Hazreti Muhammed&8217;in doğum yılı olarak bilinen ve İslam Âlemi tarafından her yıl kutlanan Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Bartın&8217;da cumartesi günü İl Müftülüğü tarafından &8216;Kuran-ı Kerim ve Hazreti Muhammed&8217; konulu konferans düzenlendi. Vatandaşlar, Belediye Sosyal Tesisleri&8217;ndeki konferansa büyük ilgi gösterdi. Tıklım tıklım dolan salonda konuşan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Fıkıh Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ahmet Ünsal, Kuran-ı Kerim ve Hazreti Muhammed&8217;in hayatı ile kişiliği hakkında bilgiler verdi.



Kuran-ı Kerim okundu


İlgiyle izlenen konferansa, Vali Yardımcısı Ali Akça, Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Toksöz, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü başkanları, İl Genel Meclisi üyeleri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı&8217;nın okunmasının ardından Hendekyanı mevkiinde bulunan Yeşil Camide görev yapan İmam Ahmet Seis tarafından Kuran-ı Kerim ve dualar okundu. Daha sonra Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında tertip edilen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Programın bitiminde ise İl Müftüsü İsmail Bayrak tarafından protokol mensuplarına kırmızı gül takdim edildi.


Peygamberimiz rehber insandır


Konferansın açılışında konuşan İl Müftüsü İsmail Bayrak, &8220;Kutlu Doğum Haftası, Yüce Peygamberimiz Hazreti Muhammed´in doğum haftasıdır. Diyanet İşleri Bakanlığımız bu haftayı 1989 yılından beri ülke genelinde ve yurtdışında çeşitli programlarla kutlamaktadır. Bütün il ve ilçelerde hatta bazı köylerimizde konferanslar, açık oturumlar, paneller, sempozyumlar ve çeşitli yarışmalarla bu hafta kutlanmaktadır. Maksat, Hazreti Peygamberi anlamak, anlatmak, tanımak ve O´nun hayatını örnek alıp yaşamaktır. Hazreti Peygamber model insan, rehber insandır&8221; dedi.


Herkes için güzel örneklerle dolu


Müftü Bayrak &8220;Onun hayatı herkes ve her kesim için güzel örneklerle doludur. O´nun sadece ibadet hayatı değil, günlük yaşantısı, sosyal hayatı, insanlarla olan ilişkileri de bizim için örnek teşkil etmektedir. Yüce Allah Kuran-ı Kerim´de: " Allah´ın Resulünde sizin için örnekler vardır " diye buyurmaktadır. İnsanlık tarihinin en önemli olaylarından birisi şüphesiz ki Hazreti Muhammed´in doğumu ve peygamber olarak görevlendirilişidir. Yüce Allah Kuran-ı Kerimi, İslam dinini onun aracılığıyla insanlara iletmiş, tebliğ etmiştir&8221; diye konuştu.


İslam sadece Kuran&8217;dan ibaret değil


Müftü Bayrak, &8220;Hazreti Peygamberi anlamadan, onun hayatını doğru tahlil etmeden İslam dinini doğru anlama ve yorumlama imkânımız yoktur, İslam Dininin iki tane ana kaynağı vardır: Kuran yani Allah´ın kelamı ve Sünnet, Hazreti Peygamberin sözleri, fiilleri kısaca hayat tarzıdır. Hazreti Peygamberin sünneti Kuran-ı Kerimin hayata geçirilmiş şeklidir. Sünnet olmadan Kuran-ı anlama imkânımız yoktur. Çünkü İslam Dini sadece Kuran-ı Kerimden ibaret değildir. Son zamanlarda İslam´ın sadece Kuran´dan ibaret olduğunu, hadis ve sünnetin din içerisinde fazla ehemniyet taşımadığını iddia eden çevreler vardır&8221; şeklinde konuştu.


Hadis ve sünnet de ehemniyet taşıyor


Müftü İsmail Bayrak &8220;Bu iddialar yersiz, dayanaksız, önyargılı ve ilmi zihniyetten uzak bir anlayışın ürünüdür. Bu iddialara bizzat Kuran-ı Kerim diliyle cevap vermek en doğrusudur. Kuran-ı Kerimde Yüce Allah şöyle buyurur: &8216;O peygamber kendi heves ve arzusuyla konuşmaz, O´nun konuştukları, Allah´ın O´na bildirdikleri, vahyettikleridir.&8217; Hazreti Peygamber, 23 yıllık peygamberliği süresince puta tapıcılığın yerine bir olan Allah inancını, zulmün yerine adaleti, düşmanlığın yerine kardeşliği, sürtüşmenin ve tefrikanın yerine dayanışmayı getirme gayreti içerisinde olmuştur&8221; ifadesini kullandı.


Kardeşliği tavsiye etmiştir


İl Müftüsü Bayrak, &8220;Peygamberimiz toplumda barışın hâkim olmasını hedeflemiş, bölücülüğü reddederek birlik ve beraberliği, kardeşliği tavsiye etmiştir. Doğruluk, dürüstlük, güvenilirlik, hoşgörü, adalet, eşitlik, cömertlik, nezaket gibi ahlaki davranışlarıyla insanlara örnek olmuştur. Kendi öz kız çocuklarını diri diri toprağa gömen cahili bir toplumdan karıncayı dahi incitmekten çekinen evrensel değerlerle yaşayan medeni bir toplum oluşturmuştur. İşte sünnetin ve onun sahibi olan Hazreti Peygamberin rolü ve fonksiyonu budur&8221; dedi.


Evrensel değerlere çok ihtiyaç var


Müftü Bayrak &8220;Her türlü terör, şiddet, savaş, kin, nefret, gözyaşı ve intikam duygularının hâkim olduğu günümüz dünyası ve insanlığının, onun getirdiği barış, sevgi, saygı, eşitlik, hoşgörü, adalet, doğruluk, dürüstlük, güvenilir olmak gibi evrensel değerlere her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Bu programların onu anlayıp tanımaya

vesile olmasını diliyorum&8221; ifadesini kullandı.


Dereceye girenler ödüllerini aldı


Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen hadis ezberleme, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Hadis ezberleme yarışmasında birinci olan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Yavuz Ayaz, şiir yarışmasında birinci olan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Fatma Kurak ve kompozisyon yarışmasında birinci olan Cumhuriyet Lisesi öğrencisi Yasemin İnam&8217;a ödüllerini Vali Yardımcısı Ali Akça takdim etti.


Haremlik selamlık oturuldu


Hadis ezberleme, şiir ve kompozisyon yarışmasında ikinci olan öğrencilere ödülleri Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından verilirken, üçüncü olanlar ise ödüllerini Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Fıkıh Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ahmet Ünsal&8217;ın elinden aldı. Çok sayıda din adamının yanı sıra Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Yaşar Sinoplu ve Esnaf Odası Başkanı Sabri Tutum&8217;un da katıldığı konferansta kadınlarla erkekler haremlik selamlık şeklinde ayrı-ayrı oturdu.
Editör: Pusula Gazetesi