Hükümet politikalarının küçük esnafı yeterince korumadığını ancak bu yönde düzenlemeler yapılması için yeterli kamuoyu da yaratılamadığını belirten Küçükali, milletvekilleriyle birlikte kendisi gibi oda başkanı olan isimleri de eleştirdi.
Küçükali Başbakan Recep Tayyip Erdoğan&[#]8217;ın esnafa yönelik olarak açıkladığı pakette pek çok soru işareti bulunduğunu belirterek kendilerinin büyük marketlere tezgahtar yapılmak istenildiğini söyledi.


&[#]8220;Yeni düzenlemeye kuşkuyla bakıyoruz&[#]8221;
Esnafa yönelik yeni paketle ilgili detayları görmek istediklerini belirten Küçükali;&[#]8220;Bakkallar odası çerçevesinden bakarsam bizim için pek iç açıcı değil. Çünkü Başbakan bize &[#]8216;siz marketlerin şubesi olun. Siz onlara satış yapın&[#]8217; diyor. Yani resmen bize tezgahtar olun diyor. Bizi tezgahtar yapmak istiyor. Tümüne bakarsak bu 300 maddenin 7 temel kriteri var. Bunların içinde esnaf için iyi olanı da var iyi olmayanı da var. Ama bu zaman içinde uygulanırsa o zaman ne olduğunu göreceğiz. Ama şu anda açıklanandan pek memnun değilim. Bunları da Bakkallar Odası olarak söylüyorum. Marketler Yasası, marketlerin Pazar günleri kapanmasını istemedi. Bizim istediğimiz oydu. Birde marketlerden mahallelere yapılan servislerle ilgili gündemde hiçbir şey yok&[#]8221; dedi.
&[#]8220;Esnafın sicili zaten bozuk&[#]8221;
Küçükali kredi limitleri ve kredi kullanımıyla ilgili düzenlemenin de yeterli olmadığını belirterek, esnafın sicilinin bozuk olduğunu söyledi. Küçükali; &[#]8220;Ayrıca kredi olaylarını kolaylaştıracağız deniliyor. Biz kredi olaylarını kolaylaştırmak için önce sicil affını iyileştirilmesini istiyoruz. O nedenle kredi kolaylaştırmasına önce bankalardan başlaması gerekiyor. Sicil affı yapılmazsa kredilerde yapılan kolaylık hiçbir işe yaramaz. Mesela sicilimiz bozuk olduğundan dolayı KOSKEB&[#]8217;e Zonguldak&[#]8217;ta 7 binin üzerinde müracaat oldu ama 500 kişi kredi kullanabildi. İşin özeti bu paket acilen uygulanmaya koyulsun ki bize ne getirecek, ne götürecek bizde görelim. Sözde kalmasın acilen uygulansın da bizde önümüzü görelim&[#]8221; şeklinde konuştu.
&[#]8220;İcralık sayımızla
Türkiye gündemine geldik&[#]8221;
Geçtiğimiz günlerde basında yer alan icra sayısıyla ilgili haberleri de değerlendiren Küçükali; &[#]8220;Merkez&[#]8217;e bağlı belde ve köylerle bulunan 216 bin kişiden 40 bini icralık. İcra daireleri burada. Yeni yeni icra daireleri açılıyor. Yıl sonuna kadar bu sayının 60 bine çıkabileceği belirtiliyor. Bunu Zonguldak genelinde düşündüğümüzde nasıl bir rakam çıkacağını siz düşünün artık. Bu icra yalnız benim kapıma değil hepimizin kapısına gelecek.
Bu tabloyu görmezden nasıl gelebiliriz. Biz oda başkanları olarak nasıl bu gelişmelere duyarsız kalabiliriz. Bunların nedenleri var. Kredi kartlarından ötürü insanlar bu kadar mağdur durumdayken esnaf ne yapacak. İcralık sayımızla Türkiye&[#]8217;nin gündemine geldik. Zonguldak&[#]8217;ta kriz teğet geçti deniliyor. Krizin nasıl teğet geçtiği icralık sayılarımızla belli&[#]8221; dedi.
&[#]8220;Milletvekillerimiz duyarsız kaldı&[#]8221;
Milletvekilleri ve yerel yönetimlerin esnaf sorunlarına duyarsız kaldığını belirten Küçükali; &[#]8220;Milletvekilimiz var. Özellikle iktidar partili milletvekillerimizin esnaf odalarının kapısından girdiğine pek tanık olamıyoruz. Galiba buralardaki gerçeklerle karşılaşmak istemiyorlar. Sayın Milletvekillerimiz Köksal Toptan Türkiye Milletvekili, Fazlı Erdoğan Ereğli Milletvekili, Polat Türkmen Kilimli Milletvekili gibi davranıyor. CHP Milletvekillerimi de ortalarda yoklar. Bizim sorunlarımızı görmediklerini zannetmiyorum ama düzenli bir şekilde sorunları Ankara&[#]8217;ya götürüp çözüm üretme konusunda bizleri hayal kırıklığına uğrattılar&[#]8221; dedi.


&[#]8220;Ne şiş yansın ne kebap mantığı ile Başkanlık olmaz&[#]8221;
Şükür Küçükali Zonguldak&[#]8217;taki bir çok Esnaf Odası ile odaların başkan ve yöneticilerinin sorunların çözümü için yeterli çabayı göstermediğini belirterek; &[#]8220;Esnafın sorununu en iyi bilmesi gerekenler bizleriz. Bizler, tüm esnaf odası temsilcileri bir araya gelip taleplerimizi ortaya koyarak çalışmamız lazım. Ama ne hikmetse bir araya gelip birlikte adım atamıyoruz. Çünkü bizleri bir araya getirmek istemiyorlar. Biz bir araya gelirsek sesimiz yüksek çıkabilir. Ama bir araya gelmeden de çözüm bulamıyoruz. Bırakalım çözümü sesimiz bile çıkmıyor. Ne şiş yansın ne kebap misali yaklaşamayız. Biz böyle dersek o zaman vekillere kendimizi anlatamayız. Üyelerimize hiçbir şey diyemeyiz?&[#]8221; şeklinde konuştu.


&[#]8220;Seçim var diye konuşmuyorum&[#]8221;
Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı&[#]8217;nın yaklaşan seçiminde başkan adayı olan Küçükali, bu konuşmalarının seçim propagandası olarak algılanabileceğini belirterek; &[#]8220;Şimdi kongre dönemi geldi Şükür Küçükali konuşuyor diyenler olacaktır. Ben hep konuşuyorum. Bunları hep söylüyorum. Ama anlatamıyorum. Önce bizim arkadaşlarımız sorunlarına sahip çıkacaklar. Bunun yolu da birlikte çalışmaktan geçer. Seçim sonucu hiç önemli değil.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi