Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde 3'üncüsü düzenlenen Batı Karadeniz Yapı ve Mobilya Fuarı açılışında konuşan Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Filyos Endüstri Bölgesi'nde Tosyalı Holding'in yönetici şirket olarak seçilmesinin ardından çıkan 'peşkeş çekildi' iddialarına sert yanıt verdi. Bakan Varank Filyos Projesi ve Yönetici Şirket Tosyalı Grup ile ilgili yaptığı açıklamada; "Son dönemde TOSYALI Grubu özellikle cari açık verdiğimiz otomotiv sacı başta olmak üzere ülkemizin nitelikli demir çelik ihtiyacı için bölgede yatırım yapmak üzere müracaat etti.

Biz de kendilerine Endüstri Bölgesi mevzuatları çerçevesinde yer verilmesini kabul ettik. Buradan farklı anlamlar çıkarmaya çalışanlar olduğunu duyuyorum. Bizim derdimiz üzüm yemek, bırakın dedikoducular kendi kendine oyalansın dursun" dedi.

Bakan Varank'ın açıklaması şöyle; "Türkiye'nin ilk Mega Endüstri Bölgesi olarak kabul ettiğimiz Filyos; limanıyla, 6 milyon metrekare endüstri bölgesiyle, 4 milyon metrekare serbest bölgesiyle, 3 milyon metrekare genişleme alanıyla, ülkemizin Karadeniz'e oradan dünyaya açılan bir kapısı olacak. Filyos Limanı 3 kilometre uzunluğu ve 25 milyon ton kapasitesiyle bölgemizin en büyük limanı olacak. Limanın hemen arkasındaki 597 hektar büyüklüğündeki bölgenin haritası ve jeolojik etüt raporu; bakanlığımız tarafından onaylandı. Bu 597 hektarlık alanda; çelik ve çeliğe dayalı sanayinin bulunacağı Endüstri Bölgesi'ni, tüm sanayicilerimiz için yatırıma açtık. Buraya yatırım yapmaları için uzun süredir sanayicilerimizle görüşüyoruz. Son dönemde TOSYALI Grubu özellikle cari açık verdiğimiz otomotiv sacı başta olmak üzere ülkemizin nitelikli demir çelik ihtiyacı için bölgede yatırım yapmak üzere müracaat etti. Biz de kendilerine Endüstri Bölgesi mevzuatları çerçevesinde yer verilmesini kabul ettik. Yine aynı süreçte Kardemir'i ve Karabük Organize Sanayi Bölgesi içindeki sanayicilerimizi de bizzat fabrikalarına giderek, toplantılar ve görüşmeler yaparak buraya davet ettik. Bu kapsamda, Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneğinin üyeleri de bölge içerisinden alan talep ettiler. Onların da başvuru süreçlerini hızla tamamlayıp, bölgede yer almalarını sağlayacağız. Tabi bu noktada bir şeyi ifade etmem gerekiyor. Endüstri bölgeleri yeni ve inovatif bir model. Bürokratik kafayla değil özel sektör mantığıyla kurgulanmış bir model. Dolayısıyla, Endüstri Bölgeleri kanununa göre, bir yönetici şirkete ihtiyaç var. Bu yüzden 17 Haziran'da, elini taşın altına koyan bölgenin en büyük yatırımcı şirketini yönetici şirket olarak atadık. Buradan farklı anlamlar çıkarmaya çalışanlar olduğunu duyuyorum. Bizim derdimiz üzüm yemek, bırakın dedikoducular kendi kendine oyalansın dursun. Bölgede yatırımcıların belirlenmesinden, parselasyon planlarına ön tahsislere kadar tüm süreçler Bakanlığımızın onayıyla gerçekleşecek bu manada herkes müsterih olsun. Biz Filyos projesinin üstüne titriyoruz. Filyos Endüstri Bölgesi; büyüyen, gelişen, güçlü ve büyük Türkiye'nin sembol eserlerinden biri olacak."

Editör: Pusula Gazetesi