Demokratik Sol Parti (DSP) İl Başkanı Fahri Güler, AK Parti iktidarının izlediği politikaların Türkiye&8217;nin bağımsızlığını tehlikeye düşürdüğünü söyledi. Cumartesi günü parti binasında basın açıklaması yapan Güler, hükümetin her şeyi güllük gülistanlık gösterdiğini belirterek, boş vaatlerle insanların kandırılmak istendiğini ifade etti. Ülke ve yöre gündemindeki konuları değerlendiren Güler, Anayasa değişikliğinin bütün partilerin görüşü alınarak uzlaşma içinde yapılması gerektiğini söyledi. Güler, açıklamasında, Amasra&8217;da termik santral kurulmasına karşı olduklarını da belirtti.



Halkın değil liderin vekilleri


Seçim sisteminin değiştirilerek daha demokratik hale getirilmesini isteyen Güler, açıklamasında hükümet tarafından yapılmak istenen anayasa değişikliğine de değindi. Güler, &8220;Ülkemizde yapılan seçimlerde vekillerimiz her ne kadar bizim oylarımızla seçilmiş olsalar dahi halkın vekilleri değillerdir. Biz, bize önerilen veya dayatılan isimlere oy veriyoruz. İstiyoruz ki; milletvekilleri, liderlerin milletvekili olmaktan çıkarak halkın milletvekilleri olsunlar. Bunun için de ön seçimle adayların belirlenmesini istiyoruz&8221; dedi.


Parti kapatmak kolay olmamalı


Güler &8220;Fakat meclisi oluşturan bazı partilerin buna sıcak bakmadıklarını sizler de biliyorsunuz. Siyasi partilerin demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurları olduğunu biliyoruz ve kolayca kapatılmalarına karşıyız. Bunun yerine siyasi partilerle ilgili yasakları inceleme kurulu oluşturularak devreye sokulmalı, kapatılmaya yönelik yeterli neden olup olmadığının ön incelemesinin yapılması gerektiğine inanıyoruz. Değişiklikle getirilmek istenen komisyonun siyasi pazarlıklara yol açabileceği, komisyona TBMM Başkanının başkanlık etmesinin de tarafsızlığıyla bağdaşmayacağı kanaatindeyiz&8221; diye konuştu.


Halk oylamasına gidilmesi yanlış


DSP İl Başkanı Fahri Güler, &8220;Yargı ile ilgili olarak halk oylamasına gidilmesinin doğru olmadığını söylüyoruz. Bir anlamda yargı bağımsızlığının, kuvvetler ayrılığının halkoylamasına sunulması demek olduğu ve bunun doğru olmadığını söylüyoruz. Bunun en doğru yolu, meclisteki bütün partilerin katılımıyla uzlaşma aranması, orada bu teklifin olgunlaştırılarak komisyonda ve genel kurulda görüşülmesinin sağlanmasıdır. Getirilen değişikliklerle memurların sendikal güvenceleri anayasadan çıkarılmak istenmektedir. Daha ileri ölçülerde haklar verilmesi gerekirken var olan hakların da anayasal güvence dışında tutulmasını istemiyoruz. Demokrasi ile bağdaştıramadığımız seçim barajının da kaldırılarak halkın tercihinin boşa gitmesi önlenmelidir. Halkın kendi vekilleri önündeki en büyük engel kaldırılmalıdır&8221; diye konuştu.


Uygarlıktan uzaklaşıyoruz


Başkan Güler, &8220;Ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar had safhaya ulaşmış, üniversite mezunu işsizler ordusu oluşmuştur. Atama veya görev bekleyen, geleceğimiz ve güvencemiz olan gençlerimiz umutsuzluk içine itilmişlerdir. Hükümet boş vaatlerle halkı kandırmaya çalışmakta, her şeyin güllük gülistanlık olduğunu söylemektedir. Dünya ülkeleri arasında geri kalmış ülke konumuna getirildik. Dış politikalarımızı değişik kaynaklara göre belirler duruma geldik. Kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk&8217;ün arzuladığı tam bağımsızlık ve uygarlıktan hızla uzaklaşıyoruz. Geçen hafta hükümetin yaptırdığı bir ankette halkımızın yüzde 70&8217;i mutlu olduğunu söylemiş. Sormak lazım kendilerine, acaba bu anketi nerede ve nasıl yaptılar. Halka &8216;Mutlu musunuz&8217; diye Mersin&8217;in Mut ilçesine gidip sormasınlar&8221; şeklinde konuştu.


Termik santrale karşıyız


DSP İl Başkanı Güler, Amasra&8217;da kurulması planlanan termik santrale de değinerek, bu yatırıma yöreye zarar vereceği gerekçesiyle karşı olduklarını söyledi. Güler, &8220;Son günlerde bölgemizi en çok ilgilendiren konu ise termik santralin Amasra&8217;nın Gömü ve Tarlaağzı Köylerine yapılması planlanmıştır. Yatırımcı firma kömür çıkarıp bu kömürü de enerji üretiminde kullanacağını, bunu da termik santraller kurarak yapacağını, bölgede 11000 işçiye iş vereceğini söylüyor. Ama bakanlığa verdikleri projelerde ise toplam 1200 işçi çalışacağını belirtiyorlar. Yerel seçimlerden önce de köylerimizi dolaşan bazı partiler işçi listeleri yaparak halkımızı kandırdılar, yalan söylediler ve yalanlarına halen de devam ediyorlar&8221; dedi.


Vekilleri göreve çağırdı


DSP İl Başkanı Güler &8220;Sayın valimizin katkılarıyla 15 Nisan 2010 günü yatırımcı firmanın da bulunduğu bir toplantı yapıldı. Orada bu santralin Bartın için ne kadar öldürücü ve çevreyi bitirici etkileri olduğu bilimsel olarak anlatıldı. Fakat gözü kolay ve büyük karlardan başka bir şey görmeyen yatırımcı firma insanları yanıltmaya devam etti. Tabi ki yanında çıkarı olan yerli yandaşları da. Demokratik Sol Parti olarak kömürün yer üstüne çıkarılmasını istiyoruz. İşsizlere iş bulunmasını arzuluyoruz ama Bartın&8217;a termik santral kurulmasına karşıyız. Verilen ve verilecek olan mücadeleye tüm gücümüzle katılacağımızı söylüyorum. Sayın milletvekillerimizi de aynı mücadeleye omuz vermeye ve bu santrali engellemek için göreve çağırıyorum&8221; diye konuştu.


Genel Başkan Türker geliyor


DSP İl Başkanı Fahri Güler, &8220;Demokratik Sol Parti, demokrasiyi tabandan tavana doğru işleten tek partidir. Bunun sağlanması için tabandaki örgütlerimiz olan ilçelerimizdeki kongrelerimizi tamamladık. Merkez ilçede Mazhar Lapacı, Amasra&8217;da Erol Ünlütürk, Ulus&8217;ta Musa Uzunçelebi ve Kurucaşile ilçemizde de Fatma Kaptan başkanlığında örgütlerimiz çalışmalarına başlamışlardır. 20 Nisan 2010 Salı günü saat 12.00 de Genel Başkanımız Sayın Masum Türker ve genel merkez yöneticilerimizin de katılımlarıyla İl Kongremizi Belediye Sosyal Tesisleri&8217;nde gerçekleştireceğiz. Bizim için bayram günümüz olan, birlik ve beraberliğimizin sağlandığı bu mutlu günümüze tüm halkımızı davet ediyorum&8221; ifadesini kullandı.
Editör: Pusula Gazetesi