Tarım İl Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu&8217;nun birlikte düzenlediği &8216;hayvan bakım ve besleme kursu&8217; dün Arıt beldesi Söğütlü köyünde açıldı. Açılışa Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Ali Ulus ve çok sayıda vatandaş katıldı. 20 gün boyunca 100 saat süre ile verilecek kursa 20 bayan çiftçi katıldı. Kursun açılışında kursiyerlere hayvancılık ve hayvan besleme ile ilgili kitap, not defteri ve kalem hediye edildi. Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, açılışta yaptığı konuşmada, &8220;Bilindiği gibi Tarım Bakanlığı, İş-Kur Genel Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü ortaklaşa bir proje yapıldı. Özellikle ilkbahar dönemi gelmesinden dolayı kurumumuz ve Halk Eğitim Müdürlüğü olarak yoğun programlarımız var. Bunların yapılmasındaki amaçta vatandaşlarımızın daha çok şey öğrenmesini sağlamak&8221; dedi.



Elimizden gelen desteği vereceğiz



Sebzeciliğin yoğun olduğu bölgelerde tarım ilaçları ile ilgili kurslar başlattıklarını söyleyen Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, &8220;Hocalarımız konularında deneyimli arkadaşlar. Özellikle köylerde ilaç kullanımıyla ilgili eğitimler yapıyoruz. Bartın&8217;da 3 bin kişiyi eğitime alacağız. Dolayısıyla bahçelerde kullanılan ilaçların da nasıl kullanılacağına yönelik şu anda eğitimler de yapıyoruz. Sebzeciliğin yoğun olduğu köylerde başladık. Yine Ulus&8217;ta bir eğitim çalışması yaptık ve orada kursumuz 25 kişilik bayan grubuyla devam ediyor. O kursumuzu da Halk Eğitim Müdürlüğü ve İş-Kur Müdürlüğü ile beraber organize ettik. Buradaki amacımız köylerdeki bayanlarımızın yaptıkları işleri daha bilinçli bir şekilde yapmalarını sağlamak ve üretime biraz daha katkıda bulunmalarını sağlamaktır. Ben bu kurslarda kursiyerlerimizin çok şey öğreneceklerine inanıyorum. Biz Tarım İl Müdürlüğü olarak elimizden gelen desteği vereceğiz&8221; diye konuştu.



Arıt&8217;ın damızlık bölge olmasını sağlayacağız



Tarım İl Müdürü Alagöz, &8220;Özellikle son günlerde arıcılıkla ilgili yoğun bir talep var. Yine bu kursumuzu da açacağız. En son köylü vatandaşlarımıza dağıttığımız 110 tane hayvan vardı. Biz bu hayvanları vatandaşlarımıza 4 bin TL&8217;ye borçlandırmıştık ve şu anda o hayvanların tanesi 7-8 bin TL. Dolayısıyla da bu vatandaşlarımız hayvanlarının değerini iyi bilmeliler. Arıt bölgesini özellikle kuytu bölge olmasından dolayı damızlık bölge ilan etmek istiyoruz. Tabi bu da Arıtlı vatandaşlarımızın yetiştireceği hayvanlara bağlı. Bizim verdiğimiz hayvanları tacirlere veya kasaplara satmamalılar. Biz bu hayvanları kaydedeceğiz. Bu kaydın ardından hayvan düve zamanına geldiği zaman 7-8 bin TL&8217;den satılacak. Zaten bizler de satılmasını sağlayacağız. Biz burada yoğun bir şekilde damızlık birliğini kurmaya uğraşıyoruz. 1-2 ay içinde damızlık birliği kurulmuş olacak&8221; ifadesini kullandı.



Başarılar diliyorum



Yusuf Alagöz, &8220;Biz doğan her buzağıyı kayıt altına alacağız. Buzağının annesinin süt miktarını, babasının kim olduğunu kaydederek bu işlemi yapacağız. Diğer illerden bizden hayvan almak istedikleri zaman bizler de kayıt ettiğimiz buzağıları tavsiye edeceğiz. Türkiye de her il buradan hayvan alma yoluna gidecek. Tabi bu yeterince buzağı elde ettiğimiz zaman olacak. Arıt&8217;ın damızlık bölge olmasını sağlayacağız. 6 aylık bir buzağı satıldığı zaman bir yıllık harcamayı karşılayabiliyor. Vatandaşlarımıza bakım ve beslenme konusundaki bilgileri de kurslardaki arkadaşlar verecekler. Arıt bölgesine 4 milyar kadar parasal destek yapılmış. Tabi bu bana göre çok düşük bir rakam. Fazla müracaat edilmemiş. Arıt da hayvancılık gelişirse eğer hayvan yemleri vatandaşlarımızın ayağına gelecek, süt toplayanlar ayaklarına kadar gelecek ve bu imkânlardan yararlanılacak. Ben kursiyerlerimize ve kurs verecek arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Halk Eğitim Müdürlüğü ve İş-Kur Müdürlüğüne de teşekkür ediyorum&8221; şeklinde konuştu.



Öğrenmenin yaşı yok


Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz&8217;ün açıklamalarının ardından konuşan Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Mehmet Ali Ulus da &8220;Kadınlarımızın eğitilmesi geleceğe yatırım demektir. Kursumuzun hayırlı olmasını diliyorum. Bartın&8217;ımızda okuma-yazma bilmeyen çok fazla. 17 bin 700 tane okuma-yazma bilmeyen vatandaşımız var. Bunlardan 14 bin tanesini kadınlarımız oluşturuyor. Kursumuza katılan kursiyerlerimizden de okuma-yazma bilmeyen varsa okulumuza müracaat edebilir. Okuma-yazma bilip de belgesi olmayan varsa da Halk Eğitim Müdürlüğümüze gelebilirler. Arıt bölgemizde de okuma-yazma bilmeyen vatandaşımız varsa onlar içinde buraya bir kurs açmak isteriz. Öğrenmenin yaşı yok. Özellikle kadınlarımızın arasında okuma yazma bilmeyen varsa bize müracaat edilmesini isterim&8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi