Makine Mühendisleri Odası Çevre ve Enerji Komisyonu Üyesi Faruk Papila, hayvan dışkısından elde enerjinin (Biyogaz) organik tarımı canlandıracağını söyledi. Türkiye&8217;nin 2 milyar metreküp biyogaz potansiyeli bulunduğunu belirten Papila, &8220;Bu potansiyel değerlendirilmiş olsa yaklaşık 500 milyon metreküp doğalgazın ülkemize girmesi engellenirdi&8221; dedi.


Uyuyan dev uyanacaktı


Gazetemizde 24 Mart&8217;ta çıkan &8220;Organik tarım atağı&8221; konulu haberi ilgiyle okuduğunu belirten Papila, Biyogaz ile ilgili yaptığı çalışmalardan söz ederek, &8220;Gazetenizi okudukça düşündüm, düşündükçe geçmişte ve şu an yaptığım çalışmalar aklıma geldi. Biyogaz, Türkiye&8217;de unutulmuş. Ar-Ge Proje çalışmalarımla, ülkemiz şartlarına uyan, Biyogaz projesi yaparsam, ülkemizde Biyogaz tesisleri çoğalmasında katkım olursa eğer, uyuyan bir dev uyanacaktı&8221; dedi.


Her köyde bacasız fabrika


İki biyogaz projesi ile başarılı bir çalışma ortaya koyan Papila &8220;Her köyde, bacasız fabrikalar olacaktı. 2 milyar metreküp biyogaz potansiyeli değerlense, yaklaşık 500 milyon metreküp doğal gaz ülkemize girmesi engellenebilecekti. Tarım ve hayvancılık canlanacaktı. Kazanan köylü, köyünde kalacağından, şehirde issizlik oranı azda olsa azalabilecekti. Köylüyü ne kazandıracaktı? Biyogaz tesisleri. Mutfakta ve ev ısıtmasında, tasarruf sağlayan Biyogaz. Tarımda verim artışı ve Organik Tarımın canlanması. Bu nasıl olacaktı? Biyogaz tesisinden çıkan atık madde, son derece zenginleşmiş olan organik gübre, Organik Tarımı canlandıracaktı&8221; diye konuştu.


Biyogazın atığı daha değerli


Papila sözlerini şöyle sürdürdü: Biyogaz tesislerimi gezen misafirlerime sürekli söylediğim bir sözüm vardır, &8216;Biyogaz, yakacak olarak bir kazandırırsa, biyogazın atık ürünü size iki kazandırır, belki de üç kazandırabilir&8217; Bunun nedeni; Hayvanın atığını tarlaya döktüğünüzde, yağmur yağmazsa eğer, bitkinin köküne besleyici değeri inemez. Toprak üstündeki hayvan dışkısı mikroorganizmaların çalışmaları nedeniyle yok olur. Biyogazdan çıkan atık şerbet haline geldiğinden, bitki köküne hızla iner ve besleyici değerini verir.


Zenginleşmiş organik gübre


Şöyle bir benzetme yaparsak; &8220;Hastasınız, hap şeklinde ilaç içerseniz çabuk iyileşirsiniz, yoksa iğne şeklinde ilacı damardan alırsanız daha çabuk iyileşirsiniz?&8221; Biyogaz tesisinde dışkı oksijensiz ortam ve belirli bir sıcaklıkta mikroplarından arındığı biliniyor. Bunun yanında asidik özelliği yok oluyor. Gaz çıkışını hızlandırmak için bazı maddeler belli oranda katılıyor. Taze ot, slajlık mısır, insan idrarı, şeker, tarım kireci, balık atıkları ve bunun gibi biyogaz çıkışındaki verim artışını gözledim. Katılan maddelerde sayesinde, biyogaz tesisinden zenginleşmiş bir şekilde organik gübre çıkıyor.


Tarım Müdürlüğünün çalışmaları


Okuduğum bilgiler, deneysel çalışmalarım ve belgelerim, biyogaz tesisinden çıkan atığın zenginleşmiş bir organik gübre olduğunu ve organik tarımı atağa kaldıracağını ispatlıyor.24 Mart&8217;taki gazete haberini hatırlayalım. &8216;Organik tarım atağı!&8217; Haberinizde &8216;Tarım İl Müdürlüğü, Ulus İlçesine bağlı Hocaköy de, organik tarımı teşvik etmek amacı ile Ahududu ve Böğürtlen ekimi yaptı&8217; deniyordu. Yapılan çalışmalardan, ilimizde uzunca süredir düşünülen ama bir türlü hayata geçirilemeyen çalışmalar&8221; olarak söz edildi. Tarım İl Müdürlüğünün çalışmalarını ilgi ve takdirle izliyorum. Bartın&8217;da slajlık mısır ekiminde rekor bir artış yaşattı.


Geziler bilgiyi ve görgüyü artırdı


Bunun yanında, fiğ ve yulaf ekimini yaptırarak, senede çift ürün almayı teşvik etti. Teknik gezilerle, çiftçinin bilgilerini arttırdılar. Bu gezilerdeki otobüslerin önüne &8220;Bartın&8217;ın önder çiftçileri&8221; yazısı yazıldı. İzin alma ve nakit ayarlamasını yaptıktan sonra, Tarım İl Müdürlüğünün gezilerine katıldım. Çankırı Aytaç Tesisleri, Bursa Sütaç Tesisleri, Ankara Tarım Aletleri Fuarı. Antalya Fuarı ve o mıntıkadaki sayısız değişik özellikteki seraları gezdim. Okuyarak öğrendiklerimi, görerek de öğrenince, araştırma ruhum da buna eklenince, bilgilerim kat ve kat artmış oldu.


