Hattat Holding Yeni Projeler Direktörü Tolga Tonguç, Amasra&8217;da yaptıkları faaliyetleri değerlendirirken, &8220;Bilindiği gibi Batı Karadeniz Bölgesi&8217;nde enerji alanında birçok dev projeye imza atıyoruz. Bunlardan bir tanesi de taşkömürü üretim projesidir. Bu projenin faaliyete geçirilecek olan bölgesi Amasra&8217;dır. Amasra bölgesindeki taşkömürünün jeolojik rezervi 850 milyon ton, çıkarılabilir rezervi ise 573 milyon tondur. Böylesine büyük bir rezerve sahip 6500 kcal&8217;lik değerli bir kömürü yeraltından gün ışığına kavuşturarak ülke ekonomimize katmayı hedefliyoruz&8221; dedi. Tonguç, &8220;Bu projeye başlamadan önce birçok rezerv çalışmaları gerçekleştirdik. Bu rezerv çalışmaları hem kendi bünyemizde oluşturulmuş, alanında uzmanlaşmış kadro ile hem de dünyada bu işte sözü geçen firmalar tarafından hazırlanmıştır. Bu rezerv çalışmaları için bağımsız kuruluşlar tarafından binlerce sayfa raporlar hazırlanmıştır. Bu raporlarla tüm bu rezervi kanıtlayan sondajlardan çıkan kömür, karot bankamızda saklanmaktadır. İsteyen herkes bu bankayı görebilir&8221; diye konuştu.



Rezerv var ki yatırım yapıyoruz



Yaptıkları işlerde profesyonelce çalıştıklarını belirten Tonguç, bazı kesimlerin burada bu kadar rezerv yok dediklerini hatırlatarak, &8220;İnanmayan varsa gelsin kendi gözleriyle görsün. Eğer burada bu kadar rezerv olmasaydı herkesten önce biz buraya yatırım yapmazdık. Dev kuyular kurmazdık. Akıl var, mantık var, rezerv olmayan yere trilyonlarca para yatırılır mı? Hala hangi mantıkla ithal kömür getirilecek, burada bu rezerv yok diyorlar insanın aklı almıyor. İşte hazırlanan bu raporlar ile sahada bulunan rezerv miktarını kesinleştirmiş olduk ve yatırımlarımızı da bu doğrultuda gerçekleştirdik. Amasra&8217;da bulunan büyük taşkömürü rezervine şirketimizin yatırım yapması da hem Bartın bölgesi için ekonomik anlamda ve istihdam anlamında büyük kazançlar sağlayacaktır&8221; şeklinde konuştu.



Metan gazı yatırımı da çok önemli



Açıklamalarına Hattat Holding&8217;in başka bir yatırımı olan metan projesinden bahsederek devam eden Hattat Holding Yeni Projeler Direktörü Tolga Tonguç, metan gazı yatırımının bölge ve ülke adına önemini vurguladı. Tolga Tonguç &8220;Öncelikle şunu iyi bilmemiz gerekmektedir; metan gazı neden bu kadar önem arz etmektedir? Metan gazı, doğal gazın yüzde 98&8217;ini oluşturmaktadır. Önemli olan var olan zenginliği kullanabilmek, ülke ekonomisine kazandırmaktır. Ne yazık ki Türkiye&8217;de metan gazını bulma teknolojisini bilen bir firma ya da kuruluş bulunmamaktadır. Şu anda ise bu teknolojiyi ülkemize getirmek ve ülkemize kazandırmak için yabancı birçok firmayla görüşülüyor. Metan gazı yatırımı da faaliyete geçtiğinde bununla paralel olarak doğalgaz yatırımı da aktif hale getirilecektir. Şirketimizin bu yatırımı da diğer bütün yatırımları gibi istihdamın artmasına da katkı sağlayacak bir yatırım olacaktır&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi