Vali İsa Küçük Başkanlığında yapılan toplantıya Çevresel Etki Değerlendirme ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir, Enerji Bakanlığı Daire Başkanı Handan Zeynep Dönmez, Belediye Başkanı Cemal Akın, Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, AK Parti İl Başkanı Yakup Ulupınar, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, SP İl Başkan Yardımcısı Yaşar Sinoplu, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, kamu kuruluşlarının müdürleri, Hattat Holding CEO´su Halil Beyenol ve Holdingin Enerji Bölümü Başkanı Yardımcısı Mustafa Vuruşkaner, Enerji Koordinatörü Şerafettin Yılmaz, İngiliz İnternational Power Şirketi Türkiye Genel Müdürü Chris Pett, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.


Hukuki bağlayıcılığı yok


Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali İsa Küçük, toplantının hukuki bir bağlayıcılığı bulunmadığını belirterek, kamuoyunun talebi üzerine yapıldığını söyledi. Vali Küçük, tartışmalar sonucunda doğru yolun bulunmasını temenni ettiği konuşmasında; "Kazanan Bartın olsun" dedi. Toplantıda daha sonra bilgilendirmelere geçildi. Toplantıya katılan Çevresel Etki Değerlendirme ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir kartılımcılara ÇED süreçleri ve Müdürlüğün çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantıda Hema Endüstri A.Ş.´nin sadece ÇED sürecine girme başvurusu yaptığını belirten İşbilir; "Başvuru şu anda Bakanlıktadır. Bakanlık konuyu enine boyuna tartışarak süreç başlasın, ya da başlatılmasın diyecektir. Onun için ÇED ile ilgili bir değerlendirme için daha erkendir" diye konuştu.


Hema bilgilendirdi


Enerji Bakanlığı Daire Başkanı Handan Zeynep Dönmez´in de yaptığı bilgilendirmenin ardından Hattat Holding CEO´su Halil Beyenol ve Holdingin Enerji Bölümü Başkanı Yardımcısı Mustafa Vuruşkaner, Enerji Koordinatörü Şerafettin Yılmaz, İngiliz İnternational Power Şirketi Türkiye Genel Müdürü Chris Pett birer konuşma yaparak, santralin son teknoloji ürünü olacağını ve herhangi bir zarara yol açmayacağını dile getirdiler. Sert tartışmaların yapıldığı toplantıda konuşan Enerji Koordinatörü Şerafettin Yılmaz, Amasra´ya zarar verecek bir uygulamaya girmeyeceklerini, santralinde zararlı olacağına kanaat verilirse, kurmayacaklarını belirtti. Yılmaz; "Yalnız santrali kuramazsak, kömür üretimi için yaptığımız sözleşmede geçersiz duruma düşüyor. Amasra´dan gitmek zorunda kalırız" şeklinde konuştu.


Görüşlerini paylaştılar


Sivil Toplum Örgütleri temsilcilerinin de görüşlerini paylaştığı toplantıda konuşan Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Erdoğan Atmış, firmaya sorular yöneltti. Atmış yaptığı konuşmada; "TMMOB Bileşenleri raporunda daha birçok soru var. Ne yazık ki süremiz dar. Soruların hepsini buradan yöneltemiyoruz. Sadece Şirketin değil tüm kamu görevlilerinin ve Bartın halkının bu soruların cevabını araması gerekiyor. Şirket yetkilileri, bu rapordaki ve Amasra Çevre Birlikteliği ile Bartın Çevre Meclisi´nin yönelttiği onlarca soruya hiçbir cevap vermeden, yanıltıcı bilgilerle kamuoyunu yanıltmaya daha ne kadar devam edecek? Propagandalarınızda verdiğiniz yanıltıcı mesajlar ilgili kuruma şikâyet etsek, tüketiciyi yanıltmaktan ne kadar ceza alırsınız?


Kömür çıkarmanıza kimse ses çıkarmıyor" dedi.


Karşı duracağız


Atmış; "Buyurun çıkarabileceğiniz kadar kömürü çıkarın. Fakat, tüm propagandalarınıza, dağıttığınız bütün mavi boncuklara rağmen termik santral konusunda Bartın size inanmıyor. Bu yüzden termik santrale karşı kurulan "Bartın Platformu", neredeyse Bartın´da bulunan ve il dışında yaşayan Bartınlıları temsil eden sivil toplum örgütlerinin desteğini alarak size "gelin termik santral kurma fikrinden vazgeçin, Bartın´ı bu cendereden çıkarın" diyor. Patronunuzun daha önce söz verdiği "Biz sadece kömür çıkaracağız, termik santral kurmayacağız " sözüne sadık kalın, Bartın sizi bağrına bassın. Aksi halde Bartın Halkı, 2001 yılında yürüttüğü "Mobil Santral" karşıtı mücadelesinin aynısını tekrar yapacak, kendi geleceğine en iyi şekilde sahip çıkacaktır" ifadeisne yer verdi.

Editör: Pusula Gazetesi