Bartın&8217;ın önder çiftçileri arasında


Yıllar önce, yüzlerce inek ve boğa barındıran çok modern Aytaç ve Sütaç yetkililerine, bir soru sormuştum; &8216;gübreniz nasıl değerlendiriyorsunuz?&8217; Aldığım cevap beni üzmüştü. Çünkü biyogaz halinde değerlendirmiyorlardı. Atıkları değerlenebilseydi, Türkiye ekonomisine katkıları daha çok olabilirdi. Beynimde var olan biyogaz düşünceleri, bu teknik gezilerden sonra daha çok canlandı. Ne de olsa, Bartın&8217;ın önder çiftçisiyim. Tarım İl Müdürlüğüne, çok teşekkürler.


Organik tarım nedir?


Pusula gazetesinin haberine bir konuda açıklama yapma zorunluluğu doğdu. Öncelikle bir konuyu aydınlığa kavuşturalım. Organik (Ekolojik) Tarım: Sentetik kimyasal gübre ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) kullanılmadan yapılan tarım yöntemidir. Organik Tarımın doğaya verdiği en büyük fayda; Toprağı ve su kaynaklarını sentetik kimyasalların zehir etkisinden korur. Bu sayede, insanların, hayvanların ve mikro organizmaların yaşamının devamını sağlar.


Yıllar önce başlattım


Bartın&8217;da; Organik tarım atağını, biyogaz projeleri sayesinde, yıllar önce başlatmıştım. Bartın basını, Papila 1-2 pratik biyogaz projelerim ve organik tarım çalışmalarımla ilgili, sayısız haber yaptılar. Bu haberleri hatırlayalım.29 Ağustos 2007 tarihinde, Sayın Arif Üçler, Güncel köşesinde, Organik tarım başlığı ile yazısını yazmıştı. Sayın Üçler, köşesinde nadir resim kullanır. Bu haberinde iki resim kullanmıştı. Yazısında &8216;Domatesler, Biberler ve Salatalıklar süper. Bir mısır var, neredeyse iki adam boyu. Biyogaz projeleriyle ekolojik tarımı geliştirmek mümkün. Haberiniz olsun&8217; diyordu.


Milletvekili Tunç beğenmişti


29 Temmuz 2008 tarihli gazete haberinde, AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç ve İl Başkanı Yakup Ulupınar, biyogaz projelerini gezdikten ve ikram edilen domateslerin tadına baktıktan sonra &8216;Organik olan domateslerin kokusunun ve tadının çok güzel olduğunu&8217; belirttiler. Mısır üretiminde pilot çalışması yaptım. Bir tarafa katı inek dışkısı koydum, diğer tarafa zenginleşmiş biyogaz atığı koydum. Tüm şartlar eşit olmasına rağmen, iki bitki arasındaki büyümedeki farkı belgeledim.


Biyogaz atığı ile daha farklı


En son yaptığım bir çalışmayı yarım bırakmak istemediğim için, zor da olsa, istemesem de, Bartın&8217;a ara sıra geliyorum. Çünkü organik tarımda, sarımsak bitkisinin gelişmesini izlemeyi kafama koymuştum. Biliyorsunuz bu bitkinin tohumu (diş), geçen yıl ekilmişti. Gazete haberi ile tesadüf çakıştı. Çakışması da çok güzel oldu. Bir tarafta katı hayvan dışkısı kullanılmış sarımsak var. Diğer tarafta, biyogaz atığı kullanılan sarımsak var. Büyümede ve verim artışı net gözüküyor.


Biyogaz tesisleri desteklenmeli


Bu ara, biyogaz tesisinden şerbet halinde çıkan atık gözüküyor. Yani, biyogaz tesisinden, son derece zenginleşmiş organik gübre çıkıyor. Bartın&8217;da organik tarımın atağa kalkması isteniyorsa eğer; biyogaz tesislerinin çoğalmasını tavsiye ederim! Bartın&8217;da Çilek Festivalinin yapılacağı günler yaklaştı. Çilek üzerine yapmış olduğum çalışmalardan mutlaka bahsetmek zorundayım. 2006 yılında, Mart ayında Papila 1 pratik biyogaz projesine başladığımda, arazinin bir tarafına çilek fideleri diktim.


Çilek ile yapılan deneme


Bartın çilek fidesinin yanına, Ereğli&8217;den çilek fideleri de getirdim. Siyah örtü üzerine, iki sıra halinde ektim. 1. sıra, Bartın fidesi. 2.sıra, Ereğli fidesi. Fidelerin bir tarafına katı hayvan dışkısı koydum, diğer tarafa biyogaz tesisinden çıkan şerbet halindeki zenginleşmiş gübre koydum. Gözlemlerim şunlardır; Çiçek açma verimi, çilek meyvesi verimi, şerbet döktüğüm yerde gözle görülür fark vardı. Çilek meyvesinin kokusu ve tadı bir başka güzeldi. Siyah örtüyü kaldırıp, atan filizlerin toprakla kavuşmasını istedim.


Hayal edip başarmak


Belki bu çalışma ile melez ve daha güzel bir ırk yakalamayı hayal ettim. Hayal edip başardığım bir projeyi, belgeleyememenin üzüntüsü, hâlâ vardır içimde. Keşke Bartın&8217;ın çilek üreticileri bu çalışmaları görebilselerdi. &8216;Başardım yahu!&8217; kelimelerimi, bu projelerimi yaparken çok sık kullandım. &8216;Haksızlık bu yahu!&8217; kelimelerimi de, bu projelerimde sıkça kullandım. Benim gibi bu konuda Türkiye çapında uzmanlaşmış bir insanın Amasra&8217;da boş dolaşmasının ne işi olabilir. Bilimsel çalışma adına tek kelime edeceğim; &8216;Yazık&8217;



Editör: Pusula Gazetesi