Bartın Belediyesi ile Çevre ve Orman Bakanlığı IPA (Avrupa Birliğine katılım öncesi yardım aracı) Koordinasyon ve Uygulama Merkezi organizasyonunda kanalizasyon arıtma sistemi ve içme suyu şebekesinin değişimi ile ilgili proje saha incelemeleri ve toplantısı 20-21 Nisan tarihlerinde Bartın&8217;da yapıldı. Avrupa Komisyonu&8217;na IPA hibe fonlarından yararlandırılmak üzere başvurusu 18 Kasım 2009 tarihinde yapılan Bartın Atıksu Projesi için saha incelemeleri Dallıca Köyü&8217;ndeki kanalizasyon arıtma tesisi kurulması için kamulaştırılan alan, Orduyeri ve Karaköy su arıtma tesisleri, Karaçay keson kuyuları ve eski mezbaha yanındaki kanalizasyon terfi merkezinde gerçekleştirildi.


Teknik heyet katıldı


Saha incelemeleri ile teknik toplantıya Belediye Başkanı Cemal Akın, Başkan Yardımcıları Hüseyin Taner Çetin ve Hasan Arınan, Çevre ve Orman Müdürü Zeki Şaltu, Çevre ve Orman Bakanlığı IPA Koordinasyon ve Uygulama Merkezi Başkanı N.Ercan Tortop, Avrupa Birliği Delegasyonu Sektör Yöneticileri Elif Ceyda Torcutaş, Avrupa Birliği Delegasyonu Danışmanları Ogün Çiçek, Cenk Yılmazer, Asım Açıkel, COWİ firması uzmanları Canan Demirtuna, Melih Keskin, Nilgün Yılmaztürk, COWİ Projeler Direktörü Sultan Aksakal, Çevre ve Orman Bakanlığı IPA Koordinasyon ve Uygulama Merkezi&8217;nden Şermin Özdemir ve Efe Parlak, Çevre İl Müdürlüğü Mühendisi Yemilhan Atılgan ile belediye daire müdürleri katıldı.


Proje hazırlandı, onay beklenecek


Proje değerlendirmeleri kapsamında üst düzey Avrupa Komisyonu Delegasyonu yetkilileri, Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcileri, proje hazırlama ve değerlendirme müşavirlerinden oluşan heyet Bartın Belediyesi&8217;nin başvurusuna ilişkin detaylı incelemeler yaparak, belediyenin projeye bağlılığı ile proje kapsamındaki taahhütlerini gerçekleştirme ve proje yürütme kapasitesini değerlendirdi. Belediye Meclis Salonu&8217;nda yapılan teknik toplantıda konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı IPA Koordinasyon ve Uygulama Merkezi Başkanı Ercan Tortop, 15 atıksu arıtma projesi kapsamında Bartın&8217;ın projesinin hazırlandığını, COWİ firması ile iki yıla yakın zamandır çalışıldığını ve dört ay önce projenin AB Komisyonu&8217;na sunulduğunu söyledi. Tortop, bundan sonra projenin komisyon tarafından değerlendirilerek finansman kararı alınması aşamasına geçileceğini belirtti.


Belediye öncülük edecek


Avrupa Birliği Delegasyonu Sektör Yöneticisi Elif Ceyda Torcutaş ise konuşmasında bu çalışmanın belediyenin liderliğinde yürüyeceğini belirterek &8220;Belediye olarak iyi bir teknik grubunuz var. İhale süreçlerinde etkin şekilde katılımınız istenecek. Çevre ve Orman Bakanlığı ile finansman anlaşması sağlıyoruz. Bu finansman anlaşmaları ciddi yaptırımları olan anlaşmalardır&8221; dedi. Belediye Başkanı Cemal Akın ise konuşmasında projenin Bartın için önemine değindi. Kanalizasyon atıksu arıtma tesisinin yapılmasının Bartın Irmağı&8217;nın turizme kazandırılması açısından büyük önem taşıdığını anlatan Başkan Akın &8220;Üzerinde taşımacılık yapılabilen, doğal güzelliği ile herkesi hayran bırakan Bartın Irmağı&8217;nı sadece kentimizin değil, Türkiye turizmine kazandırmak istiyoruz&8221; diye konuştu.


Suyumuz boşa gidiyor


Projenin bir başka boyutunun da su ishale ve şebeke borularının değiştirilmesi olduğuna değinen Cemal Akın &8220;Bartın kent merkezinde bulunan şebeke çok eski tarihlerde döşendiği için sık sık patlamakta, su kaçakları nedeniyle yüksek kesimlere zaman zaman su verilememektedir. Bartın&8217;a iki köy mahalle olarak dahil oldu. Biri halen üniversitemizin bulunduğu Ağdacı Mahallesi, diğeri de Bartın&8217;ın genişleme alanında bulunan Şiremirçavuş Mahallesi&8217;dir. Artan nüfus, küresel ısınmadan kaynaklanan su verimindeki azalmalar, Bartın&8217;ın ishale hattı ve şehir şebekesinin değiştirilmesini zaruri hale getirmiştir&8221; şeklinde konuştu. Saha incelemelerini ve teknik toplantıları bitiren Avrupa Birliği delegasyonu ile Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile COWI uzmanları Bartın&8217;dan ayrıldı.

Editör: Pusula Gazetesi