yapıyorlar. Ben tüm eski ve yeni İl Genel Meclisi üyelerimize bu davete katıldıkları ve Bartın&8217;a bir tuğla üzerine tuğla koydukları için teşekkür ediyorum. Hatırlamak önemliydi ve arkadaşlarım da aynısını düşünüyordu. Bizden sonra gelenler de umarım bizi hatırlarlar diye düşünüyorum. Atatürk&8217;ün çok güzel sözü var, &8216;Millete efendilik yoktur. Hizmet etmek vardır. Bu millete hizmet eden, onun efendisi olur&8217; diyor. Biz bu millete hizmet edeceğiz. Hizmet etmek bizim için ayrıca onur ve gururdur&8221; diye konuştu.


Görev için hizmetin tek anlamı var


Vali İsa Küçük de konuşmasında &8220;Aradan 20 yıl geçtikten sonra bugün hep birlikte olduk. Bundan ben de hem önceden çalışmış olan değerli valilerimiz, vali yardımcılarımız, kaymakamlarımız adına hem de şahsım adına büyük bir mutluluk duyuyorum. Esasen neden mutluluk duyduğuma benden önceki konuşmacıların hepsi değindi. Görev için yarışmanın tek bir anlamı var; hizmet etmek ve gurur duymak. Konuşmalarda vefa dile getirildi. Vefası olmayan kurumların başarısı olmaz. Bugün bir araya gelmemiz bir vefa örneğidir. Eski meclis üyelerimiz de hizmet etmekten gurur duyduklarını dile getirdi. Hem hizmet etmekten gurur duymalıyız, hem de hizmet edene vefa borçluyuz. Benden önceki konuşmacılar hepimizin duygularına tercüman oldular. Kendilerine teşekkür ediyorum. İki noktaya değinmemiz gerekecek. Birincisi 5302 ve önceki dönem, yani 2005 yılından önceki İl Özel İdareleriyle ilgili dönem. Bu Kanun Osmanlı Döneminden geliyordu ve son 5 yıldır uyguladığımız dönem. Bugün bir araya gelmemizin bir sebebi de o oldu&8221; dedi.


Vefa eksiğimiz vardı


Vali Küçük, &8220;Mart ayı içerisinde 5302 sayılı kanunun yıldönümü programına bazı arkadaşlarımız katılabilmişti. O gün onlardan da böyle bir araya gelme talebi geldi. Bir vefa eksiğimizin olduğu ortaya çıktı ve toplanalım düşüncesi çıktı. Yine eskiden olduğu gibi benzer uygulamalar devam ediyor. Ancak bugün çok önemli bir fark oldu. Köydes uygulamasıyla birlikte 2005 yılından itibaren genel bütçe kaynaklarından çok önemli bir kaynak doğrudan vilayetlerin emrine tahsis edildi. Bu İl Özel İdaresi bütçelerini son 5 yılda kat ve kat artırdı. Bu yüzden de 2008 yılında yaptığım konuşmada Özel İdarenin bütçe imkânları karşısında neredeyse 25 senede yapamayacağı kadar iş yapıldığını söyledim. Bu konuşma kamuoyunun bazı kesimlerinde yanlış anlaşıldı. Bu kaynak ve ihtiyaç kıyaslamasıydı. Her sene Özel İdarenin köy yollarına ve içme sularına ayırabileceği miktar belliydi. O hesaba göre, Köydes&8217;ten gelen ödeneklerle 25 yılda yapabileceğimiz işi Köydes uygulamasıyla Özel İdare 5 senede yapmış. Bu sene de aynı çalışmalar devam ediyor. Tabi bekleyen bir risk her zaman var. Bütün bu altyapı çalışmaları her yıl yapılır ama yaptıklarımız arkadan bozulmaya başlar. Bazı alanlarda aynı şeyleri yapmak gerekirken, aynı miktarda da ödenek bulmak gerekecek&8221; diye konuştu.


Vali, eski meclis üyelerinden destek istedi


Vali Küçük, &8220;Osmanlı&8217;nın son döneminde otorite zaafı olunca, Aydın&8217;da Atça ilesi var. Orada bir efe yönetim zafiyetinden dolayı kendi valiliğini ilan etmiş ve Atçalı Kel Mehmet Efe diye para bastırmış. Vilayetin kapısına &8216;Vilayetin Valisi, milletin hademesidir&8217; yazmış. Önemli olan burada büyük işler başarabilmektir. İnanıyorum ki, 1991&8217;den 2010&8217;a kadar geçen sürede sıkıntılı anlar ve tartışmalı konular olmuştur. Fakat bütün bunların tek hedefi vardır; işimizi iyi yapmak. Bunu da 20 yıl boyunca iyi yaptığınızı gördüm ve biliyorum. Herkese teşekkür ediyorum ve Bartın için hizmet etmeye devam etmenizi diliyorum. Bartın için hizmet etmek sadece belli bir göreve seçilmekle ya da atanmakla sınırlı kalmamalıdır. Burada yaşayan herkes, bu kentin vatandaşları olarak sorumluluklarımız vardır ve onları da biraz da işleri bilen birileri olarak yerine getirmek için sizleri göreve davet ediyorum. Bizlerin eksiklikleri varsa, onları gidermek için ve yeni öneriler için işbirliği yapmaya devam etmek gerekli diye düşünüyorum&8221; ifadesini kullandı.


Metin Sarı anılarını anlattı


Eski Meclis üyeleri adına konuşan Metin Sarı, iki dönem yaptığı İl Genel Meclisi Üyeliği görevinde başından geçen anılarını anlattı. Sarı, Bartın&8217;a yapılan yatırımlarla ilgili olarak Bartın&8217;ın o zamanlar Doğru Yol Partisi (DYP) Milletvekili olan Köksal Toptan&8217;a da vefa borcu olduğunu söyledi. Metin Sarı anılarını anlatırken, salonda bulunanlar onu dikkatle dinledi. Eski meclis üyeleri ve katılımcılar daha sonra plaketlerin ve teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından 20. yıldönümü için düzenlenen kokteyl programına katıldı.

Editör: Pusula Gazetesi