CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, şehit ve gazi çocuklarının üniversiteye sınavsız girebilmeleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi&8217;ne (TBMM) kanun teklifi sundu. Milletvekili Yalçınkaya kanun teklifinde, Türkiye Cumhuriyetinin huzur ve güvenliği için canlarını feda etmiş şehit ve gazilere her zaman minnet borcu bulunduğunu belirterek, şehit ve gazilerin, geride bıraktığı çocuklarına eğitim fırsatı vererek biraz olsun onların acılarını unutturmak gerektiğini söyledi.

Can ve mal kayıpları oldu


Yalçınkaya bunun için Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasını istedi. Yalçınkaya değişiklik yapılması konusunda hazırladığı kanun teklifinin gerekçesini şöyle açıkladı: Bilindiği üzere terör; birçok ülkede, demokratik sistemin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan birisidir. Türkiye&8217;de 1980 yılından itibaren büyük bir tehdit unsuru olmaya başlayan terör olaylarına karşı, gerek Türk Silahlı Kuvvetleri, gerekse Emniyet Teşkilatı mensupları büyük mücadeleler ortaya koymuş ve maalesef terör olayları nedeniyle çok sayıda can ve mal kayıpları yaşanmıştır.


Anayasa&8217;da belirtiliyor


30 Mayıs 2008 tarihi itibariyle; terörle mücadele kapsamın da 5766 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, 745 Polis ve 1337 geçici köy korucumuz olmak üzere toplam 7848 kişi şehit olmuş, 4828 vatandaşımız ise hayatını kaybetmiştir. Türkiye cumhuriyetinin huzur ve güvenliği için canlarını feda etmiş şehit ve gazilerimize her zaman minnet borcumuz bulunmaktadır. Anayasamızda da belirtildiği üzere; &8220;Devlet harp ve vazife şehitlerimizin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar&8221; denilmektedir.


Yaralar bir nebze olsun sarılmış olacak


Bu bağlamda; minnet borcumuzu asla ödeyemeyeceğimiz şehit ve gazilerimizin, geride bıraktığı çocuklarına; eğitim fırsatı vererek biraz olsun onların acılarını unutturmak gerekmektedir. Gözü yaşlı şehit ailelerinin yarasını bir nebzede olsa saracak olan şehit ve gazi çocuklarımızın sınavsız olarak üniversitelere yerleşmesine olanak sağlayacak tedbirlerin alınması ve yükseköğrenim harçlarından muaf tutulması için, YÖK kanununda değişiklik yapılması gerekmektedir. Yapılacak değişiklikle şehitlerimizin bir nebze de olsa gözleri arkada kalmamış olacak, bu vatan için şehit ve gazi olan vatandaşlarımızın çocukları da yükseköğretim hakkı kazanmış olacaklardır.

Editör: Pusula Gazetesi