Hema Şirketi tarafından Amasra&8217;da yapılması planlanan termik santrale karşı oluşturulan Bartın Platformu üyeleri, geçtiğimiz hafta Vali İsa Küçük Başkanlığı&8217;nda düzenlenen teknik toplantıyı değerlendirdi. 15 Nisan 2010 Perşembe günü Bartın&8217;ın tarihi günlerinden birini yaşadığını belirten İsmet Fındık, &8220;İl Özel İdare Binası´nda yapılan toplantıda, Bartın halkının neden termik santrale karşı olduğu bütün ayrıntılarıyla ilgililere açıklandı. Bu toplantıyı organize eden ve düzeyli geçmesini sağlayan Sayın Valimiz İsa Küçük´e teşekkür ediyoruz. O gün Bartınlılar önemli bir sınav verdi. Saat 14.00´den, 22.00´ye kadar 8 saat süren toplantıda, Bartın halkını temsil eden belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri, belediye meclisi üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri termik santrale karşı olduklarını çok açık bir dille belirttiler. Şirketin daha önceki halkı etkileme çalışmalarının yoğunluğuna rağmen, Bartın´da yaşayan ve toplantıda söz alan herkes, termik santrale, Bartın ekonomisine zarar vereceği gerekçesiyle karşı olduğunu açık bir şekilde belirtti. Termik santrali sadece şirketin maaşlı elemanları ve İstanbul´dan getirttiği iki öğretim üyesi savundu. Ne yazık ki şirket elemanları sorulan hiçbir soruya tatmin edici cevap veremediler&8221; dedi.


Limanın amacı açıklanmadı



Hema Şirketi yetkililerinin cevaplarda kelime oyunları yaptığını ifade eden Fındık, &8220;Getirdikleri öğretim üyelerinin Amasra Termik Santral Projesi´nden bahsetmeyen, tamamıyla teorik sunumları da, &8216;hocalarımız&8217; diye takdim edilenlerin projeden tamamen habersiz olduğunu gösteriyordu. Şirket, hedeflediği yılda 4-5 milyon tonluk üretimin mekanizasyonla (kol gücüyle değil mekanik olarak) sağlanabileceğini iddia ederken, vaat ettiği 11 bin kişiye iş sağlama fırsatını nasıl yaratacağım açıklayamadı. Zaten bunun halkın gözünü boyamak için sarf edilen içi boş bir vaat olduğunun herkes farkındaydı. Şirket yılda 4-5 milyon ton kömür çıkarmayı hedefliyor, fakat 2 bin 640 Megavat gücündeki bir termik santral için Amasra´dan yılda 13 milyon ton taşkömürü çıkarılması gerekiyor. Aradaki fark nereden karşılanacak bunu açıklamadı. Yapılan limanın hangi amaçla yapılacağı açıklanmadı&8221; diye konuştu.


Bartın´ın geleceğine zarar verecektir



Fındık, Baro Başkanlığı&8217;nda yaptığı açıklamada, &8220;Termik santralin yapılmasına izin vermeyen mevzuat ve plansal engellerin nasıl aşılacağı açıklanmadı. Ne şirket çalışanları, ne de getirdikleri öğretim üyeleri termik santralin üreteceği atıkların miktarı ve nereye depolanacağı konusunda hiçbir açıklama yapamadılar. Toplantı bu şekilde gerçekleşmişken, şirketin kamuoyunu yanıltmayı amaçlayarak basına gönderdiği bültenlerin, bazı yerel basın organlarında doğruymuş gibi değerlendirilerek &8216;Belediye Başkanı yatırımcıların üzerine yürüdü&8217; şeklinde benzer başlıklarla aynen yayınlanmış olması düşündürücüdür. Basın organlarının toplantıda bulunan muhabirlerine göre değil de, şirket bültenine göre haber yapması yerel basına olan güveni sarsmaktadır. Şirketin Bartın´daki &8216;Sosyal Barış&8217;ı ortadan kaldırmaya dönük çabalarına ortak olmak, Bartın´ın geleceğine zarar verecektir. Bazı basın organlarında yer alan; &8216;Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, şirketin yabancı ortağının üzerine yürüdü, yumruk sallamaya çalıştı, bu da salondakilerin tepki göstermesine neden oldu&8217; şeklindeki haberler tamamen yalandır&8221; şeklinde konuştu.


Başkan Timur saldırmadı



İsmet Fındık, &8220;Toplantıda şirketin yetkilisi "Amasra Belediye Meclisi´nin termik santral yapılması kararı var. Bartın ve Amasra Halkı termik santral yapılmasını destekliyor" şeklinde yalan konuşması üzerine, Sayın Emin Timur, bunun doğru olmadığını belirtmek üzere söz almak istemiş, kürsüde bulunan mikrofona ulaşmak için kürsüye ilerlemiş, mikrofonu alarak Amasra Belediye Meclisi´nin 2008 yılında almış olduğu termik santral yapılmaması yönündeki kararı hatırlatarak, Bartın ve Amasra halkının santralin yapılmasına karşı olduğunu belirtmiştir. Salondakilerin bu eyleme tek tepkisi alkışlayarak desteklemek olmuştur. Toplantıda bunlar yaşanmışken, Amasra halkının seçimle işbaşına getirmiş olduğu Sayın Emin Timur hakkında yapılan bu tür yıpratıcı ve yalan haberleri kınıyor, termik santrale karşı yürütülen mücadelede Sayın Başkanın yanında olduğumuzu bir kez daha duyuruyoruz&8221; ifadesini kullandı.
Editör: Pusula Gazetesi