Her yıl Köksal Toptan Lisesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Edebiyat Günleri&8217;ne bu sene de birbirinden değerli şairler ve yazarlar konuk oluyor. Dün Halk Eğitim Merkezi Toplantı salonunda geçekleştirilen Edebiyat Günleri&8217;nin dördüncü gününde Sözcükler kitabı ile Gazetecilik ödülleri kazanan ünlü Yazar Sezai Sarıoğlu&8217;nun söyleşisi vardı. Sezai Sarıoğlu, gerçekleştirilen etkinlikte Köksal Toptan Lisesi öğrencilerine çoğunluğu Şair Can Yücel&8217;in şiirlerinden oluşan şiirler okuyarak, şiirlerin anlamları hakkında bilgiler verdi. Etkinlikte 1950 Ordu Ünye doğumlu ünlü yazarın hayatı hakkında kısa bilgiler verildi. 12 Eylül 1980 yılı öncesinde Fatsa ve Sinop&8217;ta öğretmenlik yapan ve 1990&8217;lı yıllardan sonra gazeteciliğe başlayan ünlü yazar Sarıoğlu&8217;nun son üç yıldır İstanbul Kadıköy&8217;de Nehir Muhabbetler adı altında sanat etkinlikleri yaptığı bildirildi.


Bu yeni bir tanışma yoludur


Ünlü yazar düzenlenen etkinlikte &8216;Başın Öne Eğilmesin&8217; adlı söyleşiyle öğrencilerin karşısına çıktı. Çok sayıda öğrencinin yer aldığı etkinlikte birçok ünlü şair ve yazarın eserlerinden örnekler veren Sezai Sarıoğlu, özellikle Can Yücel&8217;in şiirleri üzerinde yoğunlaştı. Sezai Sarıoğlu etkinlikte yaptığı konuşmada, &8220;Hani her birimizin hayatlarında tanışmalar vardır. Bir şiir okudum Türkiye&8217;nin en önemli şairlerinden biri olan Cemal Süreyya&8217;dan. Şiirin sonu &8216;Birden bire bir çiçek rıhtım taşının aralığından uzatmış başını, bir çiçek yolumu kesti&8217; Bugün paylaşacağım dizelerden bir tanesi bu. Tanışmanın şifreleri. Gün olur bir kavram, bir şair, bir insan, bir erkek veya adın gün olur birbirlerinin yollarını keserler. İnsanın ezberleri bozulur. Aşk hali böyle bir haldir. Kimyalarımız değişir. İşte şiir ve imge de tanışmanın yollarından birisidir. Bu yeni bir tanışma yoludur&8221; dedi.


Dünya, dışlarından doluşan insanlarla dolu


Sezai Sarıoğlu, &8220;Şiirin cümle kapısından geçip, anlamların cümle kapısından geçip şairlere doğru yolculuk yapmak, hayata doğru yolculuk yapmak. Ama bu tanışma yollarının sihirli yanlarından bir tanesi de sadece o şairle, sadece o şiirle tanışmamız değil. Tanışmak, aynı zamanda insanın kendisiyle yeniden tanışmasıdır. O halde tanışmadan kastım bu muhabbetten sonra insanın kendisiyle yeniden tanışmasıdır. Dünya, dışlarından doluşan insanlarla dolu. Asıl olan içimizden içimize tanışmak. Şiir bize bu imkânları verir. Birini kucakladığınız zaman bir ara bölge varsa o tanışmada sahici olmayan bir şey vardır. Bizim mahallenin çocukları uzun zamandır hayattan, birbirlerinden, kitaplardan eksilmekteler. Aslında şiir yeniden çoğalmanın yeniden birbirimizle tanışmanın ve yeniden kendimizle tanışmanın delillerinden bir tanesidir&8221; şeklinde konuştu.


Bu da bugünün tanışma şiiri olsun


Yazar Sarıoğlu, &8220;Bugün öğrencilerimizle tanıştırmak istediğim şairlerden bir tanesi de Can Yücel. Can Yücel&8217;i bilir misiniz? Ben İstanbul&8217;da bir okulda şiir kulübünde derse giriyorum. Orada her yıl tanışma şiirimiz oluyor. Benim 10 tane öğrencim var. Öğretim yılı başında gittiğim zaman 10 değişik şairlerden onlara birer şiir veriyorum. O şiir tanışma şiirimiz oluyor. Sonra yıl içinde o şiirler içinde anlam çalışması ve bir de ezber çalışması. Ben şiirlerin ezberden okunmasından yana olan biriyim. Seslendirme yapıyoruz, beden dili yapıyoruz. Can Yücel&8217;in üç dizelik bir şiirini bugünün anısına ezberlememiz gerekiyor. &8216;Bana bir varmış de. Bir varmış, bir yokmuş deme. İçime dokunuyor&8217; Şiirin hepsi bu. Şiir bize bir varmış&8217;ı da önerir. Bu da bugünün tanışma şiiri olsun&8221; ifadesini kullandı.


Çoğalmak, paylaşmak anlamına gelir


Sezai Sarıoğlu, &8220;Kuş korkusu diye bir kavram vardır. Kıbrıs toplumunda ortaya çıkmış bir kavramdır. Bu kavram kuşun zamanla kafese alışıp, kafesin içini kendi dünyası zannetmesidir. O sanal hayata alışarak dışarıdaki gerçek yaşamla ilişki kuramamasıdır. Yani kuşun, kuş olma halinden azalması kanatlarına yabancılaşması, kendisine yabancılaşmasını anlatır. Şimdi biz bu muhabbetleri çoğalmak adına yapıyoruz ya, çoğalmak aslında paylaşmak anlamına gelir. Sabah Bartın&8217;a indiğimde kalbimizin kardeşlerinden Noyan Erözçelik beni karşıladı. Noyan ile biz Can Yücel etkinliklerine gittik. Can Yücel&8217;in ilk dönemlerinden çok güzel bir şiiri vardı. Noyan yıllar önce Can Yücel Şenliklerinde bu şiiri pekiyi bir şekilde yorumlamıştı&8221; diye konuştu.


Noyan Erözçelik şiir okudu

Sezai Sarıoğlu etkinlikte SHP İl Başkanı Noyan Erözçelik&8217;i sahneye davet etti. Yazar Sarıoğlu, Noyan Erözçelik&8217;in kalp kardeşlerinden biri olduğunu söyledi. Etkinlikte Sarıoğlu&8217;nun ardından konuşan SHP İl Başkanı Erözçelik, Şair Can Yücel&8217;in &8216;Dinar yolunda devrilen Ford&8217;un şoför Ahmet için yaktığı ağıt&8217; adlı şiirini okudu. Erözçelik, &8220;Ben Can Yücel&8217;i çok seviyorum. Şenliklerine gittiğim zaman Amasra&8217;dan topladığım çakıl taşlarını ve bir miktar deniz kabuğunu Can Yücel&8217;in mezarının kenarlarına ve toprağına gömdüm. Biz sana Amasra&8217;dan da kardeş olalım diye. Şimdi Can Yücel Datça&8217;da mezarında yatıyor. Seslendirdiğim şiirinin adı Dinar yolunda devrilen Ford&8217;un, şoför Ahmet için yaktığı ağıt&8221; ifadesine yer verdi.
Editör: Pusula Gazetesi